Naslovna Novosti Kao u vreme hladnog rata: rakete Tomahawk ponovo u Evropi nakon što...

Kao u vreme hladnog rata: rakete Tomahawk ponovo u Evropi nakon što su SAD najavile raspoređivanje u Nemačkoj

5
typhon sposoban da lasnira sm 6 i tomahawk rakete
Typhon sposoban da lasnira SM-6 i Tomahawk, a u budućnosti i LRHW rakete
google news

Premijera nakon hladnog rata: rakete Tomahawk se vraćaju u Evropu nakon što su SAD najavile raspoređivanje raketa dugog dometa u Nemačku

Kopnena verzija raketa većeg dometa zabranjena je INF Ugovorom o eliminaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, tako da su mogle biti lansirane samo sa brodova, podmornica i aviona. Međutim, nakon što su ga ukinule SAD i Rusija, ograničenja više ne važe.

Samit NATO-a u Vašingtonu donosi niz velikih odluka donetih “u cilju povećanje bezbednosti članica saveza”.

Jedan od najvažnijih “faktora odvraćanja” koje je Alijansa preduzela odnosi se na raspoređivanje napredne opreme. NATO je učinio operativnim drugo protivraketno postrojenje, sistem Aegis Ashore u Poljskoj.

SAD su takođe preduzele veliki korak da “zaštite” evropske saveznike nakon što su objavile da će u Nemačku rasporediti oružje dugog dometa.

SAD će početi da raspoređuju rakete dugog dometa u Nemačku 2026. godine, objavile su dve zemlje.

U saopštenju objavljenom na marginama samita NATO-a, SAD i Nemačka su rekle da su spremne za dugoročno stacioniranje takvih sposobnosti.

raketa tomahawk
raketa tomahawk

„Upotreba ovih naprednih sposobnosti će pokazati posvećenost Sjedinjenih Država NATO-u i njihov doprinos evropskom integrisanom odvraćanju“, navodi se u saopštenju koje prenosi sa zadovoljstvom nemački Dojče Vele.

Reč je o projektilima većeg dometa od trenutnih mogućnosti u Evropi, a to su: SM-6, Tomahawk i buduće hipersonično oružje (LRHW) koje, kao što znate, na zapadu ne postoji još.

Mora se dodati da su SAD, još u maju, prevezle sistem Typhon na dansko ostrvo Bornholm radi “učešća u nizu vojnih vežbi”, pokazalo je tada i zvanično saopštenje američkih pomorskih snaga, a oružjeonline.com prenelo.

Typhon

Kontejnerski sistem Typhon (koji je zasnovan na lanseru Lockheed Martin Mk 70) se koristi za lansiranje projektila SM-6, Tomahawk i eventualno SM-3.

Typhon baterija se sastoji od operativnog centra, četiri lansera, nekoliko tegljača, zajedno sa vučenom opremom.

Typhon se smatra najnaprednijim američkim lanserom, a ima dvostruku namenu: može da koristi različite tipove protivvazdušnih raketa, ali može da lansira i rakete koje uništavaju kopnene ciljeve.

sistem typhoon
sistem typhoon

U pitanju su rakete SM-6, ali i kopnena verzija krstareće rakete BGM-109 Tomahawk.

“Standardna raketa 6” (Standard Missile 6, SM-6) se može koristiti za uništavanje aviona, krstarećih, protivbrodskih i balističkih projektila. Ove rakete se takođe mogu koristiti za uništavanje kopnenih ciljeva, čiji je domet, prema nekim tvrdnjama, do 370-450 km, iako nije sigurno.

Typhon se ne koristi samo za protivvazdušnu odbranu. Takođe može da ispaljuje krstareće rakete Tomahawk dometa do 1.600 km.

Tomahawk, iz perioda Hladnog rata

Kopnena varijanta krstareće rakete Tomahawk, poznata kao BGM-109G Gryphon, razvijena je i raspoređena 1980-ih kao deo strateškog programa Sjedinjenih Država tokom Hladnog rata.

Prve kopnene raketne jedinice Gryphon raspoređene su u Evropi 1983. godine, u zemljama poput Zapadne Nemačke, Velike Britanije, Italije i Holandije.

Rakete Tomahawk sa kopna povučene su iz Evrope pred kraj Hladnog rata nakon što su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez potpisali Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) 1987. godine, koji je zabranio sve rakete kopnenog lansiranja u rasponu dometa između 500 i 5.500 kilometara.

bgm 109g gryphon
bgm 109g gryphon

Godine 2019. Sjedinjene Države su se formalno povukle iz INF Ugovora okrivivši Rusiju da je razvijala krstareću raketu Novator 9M729 dometa 2.000 km, koja se može lansirati iz istog postrojenja kao balističke rakete Iskander.

Raketa 9M729 je najverovatnije kopnena verzija krstareće rakete Kalibar. Rusija je negirala da je 9M729 imao domet veći od 500 km.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u maju mesecu obavestilo javnost da će Moskva, ukoliko Vašington odluči da rasporedi rakete kratkog i srednjeg dometa (od 500 do 5500 km), na to odmah odgovoriti.

Odgovor Rusije na američko raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa

Jedan od odgovora Rusije na američko raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa će biti RS-26 ‘Rubež’, jedan od sistema za koje je Vašington tada tvrdio da je ima domet do 5000 kilometara, a Moskva preko 6000. Razvoj RS-26 Rubež je, iako tada prekinut, sada verovatno završen.

Testovi, koji su sprovedeni 2011-2015, smatrani su prilično uspešnim. Naravno, stručnjaci iz SAD su veoma pažljivo pratili napredak testova, obraćajući pažnju na detalje.

Tako su lansiranja obavljena sa poligona Kapustin Jar, koji se nalazi u severoistočnom delu Astrahanske oblasti Rusije. Udari su obavljeni na poligonu Sari-Šagan koji je zakupilo Ministarstvo odbrane Rusije, udaljenosti oko 2100 km, a nalazi se zapadno od jezera Balhaš u stepi Betpak-Dala na teritorijama regiona Karaganda i Žambil Kazahstana.

Naime, Amerikanci su tada bili ogorčeni što su takva lansiranja navodno prekršila INF Sporazum. Međutim, navodno su prećutali da domet RS-26 Rubež prelazi 6.000 km i da odgovara strateškim raketama, a ne raketama srednjeg dometa, zanemarujući argumente Rusa.

Nakon što je Ruska Federacija zatvorila ove programe, SAD su se jednostrano povukle iz INF ugovora 2019. godine.

Imajte na umu da je 6000 km interkontinentalni raspon. Autonomni lanser (kompleks) RS-26 Rubež (težina sa šestosovinskim transporterom je do 80 tona) bio je 30% lakši od RS-24 Jars (težina sa osmoosovinskim transporterom 120 tona).

rs 26 rubež lansiranje
RS-26 Rubež lansiranje

Manevarska bojeva glava RS-26 „Rubež”, koja je letela brzinom od 6,7 km/s i više puta menjala putanju tokom leta, bila je nedostižna za presretanje sistemima PVO/Protivraketne odbrane kao što je američki PVO sistem Patriot, koji su, kako sami Amerikanci tvrde, sposobni da pogode ciljeve koje se kreću brzinom do 3,5 km/s.

U 2015-2017, rusko rukovodstvo je odlučilo da brzo preoruža Strateške raketne snage sa RS-24 Jars i interkontinentalnim hipersoničnim raketnim sistemom baziranim u silosu Avangard.

Tako bi, sudeći po intonacijama iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, na horizontu ponovo mogao da se pojavi kompleks RS-26 Rubež. A sa njim i ažurirana verzija sistema Barguzin BŽRK.

5 KOMENTARA

  1. I Jemenski Huti bi mogli “dobiti” Mig31 sa Kinžalima, P800 Bastion i po koji Iskander.
    Venecuela, Kuba, Nikaragva mogli bi dobiti stare S38 Vojvoda (nato kod SATANA). Pa igra može da počne.

  2. Nije tacno da su izbacene iz cele Evrope. 6 flota je bila izuzeta iz sporazuma, bas ona koja je gadjala nas narod devedesetih.

  3. U pravu je Tramp kada zeli da rasturi NATO, posto postaje previse agresivan, a postaje jos opasniji kada na celu najjacih sila dodju dementni djuturumi, koji nemaju sta da izgube,a u cijoj pozadini upravljaju psihopate i pedofili. Tada je svet pred pravom Apokalipsom, sto je ovim mozgovima i krajnji cilj.

    17
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version