NaslovnaNovostiRuski vojni ekspert o lošem stanju mornarice: Nosač aviona Kuznjecov na doku,...

Ruski vojni ekspert o lošem stanju mornarice: Nosač aviona Kuznjecov na doku, mnogi programi zaustavljeni

U poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu prošle nedelje, 11.03.2024, ruski vojni analitičar Vladislav Šurigin ocenio je smenu glavnokomandujućeg Ratno-pomorskih snaga Ruske Federacije, admirala Nikolaja Evmenova, koja se dogodila nekoliko pre dana.

Prema ekspertu, lanac ostavki visokih čelnika ruske flote prirodan je odraz trenutne situacije, pošto nijedna od kategorija Oružanih snaga Rusije nije imala tako loše rezultate kao Ratna mornarica nakon 20 godina reformi.

Vremenom su obustavljeni skoro svi programi brodogradnje, od nosača aviona do fregata i korveta.

Podsećamo da je nosač aviona Admiral Kuznjecov, jedini ruski nosač aviona, u modernizaciji od 2017. godine. Rusi planiraju da će krajem 2024. nosač aviona ponovo biti u funkciji.

„Jedan od glavnih subjektivnih razloga predstavlja skok koji je svih ovih godina vladao u glavama naših admirala, koji su uvek želeli da prime novije i naprednije brodove, što je dovelo do kontinuirane modernizacije postojećih projekata i kao rezultat, do novih odlaganja“, primetio je Vladislav Šurigin.

''ADMIRAL KUZNJEVCOV 2012. GODINE
”ADMIRAL KUZNJEVCOV 2012. GODINE

Ekspert je skrenuo pažnju da su sankcije iz 2014. godine i prekid odnosa sa Ukrajinom razorno uticali na programe brodogradnje i remonta. Problem je što su Ukrajinci toliko dobro lobirali za interese u zajedničkim projektima da je rukovodstvo Mornaričkih snaga Ruske Federacije praktično odustalo od namere zamene uvoza.

Nekon 2014. godine, došlo je do zastoja kod nekoliko programa

Stoga se Ukrajina do 2014. godine pokazala kao monopolski proizvođač turbina i niza drugih sistema i mehanizama za rusku mornaricu. To je dovelo do zastoja mnogih programa brodogradnje, a iako je ovaj ćorsokak prevaziđen, trajao je pet godina.

Kao rezultat toga, do početka specijalne vojne operacije, ruska površinska flota se pretvorila u amalgam, gde su se brodovi istog tipa (sestrinski brodovi) uvek mogli izbrojati na prste jedne ruke“, istakao je Šurigin.

Prema njegovom mišljenju, drugi kritični problem je neadekvatnost rukovodstva Mornaričkih snaga za misije sa kojima se suočavaju Oružane snage tokom sukoba u Ukrajini. Dakle, mornarički komandanti nisu uspeli da se prilagode brzo promenljivom operativnom okruženju i prirodi borbenih dejstava.

„Tako je ruska Crnomorska flota prvo izgubila inicijativu, a zatim se povukla na obale Krimskog poluostrva. U leto 2023. bila je prinuđena da pređe u defanzivu, zaključavši se u svoje baze, odakle brodovi samo povremeno izlaze da lansiraju krstareće rakete“, dodao je ruski stručnjak.

Šurigin je rekao da je za to krivo rukovodstvo Mornaričkih snaga, koje nije moglo na pravi način da proceni situaciju i donese potrebne odluke, ostavljajući Crnomorsku flotu samu sa svojim problemima. To je dovelo do toga da mikroskopska ukrajinska mornarica, oslanjajući se na izviđačke sposobnosti NATO-a, sada drži inicijativu na moru i lovi ruske brodove.

Potonula raketna krstarica Moskva
Potonula raketna krstarica Moskva

„Naravno, ova situacija zahteva promene iz korena. Nije jasno koliko će novo rukovodstvo Ratne mornarice Rusije biti u stanju da energično i, što je najvažnije, adekvatno odgovori na kriznu situaciju“, rekao je Šurigin.

Ruski vojni stručnjak se prisetio i vremena Drugog svetskog rata. Prema njegovim rečima, 1942. godine slična kriza je završena gubitkom Krima, ali je 1944. godine poluostrvo oporavljeno i neprijatelj je oteran na Zapad. Dakle, prema njegovim ocenama, postojeći problemi se mogu prevazići kroz organizaciona rešenja.

7 KOMENTARA

 1. Mornarica je postala jako skupa za održavanje a ranjivija više nego ikad, to se videlo sa Krstaricom Moskva i drugim brodovima, zato su ih i povukli u luke da ih neprijatelj sve ne potopi dok se ne modernizuju i prilagode…
  Iste probleme imaju i na zapadu i njihovi brodovi su jednako ranjivi i skupi za održavanje tako da je tu mrtva trka…

  4
  1
 2. Upravo tragicna nesposobnost i lose procene su dovele do tog stanja. Ukraina je razvila protubrodsku raketu Neptun jos 2015. godine..Ruska procena prije Specijalne operacije je bila da verovatno nije operativna..Kako je rekao veliki Americki general Norman Shwarckopf: Pretpostavka je majka svih zajeba. Ispricavam se, ali nema drugog nacina da se to prevede.

  13
  7
 3. Fazon je u tome što se Crnomorska flota pripremila za rat protiv Ukrajine, potpuno idiotski odbacujući mogućnost američke i NATO opskrbe Ukrajine protivbrodskim raketama srednjeg dometa, protivbrodskim dronovima i obavještajnom i satelitskom logistikom. Mislim da je problem kod Rusa više lijenost za ozbiljnim radom nego što je u pitanju nesposobnost (mada im i takvog kadra ne fali)!

  67
  2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave