NaslovnaNovostiVruća akcija na severu! Finski F/A-18 napravio salto tik ispred ruskog lovca...

Vruća akcija na severu! Finski F/A-18 napravio salto tik ispred ruskog lovca Su-30 [VIDEO]

Finski lovac F/A-18 uhvaćen je kako izvodi opasne manevre direktno ispred ruskog Su-30, a kako bi ga presreo iznad Finskog zaliva.

Video snimljen iz kokpita lovca aviona prikazuje žestoko vazdušno odmeravanje snaga između finskog lovca Boeing F/A-18 i ruskog Suhoj Su-30. Tvrdi se da se „obračun“ dva aviona dogodio iznad Finskog zaliva.

Snimak je zabeležio ruski pilot Su-30, a prema tvrdnjama namera mu je bila da prikaže veoma opasan manevar koji je helsinški lovac izveo tik ispred njega.

Finci i Rusi se igraju vatrom

Tačnije, video počinje direktno sa posebno opasnim manevrom finske letelice. Iznad voda Finskog zaliva, lovac F-18 preleteo je direktno ispred putanje leta ruskog Su-30, nekoliko metara dalje od „nosa” ruske letelice.

Finski borac se tada izjednačio, ali je nekoliko sekundi kasnije ponovo izveo manevar direktno ispred ruskog Suhoja. Ovog puta, naravno, oštar manevar se dogodio na većoj udaljenosti od moskovskog mlaznjaka.

„Ruski Su-30SM blokiran finskim F-18 negde verovatno iznad Finskog zaliva“, napisao je društvenoj mreži nalog komentarišući impresivni video.

Naravno, želimo da vas obavestimo da nije zvanično potvrđeno da je finska letelica učestvovala u specifičnom presretanju ruskog Su-30.

F/A-18 koji se pojavljuje na snimku mogao je da pripada vazduhoplovstvu neke druge evropske zemlje, međutim to je relativno redak lovac i s obzirom na lokaciju incidenta sasvim je moguće da se radi o avionu iz Helsinkija.

Vojni stručnjaci stranih medija koji su manevar prikazali na snimku komentarišu kao zaista opasan, jer ako nešto pođe po zlu, dve letelice bi mogle čak i da se sudare u letu.

Velika brzina kojom je leteo F-18 nije dozvoljavala njegovom pilotu mesta greškama, ali na kraju je sve u redu jer niko nije povređen.

Naravno, treba napomenuti da su susreti na severnoj i istočnoj granici Evrope između zapadnih i ruskih aviona u poslednje vreme sve češći. Kao rezultat toga, zabrinutost zbog moguće burne epizode ​​između NATO-a i Moskve u vazduhu raste alarmantno.

F/A-18 Hornet ukratko

F/A-18 Hornet je američki višenamenski borbeni avion razvijen 1970-ih i primarni je lovac  američke mornarice. Korišćen je u vojnim operacijama protiv Libije, Iraka i Jugoslavije. Horneti su uvedeni u službu u januaru 1983. Učestvovali su u svojim prvim borbenim misijama 1986.

Avion je u upotrebi od 1983. godine i ima borbeni domet od oko 1000 km. Kasnije, dok su učestvovali u operaciji vazduh-zemlja tokom rata u Persijskom zalivu 1991. godine, Hornet je prešao na borbeni režim i angažovao dvojicu iračkih MiG-21 u borbi vazduh-vazduh.

Zatim su se vratili u režim napada i uspešno završili svoju misiju vazduh-zemlja. U Avganistanu 2001. godine, Hornets je nudio neprekidnu pokrivenost sa bojnog polja.

F/A-18E/F Super Hornet je izveo svoj prvi let u novembru 1995. F/A-18E/F ima više manevarske sposobnosti, dometa i nosivosti od originalnog Horneta i 25% je veći. Njegovi motori su takođe snažniji.  Američka mornarica ga je pustila u upotrebu 1999. godine.

Super Hornet je 2002 godine učestvovao u napadu na neprijateljske ciljeve iznad Iraka nakon što je poleteo sa broda Abraham Linkoln.

Prvi Block II Super Hornet, ažurirani sa prvim AESA radarom na svetu, isporučen je 2005 godine. F/A-18E/F Super Hornet je bio glavni udarni avioni  mornarice SAD.

F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)
F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)

Boing je isporučio prvi Block III F/A-18 Super Hornet američkoj mornarici u septembru 2021. Proizvođač opisuje ovaj avion kao najnapredniju verziju Super Horneta koji malte ne premašuje mogućnosti lovca četvrte generacije.

F/A-18 Hornet može da koristi širok spektar oružja, uključujući Hidra 70 i Zuni nevođene rakete, AIM-120 rakete vazduh-vazduh, AMRAAM, AIM-9 Sidewinter, AGM-88 rakete vazduh-zemlja, HARM, Taurus, AGM-84 Harpoon, nevođene bombe Mark-80, CBU-87, kao i vođene bombe opremljene sistemom JDAM. 

Lovac F/A-18 Super Hornet je nedavno snimljen i kako nosi raketu SM-6. Oružje, takođe poznato kao RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM), dizajnirano je da se koristi na mornaričkim brodovima u kombinaciji sa borbenim sistemom Aegis.

Višenamenski lovac Su-30 ukratko

Suhoj Su-30, svojevremeno remek-delo inovacija i inženjeringa, izrastao je u cenjeni višenamenski lovac na globalnoj sceni.

Razvijen od strane ruske korporacije Suhoj, Su-30 je preoblikovao vazduhoplovno ratovanje svojim neuporedivim manevarskim sposobnostima, naprednom tehnologijom i raznovrsnim borbenim mogućnostima.

Ključ superiornosti Su-30 leži u njegovom izuzetnom aerodinamičkom dizajnu i neprevaziđenoj upravljivost. Opremljen mlaznicama za vektorski potisak, ovaj borbeni avion može da izvede složene vazduhoplovne manevre sa zadivljujućom preciznošću. Bez obzira da li se upušta u borbe iz blizine ili daljine, agilnost Su-30 daje mu izrazitu prednost na nebu.

Svestranost je obeležje Su-30, dakle lako se prilagođava mnoštvu uloga. Od dominacije u vazduhoplovnim bitkama do izvođenja preciznih udara po ciljevima na zemlji, višenamenske sposobnosti Su-30 ga čine neverovatno korisnim.

Naoružan nizom projektila vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, uključujući precizno vođene bombe i rakete, Su-30 obezbeđuje uspeh misije u raznovrsnim scenarijima.

Efikasnost Su-30 je povećana zahvaljujući njegovom solidnom avionikom i sistemima senzora. Opremljen naprednim radarom, elektronskim ratnim kompletima i kontramerama, avion ima dobru sposobnost otkrivanja i praćenja.

su 30sm2
su 30sm2

U modernom bojnom polju, gde je informacija moć, superiorna situaciona svest Su-30 nudi stratešku prednost, omogućavajući dobro informisanim pilotima da donose odluke brzo i odlučno.

Uticaj Su-30 poznat je u svetu, s obzirom na to da su ga brojne vazduhoplovne snage usvojile tražeći visoke performanse, ali i ekonomično rešenje.

Od podviga Indijskog Vazduhoplovstva tokom konflikta u Kargilu do zajedničkih vežbi sa međunarodnim partnerima, Su-30 je dosledno pokazivao svoje borbeno umeće. Njegova popularnost može se pripisati robusnoj izradi, prilagodljivosti i povoljnoj ceni.

10 KOMENTARA

  1. Evo sad i finski pekinezeri oće da dobiju po blentari umesto da zadrže zurku pod lonac i budu upicanjeni ko što jesu 😁

    10
    1
        • Можеш ти да се потписујеш и као куртон, и као говно и тако како си сад. То ти нико не брани. Али бато мој, то је простаклук. Ти ниси духовит као што мислиш, већ си обичан простак.

          • Ти се потписујеш као говно, а за мене кажеш да сам идиот. Ајд размисли још једном.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave