NaslovnaNovostiPoljska dobija novi zajam od Vašingtona kako bi olakšala kupovinu F-35, Patriota...

Poljska dobija novi zajam od Vašingtona kako bi olakšala kupovinu F-35, Patriota ili Abramsa od SAD

Sjedinjene Države će dati Poljskoj kredit od dve milijarde dolara za kupovinu borbenih aviona F-35, protivvazdušnih raketnih sistema Patriot i tenkova Abrams.

Sjedinjene Države objavile su 8. jula drugi sporazum o zajmu koji je odobren Poljskoj za finansiranje vojnih nabavki (Foreign Military Financing Direct Loan), vredan 2 milijarde dolara.

Prema rečima šefa pres službe američkog Stejt departmenta Metjua Milera, Poljska je lojalan saveznik SAD, a ovaj sporazum će dodatno ojačati istočni bok NATO-a.

„Poljska sprovodi veliki program vojne modernizacije, uključujući kupovinu američke odbrambene opreme kao što su avioni F-35, raketni sistemi Patriot i glavni borbeni tenkovi Abrams“, rekao je Miler.

Predstavnik Stejt departmenta je napomenuo da američka vlada obezbeđuje do 60 miliona dolara za subvencionisanje kamatne stope ovog zajma, što će pomoći da se ubrza modernizacija odbrane Poljske podrškom hitne kupovine vojne opreme iz SAD.

Direktni zajmovi finansirani od strane vojske su alat za bezbednosnu saradnju rezervisan za neke od najvažnijih bezbednosnih partnera SAD.

rumunski patriot
rumunski patriot

Američki zvaničnik je napomenuo da će sredstva zajma doprineti nastavku vojne modernizacije Poljske sa nekoliko kategorija snaga i sredstava, što će dati značajan doprinos jačanju odbrane i odvraćanju istočnog krila NATO-a.

Miler je rekao i da je Poljska lider u NATO-u i da trenutno troši četiri odsto BDP-a na odbranu, što je ubedljivo najveća cifra u severnoatlatskoj alijansi.

On je istakao da su hiljade američkih vojnika i pripadnika NATO stacionirane u Poljskoj, uključujući i štab američkog V korpusa u Poznanju.

Podsetimo, Kijev i Varšava potpisali su bezbednosni sporazum juče. Prema sporazumu, Poljska bi čak mogla da pokuša da obori ruske rakete i dronove u poljskom vazdušnom dok putuju u pravcu Ukrajine.

9 KOMENTARA

  1. Poljaci mogu samo pustiti Nato bagru u svoju zemlju kao što su u Drugom Svjetskom ratu pustili naciste, pa dobili po repu od Rusa, tako će i hrvati konjušari proći.

  2. Rusi će uzeti sve svoje etnično do Dnjepra a onda će zapad da potapše Poljake po ramenu i pohvali ” Eto dobro što ste se naoružali Rusi se prestrašili pa ne idu dalje”

  3. Poljska misli da moze sa Rusijom? Posle ce biti pomazi NATO Rusija gazi. Ne petljajte se ,ne trazite djavola. Njih ce Rusi da pregaze na drugi nacin., nece stedeti stanovnistvo kao sto to rade u Ukraini.

    9
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave