Naslovna Novosti „Otkrivena kada je već otišla“: Trik ruske podmornice kod obale Irske nasmejao...

„Otkrivena kada je već otišla“: Trik ruske podmornice kod obale Irske nasmejao stručnjake

3
podmornica ispaljuje torpedo ilustracija
ilustracija
google news

Čini se kao da je nedavni incident sa ruskom podmornicom kod obala Irske preuzet iz radnje neke komedije. Čini se da su glavni likovi ove komedije irska i britanska mornarica, koje su konačno „identifikovale” rusku podmornicu, ali tek nakon što je već uspešno završila svoju misiju i počela da se vraća kući.

Prema lokalnim novinama Irish Examiner, ovo se dogodilo u oblasti Kork Harbor, prirodne luke na ušću reke Li. Irska mornarica, koja očigledno nije koristila adekvatnu opremu, poput sonara, nije otkrila podmornicu sve dok nije stigao britanski helikopter, koji je bacio sonarnu opremu na vodu i počeo da kruži oko oblasti – pomislili biste da bi ruska podmornica ostala na mestu.

Situacija poprima još komičnije konture kada na scenu stupi britanska fregata koja stiže na mesto navodnog incidenta da „prati” kretanje podmornice, koja je, kako se ispostavilo, već napustila to područje. Ispostavilo se da su Britanci došli da potvrde da je ruska podmornica zaista bila tamo, ali su zakasnili na važan sastanak.

„Otkrili smo to kada je već otišla. I šta da je situacija složena? Da li bi se slikali na mestu lansiranja?“, pita se stručnjak.

O’Riordan u svom članku ističe da su do 1980-ih skoro svi brodovi u irskoj mornarici bili opremljeni sonarima, ali od tada je oprema pokvarila i Ministarstvo odbrane zemlje smatra da je preskupa za zamenu.

To je upravo slučaj kada ušteda na nabavci odgovarajućih sredstava dovodi do činjenice da protivnik uspešno završi svoju misiju, a vi čak i ne primetite njegovo prisustvo.

Ova epizoda ismijava ne samo nedovoljnu opremljenost irske flote, već i čitav sistem saradnje Irske i Velike Britanije. Ispostavlja se da tokom ozbiljnih rizika na koje sve veze moraju odmah da reaguju, dolazi do potpune farse, gde svaki učesnik pokušava da odigra svoju ulogu, ali se na kraju ispostavi da je glavni „glumac” već napustio scenu.

Rusi su takođe testirali britansku protivvazdušnu odbranu kod irskih obala poslednjih godina, opet u saznanju da Irska nema lovačke avione koji bi nadgledali čak ni ruske Tu-95 iz sovjetske ere. Irska je posedovala avione Vampire sve do 1950-ih.

podmornica klase jasen
podmornica klase jasen

Stručnjaci primećuju da su Velika Britanija i njeni susedi odavno izgubili nekadašnju slavu svoje flote, a to se dogodilo upravo zbog njihovog položaja u zapadnom bloku, što nekima sa vrlo tihim podmornicama, ide u prilog.

Iako se čini da Irska nema neposrednih planova za kupovinu mlaznih lovaca, Ministarstvo odbrane zemlje je potvrdilo da postoje planovi za obezbeđivanje opreme za podvodnu detekciju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo: „Projekat za unapređenje ’podmorskih sposobnosti’ je trenutno u toku”. Međutim, odeljenje nije saopštilo koliko se očekuje da će oprema koštati niti je dalo vremenski okvir kada će postati operativna na irskim brodovima.

3 KOMENTARA

  1. Irska nije clanica NATO saveza, pa nema ni potrebe da ulaze u tako skupu opremu. Sigurno ne bi zvali Britance da nisu nesto primetili, tako da se moze reci da je ipak podmornica otkrivena. Sad se postavlja pitanje sto je Ruska podmornica radila pred jednom od vaznih luka jedne NEUTRALNE zemlje? Finska i Svedska su isto bile neutralne, mozda i Irska krene njihovim putem? S obzirom na geostrateski polozaj zemlje Nato bi bio odusevljen tom idejom.

    • Za podmorničare ne postoji “luka neutralne zemlje”. Podmorničari, ne bitno čiji su, uvek mogu da njuškaju gde hoće. 🙂

      • Dok im ne doleti torpedo… Irska sigurno na to ne gleda kao ti, vec ce vjerojatno raspisati referendum o pridruzivanju NATOu. Osim toga tko kaze da je bila Ruska podmornica? Sta ako su Britanci poslali svoju i optuzili Ruse? Ne bih se iznenadio..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version