Naslovna Novosti Rusi termobarikom nemilosrdno „tope” ukrajinske položaje u južnom Donjecku: Spaljeno sve na...

Rusi termobarikom nemilosrdno „tope” ukrajinske položaje u južnom Donjecku: Spaljeno sve na površini od 40.000 kvadrata

2
tos 1 termobaricno oruzje
tos 1 termobaricno oruzje
google news

Dok su ruski termobarični raketni bacači pokrenuli nove razorne napade na ukrajinske položaje u Južnom Donjecku, na bojnom polju je primećeno veoma čudno rusko vozilo sa pokretnim „kavezom“ za zaštitu od dronova.

Ruski izvori vesti navode kako je ruska termobarika pogodila ukrajinske pozicije.

Tačnije, posade ruskih termobaričnih raketnih bacača TOS-1A Solncepek nastavljaju da pružaju odlučnu podršku mehanizovanim i tenkovskim jedinicama istočne grupe trupa ruske vojske tokom napada u pravcu južnog Donjecka.

Ove sisteme koristi moskovska vojska za uništavanje utvrđenih neprijateljskih položaja. Termobarične bojeve glave zbog svoje prirode izazivaju silovite eksplozije, zbog čega se čini da je TOS-1A idealan za ovakve misije.

Ruski mediji navode da termobarične rakete koje trenutno koristi ruska vojska u Južnom Donjecku izazivaju eksplozije koje pokrivaju površinu od 200 puta 200 metara. Unutarom ove zone sve mete, žive i ne, potpuno su uništene.

Na ovaj način ruske snage efikasno uspevaju da razbiju ukrajinske odbrambene linije, otvarajući tako put daljem napredovanju.

Prema vojnim analitičarima, upotreba TOS-1A ne samo da povećava efikasnost ruskih kopnenih jedinica, već i pomaže Rusima da značajno smanje gubitke tokom ofanzivne operacije. Bez utvrđenih odbrambenih linija Ukrajinci ne mogu da brane svoje položaje, jer ne mogu da pogode ruske napadače.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

Rusi “umotali u kavez” jedno od svojih UTV vozila kineske proizvodnje

U drugim nedavnim vestima, veoma čudno rusko terensko vozilo tipa Desertcross 1000 kineske proizvodnje primećeno je na bojnom polju . Ono što vozilo čini veoma čudnim je metalni kavez koji je postavljen na njega.

Metalna mreža, koja je dizajnirana da zaštiti vozilo od napada neprijateljskih dronova, toliko je velika da izgleda bukvalno kao kavez u pokretu.

Mnogi stručnjaci, ali i oni koji to nisu su komentarisali efikasnost ovog kaveza, posebno govoreći da sa tako velikom mrežom vozilo na točkovima gubi svoju okretnost, tako da je u suštini beskorisno. Međutim, izgleda da su Rusi spremni da žrtvuju mobilnost vozila kako bi značajno povećali nivo zaštite.

Iako ovaj kineski Desertcross 1000 više nije terensko vozilo, on je verovatno mnogo bolje zaštićen od pretnji koje predstavlja municija, odnosno bespilotne letelice kamikaze.

Desertcross 1000-3

Desertcross 1000-3 UTV je terensko  vozilo koje proizvodi kineska kompanija Odes Industries (Aodes), dizajnirano za vojnu primenu kao što su patroliranje, izviđanje i misije traganja i spasavanja, kao i za transport materijala van asfalta.

Desertcross 1000-3 ima solidnu nosivost, što omogućava efikasan transport opreme i zaliha. Opremljen je za transport ranjenih i uključuje trake za vezivanje na prednjoj i zadnjoj platformi za teret.

desertcross 1000 3 nu oruzanim snagama rusije
desertcross 1000 3 nu oruzanim snagama rusije

Desertcross 1000-3 ima nosivost od 550 kg, ukupnu težinu od 1600 kg i smeštaj za tri osobe. UTV pokreće benzinski 4-taktni, dvocilindrični motor. Sa zapreminom od 1.000 kubika ovaj motor generiše 87 konjskih snaga.

