NaslovnaNovostiRuski FSB: Osujetili smo pokušaje Kijeva da sabotira naš nosač aviona, eliminiše...

Ruski FSB: Osujetili smo pokušaje Kijeva da sabotira naš nosač aviona, eliminiše visoke vojne zvaničnike [VIDEO]

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je 10. jula kako je osujetila ukrajinske zavere sa ciljem sabotiranja jedinog ruskog nosača aviona i pripremu ubistva visokih vojnih zvaničnika.

Agencija je u saopštenju navela da je Kijevska obaveštajna služba počela da planira „teroristički napad“ na krstaricu teškog aviona Admiral Kuznjecov prošlog marta. Veliki nosač aviona je u to vreme bio usidren u lučkom gradu Murmansku na severu Rusije.

Zavera je počela kada je ukrajinski agent koji je koristio pseudonim „Oleg“ kontaktirao neimenovanog ruskog mornaričkog oficira koji je služio na brodu, navodi FSB. Tokom tog razgovora, Oleg je izvršio „psihološki pritisak“ na vojnika kako bi ga ubedio da izvede teroristički napad.

To je uključivalo pretnje da će ga krivično goniti po izmišljenim optužbama za finansiranje ukrajinske vojske. Pomorskom oficiru je obećana velika suma novca i rečeno mu je da nakon sabotaže može da pobegne u inostranstvo koristeći falsifikovana dokumenta, navodi se u saopštenju.

„Nakon što je ruski oficir obavestio službe bezbednosti, preduzete su mere za dokumentovanje Olegovih nezakonitih aktivnosti i razotkrivanje potencijalnih agenata i saučesnika kijevskog režima u okviru operativne igre pod punom kontrolom ruskih bezbednosnih službi“, saopštio je FSB.

Kijevska obaveštajna služba poslala je ruskom vojniku komponente za sklapanje zapaljive eksplozivne naprave preko kompanije za dostavu, navodi agencija.

„Uveravali su ga da će, čim dobiju video potvrdu kako nosač avion gori, biti evakuisan u Finsku i da su mu već pripremljeni papiri i nadoknada u skladištu na granici“, saopštio je FSB.

„Međutim, kako se i očekivalo, “Oleg” je isključio svoje telekomunikacione uređaje i izbrisao naloge koje je koristio na mesindžerima nakon što je primio montiranu video poruku koja prikazuje lažni teroristički napad nad nosačem Admiralom Kuznjecovim“, dodaje se.

Istražno odeljenje FSB-a u Severnoj floti Rusije otvorilo je krivičnu istragu za identifikaciju Olega i njegovih saučesnika. Zaverenici bi mogli da se suoče sa doživotnom robijom ako budu uhvaćeni i osuđeni. Svim organizatorima i saučesnicima u zločinu, uključujući strance, izdati su nalozi za hapšenje, dodaje FSB.

Porinut 1991. godine, Admiral Kuznjecov je učestvovao u brojnim raspoređivanjima, uključujući misiju na Mediteranu kao deo ruskih vojnih operacija protiv ISIS-a i drugih terorističkih grupa u Siriji.

Nosač aviona je 2018. oštećen tokom potonuća suvog doka, a godinu dana kasnije na brodu je izbio veliki požar.

Nakon saopštenja FSB-a, izvor u odbrambenoj industriji rekao je agenciji TASS da se popravke na Admirala Kuznjecovu odvijaju u normalnom režimu.

„Opravka na nosaču aviona u jednom od preduzeća Centra za remont brodova Zvjozdočka se odvija po planu“, rekao je izvor.

Očekuje se da će se Admiral Kuznjecov vratiti u službu ruske mornarice sledeće godine nakon završetka modernizacije i popravke.

Odvojeno, FSB je saopštio da je uhapsio 30-godišnjeg Rusa koji radi za Kijevsku obaveštajnu službu, za koga se navodi da je pokušao da organizuje isporuku tri eksplozivne naprave visokog učinka prerušene u poklone neimenovanim visokim zvaničnicima sa ruskim Ministarstvo odbrane.

Eksploziv je trebalo da detonira nakon potvrde isporuke, ali se to nije dogodilo, dodaje FSB.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, FSB je osujetio brojne terorističke zavere koje je organizovala kijevska obaveštajna služba. Nisu sve ove zavere bile usmerene na vojne ciljeve. Neki su gađali civile, uključujući novinare i aktiviste.

1 KOMENTAR

  1. Zar ima još nešto da se nije već desilo toj olupini?90% vremena je u doku ili je šlepaju.Ne sećam se tačno dali se polsednji put zapalila ili se srušio kran na nju?

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave