Naslovna Novosti Rusija uteruje strah novom, nemogućom za presretanje raketom Sarmat; Satan II kreće...

Rusija uteruje strah novom, nemogućom za presretanje raketom Sarmat; Satan II kreće u masovnu proizvodnju

1
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
google news

Rusija je najavila početak proizvodnje novih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat RS-28 (Satan II), za koje su ruski zvaničnici više puta rekli da je „nemoguće“ presresti.

Saopštenje o proizvodnji kontroverznog projektila stiglo je sa najvišeg nivoa Kremlja.

Rusija će početi masovnu proizvodnju novih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat, navodi se u izjavi predsednika Vladimira Putina, koju citira Tass, u klubu Valdaj.

„Zapravo, testovi za nove rakete Sarmat su završeni. Pitanje je kada će se završiti administrativne i birokratske procedure, nakon čega ćemo započeti masovnu proizvodnju raketa i staviti ih u borbenu službu. To će se desiti u bliskoj budućnosti“, rekao je Putin.

Nova raketa je sposobna da pogađa mete na velikim udaljenostima koristeći širok spektar putanja leta.

Rusi tvrde da raketa Sarmat ima jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da pouzdano savlada bilo koji postojeći ili potencijalni protivraketni odbrambeni sistem.

Ruski predsednik je dodao i da su „sve vrste modernog naoružanja” koje je najavio pre nekoliko godina praktično razvijene.

Što se tiče projektila Sarmat (NATO ime: Satan II), Putinova izjava je potvrda već izrečenog ali sa nižeg nivao. Nedavno je šef ruske agencije Roskosmos, početkom prošlog meseca, izjavio da su interkontinentalne balističke rakete Sarmat već stavljene u borbenu službu, ali nije izneo detalje.

Nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat u masovnoj proizvodnji nakon poteškoća

Sarmat ostaje kontroverzan projekat. Ranije prošle godine Rusi su pokušali da lansiraju raketu u demonstraciji sile kao odgovor na posetu američkog predsednika Džoa Bajdena Ukrajini u februaru 2022.

sarmat test putin i bajden
sarmat test putin i bajden

Tada je ruski Telegram kanal Operativna linija javio da je jedan od stanovnika Arhangelske oblasti, koji živi u neposrednoj blizini kosmodroma Pleseck, rekao da su on i nekoliko svedoka primetili da nešto zuji u vazduhu i ostavlja trag u atmosfera, koja podseća na lansiranje određene vrste projektila.

Radilo se navodno o neuspelom lansiranju interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Prema zapadnim izvorima vesti čini se da je nakon što je prvo lansiranje rakete u aprilu 2022. bilo uspešno, drugo nije bilo.

Informaciju je požurio da potvrdi naravno američki televizijski kanal Si-En-En, koji je citirao dva neimenovana zvaničnika “upoznata s temom”. Prema američkoj strani, neuspeli test ruske interkontinentalne balističke rakete bio bi održan 20. februara, čak i dok je predsednik Džo Bajden bio u Ukrajini.

Prvi pukovi opremljeni novim raketama RS-28 biće formirani u okviru 62. raketne divizije – Solnečni (Užur) / 33. raketne armije – Omsk u Krasnojarskoj teritoriji i 13. raketne divizije – Jasni (Dombarovski) / 31. raketne armije – Orenburg u Orenburškoj oblasti.

ICBM HLADNOG RATA
ICBM HLADNOG RATA

Sarmat ukratko

Sarmat je interkontinentalna balistička raketa (ICBM) za teške uslove rada sa motorom na tečno gorivo. Težina jedne rakete ovog tipa prelazi 200 tona. Kompleks je projektovan da zameni trenutno operativne rakete tipa „Voevoda“ u Raketnim snagama strateške namene (RVSN).

Interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat sposobna je da pogodi višestrukom bojevom glavom bilo koju tačku na planeti, kako na Severnom, tako i na Južnom polu.

Prema podacima objavljenim na vojno-tehničkom forumu Armija-2019, raketa ima domet od 18.000 kilometara. Njena lansirna težina je preko 200 tona, od čega je 178 tona goriva. Ukupna dužina rakete je 35,5 metara, a prečnik tri metra. Njeno ložište se može podeliti na 10 pojedinačnih jedinica.

Prema ranijim javnim informacijama, prvi puk opremljen novim interkontinentalnim balističkim raketama trebalo je da bude operacionalizovan u Krasnojarskoj teritoriji. Najvjerovatnije se to dogodilo zato što je na tom području duže vrijeme pripremana odgovarajuća infrastruktura..

Russia test-launches new anti-ballistic missile

Ulazak „Sarmata” u rad bio je važan korak u modernizaciji ruskog nuklearnog arsenala. S obzirom na masu rakete i njen potencijal, novi kompleks se smatra jednim od najmoćnijih na svetu, što Rusiji omogućava da održi strateški balans snaga na svetskoj sceni.

Sa stanovišta unutrašnje politike u Moskvi, uspešan razvoj i puštanje u rad Sarmata su značajni događaji koji potvrđuju delotvornost državnog programa vojne modernizacije.

RS-28 Sarmat će zameniti najveću svetsku stratešku raketu RS-20V.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version