Kineski Desertcross 1000-3 takođe ima CVT menjač, pogonski sistem koji podržava promenu sa pogona sa dva na četiri točka, prednje i zadnje blokade diferencijala, vitlo i ostale standardne dodatke  vozila ovog tipa.

UTV ima maksimalnu brzinu od 80 km/h, mogućnost prelaska kroz vodu do 0,4 m dubine, procenjeni domet od 250 km i kapacitet vuče od 900 kg.

Moskva tvrdi da napreduje na pravcu Sokol-Jasnobrodivke i Čigari

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o uspešnom zauzimanju grada Sokola u Donjecku, uz eliminaciju čak 2.050 ukrajinskih vojnika i presretanje desetina raketa koje su ukrajinske snage ispalile u roku od 24 sata, prenose mediji.

Prema saopštenju koje citira RT, rusko ministarstvo je detaljno opisalo napredak tekućih vojnih operacija u Ukrajini.

Snage grupe trupa Sever su pojačale svoje pozicije i odbile pet ukrajinskih napada, što je rezultiralo 210 stradalih Ukrajinaca, uključujući jedan tenk, uz uništenje artiljerijskih sistema i mehanizacije.

U međuvremenu, trupe ruske grupe snaga „Zapad“ utvrdile su svoje položaje u provincijama Harkov i Donjeck, odbivši dva napada i navodno nanevši 540 ukrajinskih žrtava. Takođe su uništili više neprijateljskih artiljerijskih sistema, naoružanja, mehanizacije, tri skladišta municije i tri elektronske stanice.

Ruske grupe trupa „Centar” su nakon zauzimanja grada Sokola odbile pet napada i nanele Ukrajincima 415 žrtava, uključujući i uništenje oklopnih vozila Bredli, navode isti izvori.

Ruske grupe trupa „Istok” su pojačale svoje položaje i odbile neprijateljski napad, što je rezultiralo 115 ukrajinskih žrtava.

Trupe u regionu Dnjepra nanele su velike gubitke ukrajinskoj vojsci u Hersonskoj i Zaporoškoj guberniji, navodno nanevši 120 žrtava ukrajinskim snagama.

Rusko ministarstvo je najavilo uništenje radara i dva sistema S-300, rafinerije nafte, skladišta goriva, skladišta naoružanja i piste za bespilotne letelice.

Opsesija ruskih snaga raketnim napadima Iskander na Odesu ukazuje na sledeći grad za koji će pasti mnoga tela, jer je njegov značaj za Zapad bukvalno ogroman.

2 KOMENTARA

  1. Мало рачунице. Један плотун термобаричног ТОС-1А Солнцепек оружја уништава све на површини од 200 х 200 м = 40.000 квадратних метара, 4 хектара. Ово је 0,04 квадратних километара. Што ће рећи да је потребно 25 оваквих плотуна да се “преоре” 1 квадр. Км. Ради се о веома убитачном и ефикасном оружје. У комбинацији са термобаричним авио-бомбама и другим оно немилосрдно помера противничку линију фронта уз ненадоместиве укупне жртве.

  2. Nije to ni kulturno a ni po bontonu, a ni isus to termobarično dezintegrisanje fašista ne odobrava…trebalo bi protivnicima ponuditi 2.obraz i pobediti ih moralno…nek oni uzmu teritoriju, al propašće u zemlju od stida kako su im hriščani tj.isusovo stado, tj.isusove ovčurine efektno okrenule 2.obraz i moralno ih pobedile, grižnja savest i strašni sud na nebesima poske prvih 100 godina bi ih glođala sve do smrti a sve to znamo jer vidimo sada da isus caruje na nebesima, vidimo to, vidimo to…😋🤡😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version