Naslovna Novosti Putin po prvi put potvrdio upotrebu hipersonične rakete 3M22 Cirkon u zoni...

Putin po prvi put potvrdio upotrebu hipersonične rakete 3M22 Cirkon u zoni sukoba u Ukrajini

1
lansiranje rakete cirkon 3m22
brodsko lansiranje rakete cirkon 3m22
google news

Oružane snage Rusije stekle su ogromno iskustvo u vođenju borbenih dejstava. Vladimir Putin je to izjavio tokom najavljivanja obraćanja Federalnoj skupštini RF. Prema njegovim rečima, reč je o interakciji svih vrsta i rodova trupa, savremene taktike i operativne efikasnosti.

Odrasla je i obučena čitava plejada mladih komandanata, koji brinu o ljudima, kompetentno izvršavaju svoje zadatke i koriste novu opremu. Istovremeno, vidimo gde i kakve probleme imamo, razumemo šta treba da radimo. I ovaj posao je u toku, rekao je Vladimir Putin.

On je dodao da ovaj rad ima za cilj povećanje udarne moći Oružanih snaga, njihove tehnologije i efikasnosti.

“Borbene sposobnosti vojske su višestruko povećane. Naše jedinice čvrsto drže inicijativu, samouvereno napreduju u nizu operativnih oblasti i oslobađaju nove i nove teritorije. Nismo mi započeli ovaj rat u Donbasu, ali ćemo učiniti sve da ga okončamo”, izjavio je predsednik Ruske Federacije.

Prema rečima Vladimira Putina, strateške nuklearne snage su u stanju pune pripravnosti.

Kompleks hipersonične avijacije Kindžal ne samo da je pušten u upotrebu, već se i sa velikom efikasnošću koristi za uništavanje posebno važnih ciljeva. Hipersonični udarni raketni sistem Cirkon baziran sa mora je takođe već korišćen u borbi, potvrdio je Vladimir Putin.

On je napomenuo da su hipersonične jedinice interkontinentalnog dometa Avangard i laserski sistemi Peresvet na borbenom dežurstvu, a završavaju se ispitivanja krstareće rakete nuklearnog pogona neograničenog dometa Burevestnik i bespilotnog podvodnog torpedo-drona Posejdon, takođe nuklearnog te neograničenog dometa. “Ovi sistemi su potvrdili svoje visoke, može se reći bez preterivanja, jedinstvene karakteristike”, rekao je ruski predsednik.

On je posebno napomenuo da su trupama isporučene prve serijske teške balističke rakete Sarmat. “Uskoro ćemo ih demonstrirati u rejonima gde su raspoređeni na borbenom dežurstvu”, rekao je predsednik RF.

Prema njegovim rečima, trenutno je u toku rad na nizu drugih perspektivnih sistema, ali koji su to sistemi u pitanju nije naveo.

Podsetimo, stručnjaci Kijevskog naučno-istraživačkog instituta forenzičkih veštačenja tvrdili su kako su Rusi 7. februara udarili na ukrajinsku prestonicu hiperzvučnim protivbrodskim raketama 3M22 Cirkon. Do ovog zaključka su došli nakon proučavanja fragmenata municije.

ukrajinski mediji tvrde da su oruzane snage rusije po prvi put upotrebile hipersonicnu raketu cirkon

Na olupini su tada prema tvrdnjama ukrajinskih stručnjaka pronađene oznake „3M22“. Osim toga, otkriveni su i drugi elementi koji su navodno bili karakteristični za ovu municiju. Objavljen je čak i video o tome.

Zauzvrat, ukrajinska vojska kaže da je u Kijev „doletela balistika sa teritorije Krima“, odnosno da ipak nije sigurno. Međutim, neki lokalni entuzijasti kažu da su „videli Cirkon“. Međutim, ovo tek zvuči krajnje sumnjivo.

Sa druge strane, jedan broj ukrajinskih eksperata pretpostavlja da bi Kijev zapravo mogao biti pogođen Cirkonom 3M22 sa Krima. Ovo je moguće ukoliko je korišćen mobilni obalski raketni sistem Bastion.

Oni su podsetili da su Rusi usvojili „Cirkon“ tek nakon pokretanja „SVO“. Tada je bilo poznato da će Cirkon biti lansiran sa istih lansera UKSK kao i druge ruske protivbrodske rakete P-800 Oniks i Kalibar (3M54).

Štaviše, P-800 „Oniks“ se lansira iz balističkog raketnog sistema „Bastion“, a od 2022. godine Rusi su nameravali da ponovo naoružaju ove komplekse.

Ova odluka je bila doneta nakon što su sa „Oniksa“ gađani južni regioni Ukrajine najnovijim „Cirkonima“, za koje se tvrdilo da će im domet biti povečan sa 800 na 1000-1500 kilometara. 

Cirkon
Cirkon

S tim u vezi, kao što smo već pisali, moguće je prihvatiti verziju da je Kijev pogođen sa Krima Cirkonom iz Bastiona. Međutim, sada Putin daje indirektne potvrde.

Napominjemo da karakteristike rakete potvrđuju kako njeno presretanje tehnički nije moguće sa protivvazdušnim sistemima koji su trenutno u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Cirkon nosi bojevu glavu težine do 400 kg na udaljenosti do 1000 km. Brzina rakete deklarisana sa 8, prema najnovijim podacima dostiže neverovatnih 9 maha.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version