Naslovna Novosti Rusija stavila svoje najopasnije hipersonične projektile od 27 maha na borbenu dužnost...

Rusija stavila svoje najopasnije hipersonične projektile od 27 maha na borbenu dužnost – Avangard

22
avangard prilikom utovara
avangard prilikom utovara
google news

Predsednik Vladimir Putin je ubrzao jačanje strateških i hipersoničnih postulata Rusije. On je u ruskoj Saveznoj skupštini rekao da su hvaljeni hipersonični projektili „Avangard“ i sistemi „Peresvet“ stavljeni na borbeno dežurstvo.

„Hipersonične bojeve glave interkontinentalnog dometa Avangard i laserski sistemi Peresvet su na borbenom dežurstvu“, rekao je predsednik Putin, a prenosi državna novinska agencija TASS.

Zasnovan na novim fizičkim principima, laserski sistem Peresvet je prvi borbeni laserski sistem u Rusiji. Putin je prvi put otkrio postojanje sistema Peresvet tokom svog obraćanja Federalnoj skupštini 1. marta 2018. godine, dok se smatra da je operativan od 2017. godine.

Detalji ovog sistema, izgrađenog na novoj tehnologiji, ostaju poverljivi, ali se očekuje da će ojačati odbranu Moskve na način koji ranije nije viđen. Zna se da imaju bar pet takvih kompleksa, a pored laserskog sistema Peresvet tu je i Zadira.

Međutim, upravo je Avangard koji ide na borbeno dežurstvo ono što je zaokupilo maštu javnosti. Kompleks Avangard je stekao svoju svetsku reputaciju kao “game-changer” u hipersoničnoj tehnologiji.

Raspoređivanje dolazi mesecima nakon emitovanja na TV kanalu Ministarstva odbrane u novembru 2023. godine, u kojem se navodi da su ruske raketne snage prevezle interkontinentalnu balističku raketu opremljenu hipersoničnim kliznim sistemom „Avangard“ sa nuklearnim sposobnošću u lansirni silos na jugu Rusije.

sistem avangard
sistem avangard

U martu 2018, Vladimir Putin je izjavio da Avangard „ide ka svom cilju skoro kao meteorit“, kao „zapaljena vatrena lopta“. Temperatura na površini proizvoda dostiže 1600–2000 stepeni Celzijusa.

Avangard može da se kreće i prestigne bilo koji protivraketni odbrambeni sistem hipersoničnom brzinom većom od 27 maha, ili preko 32.000 km/h. Od svog javnog debija 2018. godine, sistem je pozicioniran kao oslonac hipersoničnih sposobnosti nacije.

Avangard je stupio na borbenu dužnost u decembru 2019. godine. Drugi puk Avangarda stupio je na borbeno dežurstvo u raketnu formaciju Jasnenskoje u decembru 2022. godine povodom obeležavanja Dana raketnih strateških snaga Rusije.

Uvođenje Avangarda u Strateške raketne snage je značajno jer je to hipersonični klizni sistem koje može da ispaljuje različite ICBM. Sergej Karakajev, komandant ruskih strateških raketnih snaga, na primer, izjavio je da nekoliko hipersoničnih klizećih Avangarda može da se koristi u kombinaciji sa najnovijom ruskom interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM) Sarmat.

Amerikanci nemaju čime da presretnu ruske Avangarde

Veruje se da usvajanje i raspoređivanje na borbenom dežurstvu najnovije interkontinentalne balističke rakete (ICBM) RS-28 Sarmat ili UR-100N UTTH omogućava ruskim Raketnim strateškim snagama da „smire“ apsolutno svakog neprijatelja, uključujući i Sjedinjene Države, u bilo kom trenutku.

Takođe, veruje se da je Moskva sada u stanju da izvrši munjevit globalni udar koristeći raketni sistem 15P771 Avangard kao odgovor na akcije NATO-a, gde nije važno da li se to tiče evropskog ili severnoameričkog teatra operacija.

avangard
avangard

Treba napomenuti da je Avangard pomenuta ICBM, opremljena bojevom glavom u vidu deset hipersoničnih vođenih manevarskih bojevih glava 15Ju71 (Ю-71). Ove bojeve glave mogu da dostignu brzinu do 27 maha i da se kreću u rasponu visine od 70 do 100 km. Prema tome, nijedan postojeći sistem PVO, uključujući američki Patriot, THAAD i Aegis, ne mogu da ih presretnu svojom municijom.

Stvar je u tome da tragači koji su na raspolaganju na njihovim protivraketnim projektilima prestaju da funkcionišu brzinom od 3,5-5 km/s zbog velikog aerodinamičkog zagrevanja optički providnog oklopa na visinama do 100 km, gde je gustina atmosfere još uvek dovoljna.

Ovo se odnosi na egzoatmosferske (EKV) presretače za THAAD, kao i na stepene presretača Mk 142 raketne odbrane RIM-161B (SM-3 Block IA) i niz druge municije Aegis. Inače, kompleksi THAAD i Aegis su glavne komponente egzoatmosferskog presretanja američkog strateškog sistema protivraketne odbrane.

Što se tiče savremenih kompleksa Patriot, njihove endoatmosferske rakete presretače MIM-104F PAC-3MSE, međutim, kao i protivvazdušne vođene rakete RIM-174ERAM (SM-6) za Aegis, zbog nedovoljnih energetskih indikatora, nisu sposobne da presretnu Avangarde kod nadmorske visine iznad 35 km.

Istovremeno, RS-28 „Sarmat”, pored 10 bojevih glava snage do 80 kt svaka, može da nosi dodatni set sredstava za savladavanje raketne odbrane u vidu maketa adekvatnih gabarita, dipolnih reflektora i IC zamki, infracrvenih aerosola i autonomnih sistema za elektronsko ratovanje, što predstavlja dodatnu prepreku za američke sisteme protivraketne odbrane.

raketni kompleks avangard
raketni kompleks avangard

RS-28 Sarmat, pored svoje složene ravno-kvazibalističke putanje leta, daje bojevim glavama mogućnost klizanja u dometu od 18 hiljada km, čak i kroz Južni pol. Ovo se postiže zahvaljujući modernizovanim raketnim motorima RD-264 na tečno gorivo, koji su se ranije koristili u teškim ICBM R-36M (RS-20A ili „Satan”).

Podsetimo, Rusija ima tri hipersonična raketna sistema u svom inventaru: Avangard, Kindžal i Cirkon. Od toga, i Kindžal i Cirkon su već korišćeni protiv Ukrajine u ratu koji je u toku, što čini aktivaciju Avangarda za borbeno dežurstvo još značajnijim.

22 KOMENTARA

  1. Rusija se ne bori sa sakom ukrofasa , vec sa celim zapadnim satanistickim svetom ! Da je hteo Rus da stigne u Kiev i gazi preko leseva i zavrsi za 2 sedmice a ne 2 meseca mogao je ! Putin nije onaj nakoksani mali patuljak. Nece rusija po civilima ! A koliko je slaba Rusija vidite i sami ! Jedina je * mozda * greska Rusije sto je previse emocionalna u ratu i pokusava da sto manje ugrozi civile. Oni nisu AZOV ukrajinski koji nosi likove bandere i adolfa i na guzicu .

    1
    1
  2. Mene je strah od tih raketa. Kapirate li vi navijaci da je to RADIOAKTIVNO ako se aktivira? Opada kosa, koza, deformiteti, kanceri, leukemije i slicno. Za sta vi navijate tacno? Da vam deca umiru kada se rode? Da se radjaju slepa, tronoga i slicno? E jadnici moji malumni!

    • Nema razloga da te bude strah. I nemoj vređati ljude samo zato što ti ne znaš kako to oružje radi.
      Evo JA navijam da Rusija nukuje Berlin, London, Brisel, …
      Zato što znam kako radi nuklearna fisija. I ne pada mi napamet da to ovde objašnjavam.
      Ništa se nama, a i vama, na Balkanu neće desiti.
      Teroristička NATO organizacija nema delivery system da napadne Rusiju, dok Rusija ima više opcija da ih obriše sa lica Zemlje.

  3. E sad ce sa ovim raketama da za par dana stignu u Kijev a za mesec dana u Berlin! 2 dana pre ruske agresije na Ukrajinu sam bio ubedjen da ce ih Rusi zgaziti za 2 meseca, a sad sam siguran da Rusi imaju bolju(citaj lazljiviju) propagandu od pokvarenih Amera i Engleza. Isto sam tako verovao da su Suhoji mnogo mocniji, da je ruska pvo najaca na svetu, kad ono posle 2 godine rata je to tesko razocaranje u rusku vojsku! Samo jos Srbi veruju u jaku rusku vojsku i njenu propagandu! Pre rata su isto tako pricali da nema odbrane od Kinzala i Kalibra kad ono corak od tih raketa, mnogo su vise bili ucinkovitiji i ubojitiji Himarsi koje su Ukri dobili u malim kolicinama, a jos da Rusi nisu dobili dronove-kamikaze od Irana onda bi tek bila bruka od propale ruske vojske! Braco Srbi mi treba da se brinemo o nama i da se ne svrstavamo ni na jednu stranu, daleko im lepa kuca i Rusima i Ukrima!

    • Одкуд ти царе овај израз “учинковитији”,неби Душан тако написа? То је новохрватски израз

    • Ti nisi Srbin,ti si Izrod,tako da ne mož budeš brat sa mnom,idi budi bruder ili šta već drugo manijačko nađeš u nato paklu !!!

      • Tebi je ispran mozak, stvarno moram tako da ti odgovorim! Ja nisam kriv sto se ti nerviras i sto patis zato sto Rusima slabo ide a ti poverovao strucnjacima sa Pinka i Hepija da ce ih Rusi razbiti za mesec dana i da ce za 2 meseca biti u Berlinu! To se ti ljuti na njih sto su ti unistili snove o drugoj sili na svetu🤣🤣🤣! Ja volim samo Srbiju i Republiku Srpsku i mnogo me boli uvo i za Ruse i za NATO! Evo ja im od srca zelim da se Rusi i NATO zemlje lepo medjusobno poubijaju ali samo neka Srbe ostave na miru! NATO MRZIM JER JE BOMBARDOVAO SRBIJU A ZA RUSE ME ISTO BOLI UVO JER SU NAS IZDALI U SVI RATOVIMA I JOS POBEGLI S KOSOVA KAO NAJVECE PIZDE!

        1
        1
        • Demokrate i Zoran Đinđić su odbili da obezbede koridor za nabavku osnovnih namirnica ruskim trupama u Prištini. Zato su se povukli.
          Ali vi, dozvolite, diskutujete na osnovu propagandnih informacija umesto činjenica.
          Ali ima jedna činjenica koja vas povezuje na osnovu vaših komentara.
          NATO je teroristička organizacija.
          Pa, krenite odatle.

          • #VESELIN NATO JE TERORISTICKA ORGANIZACIJA i ne znam sta ti tu nije jasno? Zasto vi Rusofili koji ste zatucani ruskom laznom propagandom svakog Srbina koji ne voli Ruse pokusavate da mu stavite etiketu da on voli NATO? OPET PONAVLJAM MNOGO ME BOLI UVO I ZA RUSE I ZA NATO, JER MENE ZANIMA SAMO SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA, ZATO STO SAM PRAVI PATRIOTA! A GDE SU BILI TI RUSI DA NAM POMOGNU U RATOVIMA 90-ih i 99-te? ZASTO SU NAM UVELI SANKCIJE 92-e? EJ NAORUZAVALI HRVATE U RATU PROTIV SRBA A VI IH PODRZAVATE, E ZATO ME NE ZANIMAJU JER SU TO FUKARE KOJI SU NAM LAZNI PRIJATELJI! EVO JA IM OD SRCA ZELIM DA SE RUSI I NATO ZEMLJE POUBIJAJU DO ZADNJEG I ONDA CE BITI MIR U SVETU! SAMO NEKA SRBE SVI ONI OSTAVE NA MIRU JER NAM TUDJI RATOVI NISU POTREBNI!!!

          • Za mene je idiotluk da pišem bilo šta što je izloženo NATO botovskim plusevima i minusima.
            Ako to sranje ukinu, možda ti i odgovorim.

          • Dobro jutro.
            Ne bi vam bilo dobro da se pokačite sa Veselinom.
            Zato što ja imam dovoljno znanja da vas sravnim sa zemljom.
            Hajde pokažite malo poštovanja.

          • Ne možemo ovako sa uređenim komentarima da diskutujemo. Hajde dođite na nacistički tviter, čik ako smete. Pa da vam ja objasnim neke stvari.

          • Brat moj uz svo poštovanje nismo svi tako pametni kao ti. Nije šala.
            Volim te, čast mi je da razgovaram s tobom.
            Ali čini mi se da ovo nije nivo gde bi ti trebao da se oglašavaš.
            Moje poštovanje Charon I i hvala na svemu.

          • #Pametnjakovic Mladji MI SMO SE PONOSNO POVUKLI POSLE KUMANOVSKOG SPORAZUMA, BRANECI SE HRABRO 79 DANA OD NAJACEG VOJNOG SAVEZA NA PLANETI! NISMO POBEDILI JER JE TO BILO NEMOGUCE, ALI NACIN NA KOJI SMO SE BRANILI I DAN DANAS SE IZUCAVA NA MNOGIM VOJNIM AKADEMIJAMA SIROM SVETA! TAJ FASISTICKI SAVEZ NAM JE UNISTIO SAMO 12 TENKOVA! SA ZASTARELOM VOJNOM TEHNIKOM SMO IM OBORILI CAK I NJIHOV PONOS NEVIDLJIVI F-117! DA ME NEKO POGRESNO NE SHVATI MI SMO NA ZALOST RAT IZGUBILI, ALI SMO ZATO POKAZALI SVETU DA SRBI NISU TIKVA BEZ KORENA I DA SE NE PLASE OD NIKOG AKO BUDU MORALI DA BRANE SVOJ NAROD I SVOJU ZEMLJU!

        • Imenjače da pratiš malo opširnije dešavanja već davno bi saznao da Rusima nije prioritet osvajanje Ukrajine nego pobiti što više one naci gamadi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version