Naslovna Novosti Britanci zabrinuti zbog „Putinovog meteorita”, interkontinentalnog raketnog sistema Avangard

Britanci zabrinuti zbog „Putinovog meteorita”, interkontinentalnog raketnog sistema Avangard

15
raketni kompleks avangard
raketni kompleks avangard
google news

Velika Britanija je zabrinuta zbog ruskog raketnog sistema Avangard, koji je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao „meteorit“.

Raketa ovog kompleksa može da se lansira izvan zemljine atmosfere i sposobna je da pogodi više ciljeva bilo gde u svetu za manje od 30 minuta, prenosi Dejli ekspres.

sistem avangard
sistem avangard

Publikacija je izračunala da se raketa može kretati brzinom do desetina hiljada kilometara na sat. „Avangard“, kako je primetio autor publikacije, smatra se jedinstvenom.

U martu 2018, Vladimir Putin je rekao da Avangard „ide ka svom cilju skoro kao meteorit“, kao „zapaljena vatrena lopta“. Temperatura na površini proizvoda dostiže 1600–2000 stepeni Celzijusa, uverio je ruski lider.

Osnovu kompleksa Avangard činila je hipersonična vođena bojeva glava, lansirana ka cilju interkontinentalnom balističkom raketom i, prema navodima, razvijala brzinu do M=28 (oko 9,5 kilometara u sekundi), što i bez bojeve glave daje to je kinetička energija, ekvivalentna 18 tona TNT-a.

Britanska publikacija bila je reakcija na jučerašnji snimak ruskog Ministarstva odbrane, koji je pokazao utovar novog hipersoničnog raketnog sistema Avangard u silos lanser. Tako se odvija prenaoružavanje raketne formacije Jasnenski u Orenburškoj oblasti.

Raketni sistem Avangard će uskoro u potpunosti zameniti naoružanje jedne od raketnih formacija koje se nalaze u Orenburškoj oblasti. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, raketna formacija „Jasnenski“ Strateških raketnih snaga (RVSN) se ponovo oprema raketnim sistemom „Avangard“.

NPO Mašinostroenija preduzeće pored borbenog sistema „Avangard“ za interkontinentalne balističke rakete UR-100N UTTH, već je razvilo i proizvodi hipersonične rakete „Cirkon“ (protivbrodska raketa za dejstvovanje po brodovima i podmornicama), ICBM „Sarmat“ i obalske raketne sisteme „Bastion“ sa nadzvučnim raketama „Oniks“ (izvozna modifikacija – „Jahont“).

Prenaoružavanje Strateških raketnih snaga novim raketnim sistemima, koje se odvija tokom ove godine, značajno će povećati sposobnosti ruskih strateških nuklearnih snaga, napominje Ministarstvo odbrane Rusije.

Rad na razvoju Avangarda počeo je u sovjetsko vreme. Međutim, zbog svima dobro znanih okolnosti, suštinski radovi na kompleksu su odloženi. Prvi put je stavljen na borbeno dežurstvo u decembru 2019.

avangard
avangard

Glavna svrha Avangarda je savladavanje protivraketne odbrane. Kompleks ima hipersoničnu vođenu bojevu glavu. Snaga eksplozije je ogromna i, prema nekim izvorima, do 2 megatone.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će ruska vojska do kraja 2023. godine dobiti oko 22 lansera sa interkontinentalnim balističkim raketama „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“, tri strateška raketna nosača Tu-160 i nuklearnu podmornicu „Imperator Aleksandar III“ projekta „Borej-A“.

Rusija ima najveću zalihu nuklearnog oružja na svetu, sa oko 6.000 bojevih glava.

