Naslovna Novosti Rusija izgubila svoja prva UTV vozila kineske proizvodnje u Ukrajini, Desertcross 1000-3

Rusija izgubila svoja prva UTV vozila kineske proizvodnje u Ukrajini, Desertcross 1000-3

7
rusija izgubila svoja prva utv vozila kineske proizvodnje u ukrajini desertcross 1000 3
rusija izgubila svoja prva utv vozila kineske proizvodnje u ukrajini desertcross 1000 3
google news

Nedavni snimci koje je objavila ukrajinska vojska potvrđuju uništavanje dva terenska radna vozila (UTV) kineske proizvodnje Desertcross 1000-3 u blizini Krinkija u oblasti Herson, što predstavlja značajan korak za Rusiju u tekućem sukobu.

Gubitak ovih vozila označava značajne izazove u brojčanom stanju opreme sa kojima se suočava ruska vojska, što je podstaklo njihovo pribegavanje kineskim dobavljačima da bi odgovorili na hitne operativne potrebe, tvrde ukrajinski izvori.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca pregledao novonabavljene terene Desertcross 1000-3 u sedištu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, naglašavajući važnost koja se pridaje ovom dodatku njihovom vojnom inventaru.

Tokom posete, predsednik Putin je, zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovim, primio sveobuhvatan brifing o operativnim sposobnostima između ostalog i terenaca Desertcross 1000-3.

Dmitrij Peskov, sekretar za štampu ruskog predsednika, istakao je Putinovo interesovanje za novu opremu, rekavši: „Predsednik je aktivno uključen u informisanje o napretku naših vojnih sposobnosti, a ova poseta je svedočanstvo te posvećenosti.”

Ministar odbrane Šojgu je izneo detalje o Desertcross 1000-3, navodeći da vojska trenutno ima 537 jedinica u svojoj osnovnoj konfiguraciji. U toku su planovi za nabavku dodatnih 1.500 jedinica, pri čemu je prvih 500 predviđeno za isporuku u decembru, a ostatak se očekuje u prvom kvartalu 2024.

Kina razvila i lanser kamikaza dronova prilagođen UTV vozilima

Osnovna verzija UTV-a košta 1,58 miliona rubalja, dok je potpuno opremljena varijanta koja sadrži dodatne funkcionalnosti, košta 2,1 miliona rubalja, što je nešto više od 20 hiljada evra.

Na videu iznad vidimo kineski sistem terenskog vozila Desertcross 1000-3 modifikovanog za ispaljivanje lutajuće municije, vozilo koje je nedavno kupljeno za rusku vojsku za upotrebu u Ukrajini.

Kina je pokazala lanser sa devet punjenja za lansiranje lutajuće municije predviđen za korišćenje sa baze terenskog vozila. Pogodan je za ugradnju na prethodno isporučena terenska vozila Desertcross 1000-3.

Desertcross 1000-3

Desertcross 1000-3 UTV je terensko vozilo koje proizvodi kineska kompanija Odes Industries (Aodes), dizajnirano za vojnu primenu kao što su patroliranje, izviđanje i misije traganja i spasavanja, kao i za transport materijala van asfalta.

Desertcross 1000-3 ima solidnu nosivost, što omogućava efikasan transport opreme i zaliha. Opremljen je za transport ranjenih i uključuje trake za vezivanje na prednjoj i zadnjoj platformi za teret.

desertcross 1000 3 nu oruzanim snagama rusije
desertcross 1000 3 nu oruzanim snagama rusije

Desertcross 1000-3 ima nosivost od 550 kg, ukupnu težinu od 1600 kg i smeštaj za tri osobe. UTV pokreće benzinski 4-taktni, dvocilindrični motor. Sa zapreminom od 1.000 kubika ovaj motor generiše 87 konjskih snaga.

Kineski Desertcross 1000-3 takođe ima CVT menjač, pogonski sistem koji podržava promenu sa pogona sa dva na četiri točka, prednje i zadnje blokade diferencijala, vitlo i ostale standardne dodatke vozila ovog tipa. UTV ima maksimalnu brzinu od 80 km/h, mogućnost prelaska kroz vodu do 0,4 m dubine, procenjeni domet od 250 km i kapacitet vuče od 900 kg.

7 KOMENTARA

  1. Prema mojim informacijama Rusi su uzeli desetak vozila koji u dogovoru sa Kinezima trebaju se opitovati na ratne uslove… Dakle, cilj Kineza je da se ovo njihovo vozilo testira na uslove ukrajinskog rata.

  2. и да, да ли неко од “стручњака” има податак колико је у америчкој авиоиндустрији
    електронских компоненти из Јапана, рецимо ?
    Ма не, САД је сила! Све сама производи за своје потребе? Како да не.

  3. Украјину годинама, или бар од 2012. активно наоружава Америка и НАТО. Не зна се колико су чега од тада до почетка рата добили, још мање се зна колико су од почетка отвореног сукоба добили. И сад, неко дође до податка да су руси купили неку инострану војну платформу!? Ајде!!!
    А сећам се наслова са почетка Спец.ВО, да неко одвали наслов “Руси имају граната још за дванаест дана рата!”
    И?
    Шта би?
    Нека неко направи поређење НАТО-СРЈ, сукоб 72 дана, БДП, број војника, система итд. и НАТО-Русија. И, колико могу Руси да се носе са репрезентацијом “остатак света”?
    За Русе се броје дани рата, а који су рат добили Американци? На Блиском Истоку су задњих тридесет година, активно. И, талибанима оставили науражање, технику, летелице… итд. итд.

  4. Hahaha pa isto da su poslali moju Skodu Fabiu pa je izgubili. Toliko je bitno. Hahahaa
    Mislim da ako nastavite sa ovako glupavim tekstovima, dragi novinarcici, prestati da posecujem vas portal.

  5. Nema dvoumljenja, ovaj Trabant će promeniti mogući ishod rata u Ukrajini ?
    Ruje će izgubiti zbog nabavke ovog krša 🙂

    • Ovo je dokaz da tvoji rujani prozvode presivanu maglu, ništa muda labudova, od kineza trabsnte a od korejance tanđare..aaahahahaaa..zamlate nesposobne korupcionerske

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version