Naslovna Mornarica Nove ruske podmornice klase Varšavjanka dobijaju provokativna imena; Prva je Marijupolj

Nove ruske podmornice klase Varšavjanka dobijaju provokativna imena; Prva je Marijupolj

0
varsavjanka projekta 636
varsavjanka projekta 636
google news

Nove ruske podmornice klase Varšavjanka dobiće imena po gradovima u okupiranim ukrajinskim regionima. Prva će se zvati Marijupolj.

Dizel-električne podmornice projekta 636.3 „Varšava”, koje će 2024. biti porinute u brodogradilištima Admiraliteta za potrebe Severne flote, dobiće imena po gradovima novih regiona Rusije, prenosi TASS, pozivajući se na izvor u mornarici.

podmornica klase varsavjanka
podmornica klase varsavjanka

U junu prošle godine objavljeno je da bi za rusku Severnu flotu moglo biti izgrađeno šest dizel-električnih podmornica tipa Varšavjanka (projekat 636.3).

„Varšava“ klasa podmornica projekta 636.3 za Severnu flotu dobiće imena gradova novih ruskih regiona“, rekao je izvor.

Izvor je dodao da će prva dobiti ime po Mariupolju, a vremenom će i ostale dobiti imena po drugim gradovima Donbasa. SAD smatraju da su podmornice klase „Paltus“ i „Varšava“ osnova udarnih snaga ruske podmorničke flote.

Podmornice klase Varšavjanka

Podmornice projekta 636.3, klase Varšavjanka, pripadaju trećoj generaciji velikih dizel-električnih podmornica i smatraju se jednima od najtiših na svetu. Duge su 74 metra i imaju maksimalnu deplasman od preko 3.900 tona.

podmornica klase varsavjanka
podmornica klase varsavjanka

Robusni trup daje podmornici mogućnost da evoluira do radne dubine od 240 metara sa maksimalnim zaronom od 300 metara. Podmornice imaju domet do 7.500 milja. Njihovo glavno naoružanje predstavlja raketni sistem Kalibar-PL.

Još podmornica projekta 636.3

Između 2010. i 2014. godine, admiralsko brodogradilište u Sankt Peterburgu izgradilo je prvu seriju od šest podmornica projekta 636.3 za rusku Crnomorsku flotu.

Od 2017. godine u brodogradilištu za Pacifičku flotu gradi se još šest podmornica ovog tipa. Četiri su već oprativne, a dve su još u izgradnji. Trebalo bi da budu gotove 2023. i 2024. godine.

varsavjanka
varsavjanka

Iz dostupnih podataka proizilazi da su rusko Ministarstvo odbrane i Admiralitetsko brodogradilište već zaključili još dva ugovora za izgradnju novih podmornica klase Varšavjanka. Prvi ugovor je za izgradnju jedne podmornice za Baltičku flotu i tri druge podmornice za Severnu flotu.

Čini se da je prva podmornica Severne flote već dobila naziv Murmansk, ali je moguće da će to biti izmenjeno ili da će drugoj podmornici biti dodeljeno ime Marijupolj.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version