Pored sistema Avangard tu je najznačajniji Sarmat, koji Zapad naziva i „Satan” 2. Smatra se najmoćnijom interkontinentalnom balističkom raketom ikada razvijenom sa dometom do 18.000 km. Može da nosi 15 nuklearnih bojevih glava i teška je 220 tona. Rusija tvrdi da Sarmat može da savlada bilo koji sistem protivvazdušne odbrane na svetu.

probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije

Raketa Sarmat razvijena je u V.P. Državnom raketnom centru Makejev. Prema ekspertima, Sarmat je sposobna da isporuči podeljenu bojevu glavu težine do 10 tona bilo gde u svetu preko Severnog i Južnog pola.

15 KOMENTARA

  1. Britanojs treba da nestanr ss locs zemlje
    Ne postoji sukob Koji oni nisu izazvali, ne postoji podlost koju oni nisu napravi. Gladam za resenje Solovjova da treba na London poslsti mskar jedan SARMAT.

    • @Pele pa sto ih ne napadnu Rusi kad su se ovi uplasili🤣🤣🤣? Englezi su na njihovim granicama, cak Englezi imaju baze u Estoniji, Letoniji i Litvaniji! Sto tamo Putin nije napao nego napao raspadnutu Ukrajinu koja je prije rata bila ekonomski jaka ka Albanija! NEMA PUTIN MU.A DA NAPADNE ENGLEZE, a jos je i glup ka turski ku..c pa naseo na njihovu zamku da ratuju sa Rusijom do zadnjeg Ukrajinca(koji su isti dnk ka Rusi)! Rusija je sila koja napada Gruziju, Ukrajinu, uskoro ce Moldaviju jer u tim drzavama nema Engleza ili Amerikanaca! Pustite te prazne price o svemocnim Kinzalima, Sarmatima, Suhojima, podmornicama i da ne nabrajam dalje, to je sve ruska propaganda u koje cak ni Rusi u Rusiji vise ne vjeruju jer vide da ovi evo za 2 godine nisu presli Dnjepar, a zauzeli samo teritorije na istoku Ukrajine dje su Rusi bili ogromna vecina! Dobar primer za to je Finska koju isto nije smio napadnuti a i njoj je pretio isto ka Ukrajini! A Srbi jos vjeruju da ce im Rusija vratiti Kosovo sa kojeg je pobjegla na mala vrata

      • @Pele iskreno da ti recem i ja bi volio da ti Englezi i Amerikanci nestanu sa lica zemlje jer su oni najvece zlo koje postoji na kugli zemaljskoj, e onda bi bilo mira na ovome svetu! Te anglosaksonske fukare ne podnosim uopste i nikada im necu zaboraviti bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999 godine!

      • Ti se druže baš razumeš u politiku,da ti nisu možda babu trtili ruski kozaci pa si ljut na ruse,kad tako lupetaš gluposti.sva svetska s..nja izazivaju englezi i amerikanci,oni su damo bitni,drugi mogu da pocrkaju.e pa ne ide to tako,doći će i tome kraj uskoro

        • @Sudija nijesam ljut na Ruse uopste jednostavno me ne interesuju, ISPALI SU FUKARE I IZDALI SU NAS U SVIM RATOVIMA I ZASTO BI SE VISE BAVIO NJIMA? A POSEBNO IM NECU ZABORAVIT ONO KURVINSKO BJEZANJE S KOSOVA, PA COVJEKU KOJI IMA BAR MALO MOZGA U GLAVI JE DOVOLJAN RAZLOG DA IH ODJEBE IZ SVOG ZIVOTA! No mi nije jasno zasto vi Srbi toliko svrsavate na taj ruski (azijski) narod? Zasto su vam toliko isprali mozak sa njima, pa jos vas ubedili da ce oni da uniste Englesku i Ameriku, i da ce uskoro da stignu u Berlin, a NATO ce da se raspadne🤣🤣🤣? E sta uradi Zadruga, Pink i Hepi od Srba??? MNOGO MI JE DRAGO DA SE CRNA GORA RATOSILJALA TIH FUKARA, DALEKO IM LEPA KUCA! A VAMA SRBIMA KAD IH TOLIKO VOLITE OD SRCA ZELIM DA BUDETE RUSKA GUBERNIJA I DA BUDETE CLAN U BRIKS I ODKB

          • A sta si ti kad toliko proklinjes srbe i ruse? Siptar, hrvat ili turcin? Slažem se da se malo preuvelicavaju ruske mogućnosti u ratovanju ali ti bas želiš propast rusije i srbije

          • @ARHANGESK ja sam ponosni CRNOGORAC! A dje si ti to procitao da ja proklinjem Srbe i Ruse? Jer si ti toliko NEPISMEN pa nijesi dobro procitao i shvatio moje poruke? Cuj ludoga li covjeka ja proklinjem Srbe i Ruse, e kukala nam majka! Odavno mi niko nije ovako nisto gluplje nije odgovorio! TEBE OCIGLEDNO BOLI ISTINA KOJU SAM ODJE NAPISA O RUSIMA PA NIJESI IMAO ARGUMENT ZA TO, NO SI ME KA FORA UPITAO STO SAM I STO PROKLINJEM SRBE! TAKVI KA TI VISE VOLE NEKU AZIJSKU ZEMLJU RUSIJU NO SVOJU PRELEPU SRBIJU! VIDJI MAJSTORE DA TI NESTO DOBRONAMERNO RECEM NIJE OVA TEMATIKA ZA TEBE, AKO NE UMIJES UKAPIRATI STO LJUDI PISU BOLJE NE KOMENTARISI JER ISPADAS SMIJESAN KA CIRKUS! VRATI SE TI GLEDAT ZADRUGU POSTO OCIGLEDNO NE MOZES BEZ ZADRUGE, PINKA I HEPIJA! SA TOBOM JE MOJA RASPRAVA ZAVRSENA I NECU TI VISE ODGOVARATI NA PORUKE

          • @ARHANGESK i jos sam ovo zaboravio da ti odgovorim na tvoju poslednju recenicu dje kazes “da ja zelim propast Rusije i Srbije”! Ne znam sto odgovoriti na ovu GLUPOST KOJU SI NAPISA? AJOJ KOJI SI TI KRALJ, TOLIKO SI ISPAO GLUP I POKVAREN OVIM PITANJEM DA NE ZELIM NI DA TI ODGOVORIM! SAD SAM SIGURAN DA TI NEMAS NI OSNOVNU SKOLU KAD NE UMIJES PROCITATI SVE ONO STO SAM NAPISAO! CUJ LUDOGA COVJEKA DJE KAZE DA JA ZELIM PROPAST SRBIJE? AJDE TI KRALJU NASTAVI GLEDAT ZADRUGU NISI TI ZA OVAKO OZBILJNE TEME…

        • @Slavko ne majstore to nije propaganda uopste! I nije oboren samo taj jedan, no je jos jedan prinudno sletio na aerodrom u Zagreb sa ogromnim ostecenjem! Njega je oborila hrabra i junacka vojska koja je imala mu#a da se suprostavi tim belosvjetskim zlikovcima!

          • @Slavko i jos samo da ti recem, da su slucajno NATO avioni 1999 godine letjeli ovako nisko ka sto ruski avioni lete u Ukrajini pa NASI BI IH OBARALI KA KRUSKE🤣🤣🤣

      • Ne vredi da ti se objašnjava. Ako pitaš zašto je napao Ukrajinu, ti očigledno da pojma nemaš išta ovome ratu i zašto je Ukrajina posebna po ovom pitanju. Ako postoji opcija da ukloniš komentar, učini sebi uslugu.

        • @Sacuvaj nas ovakvih Ne nema potrebe meni nista da objasnjavas po tom pitanju, jer me ne zanimaju ni Rusi, ni Ukrajinci, ni Englezi a ni Amerikanci! ZA RAZLIKU OD TEBE KOJI NAVIJA ZA RAT ZATO STO NAVIJAS DA RUSI POBEDE, JA NAVIJAM DA TAJ RAT STANE DA NE GINE NEDUZAN NAROD I RUSKI I UKRAJINSKI!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version