Naslovna Novosti Rusi zauzeli još jedno selo u Donjecku, Sokol, dok NATO dron posle...

Rusi zauzeli još jedno selo u Donjecku, Sokol, dok NATO dron posle nedelju dana pauze ponovo snima Krim

3
rusi zauzeli još jedno selo u donjecku, sokol
rusi zauzeli još jedno selo u donjecku, sokol
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je grupa trupa Centar “uspešno oslobodila selo Sokol u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Kao rezultat aktivnih neprijateljstava, jedinice ove grupe ne samo da su preuzele kontrolu nad naseljem, već su i poboljšale svoj taktički položaj”, navodi se u poruci.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane Rusije stoji: „Jedinice grupe trupa „Centar“ su kao rezultat aktivnih akcija oslobodile selo Sokol Donjecke Narodne Republike i poboljšale taktičku situaciju”.

Zauzimanje Sokola je od značajnog strateškog značaja, tvrde analitičari, jer omogućava ruskim trupama da ojačaju svoju poziciju u regionu i dalje napreduju. Ovo takođe vrši pritisak na ukrajinske snage, koje i dalje drže pozicije u drugim delovima Donjecka.

Podsetimo, o zauzeimanju sela smo pisali 2. jula, međutim zvanična potvrda tek sada stiže u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Eksplozije u Černomorsku: Iskander pogodio mesto sklapanja ukrajinskih pomorskih dronova

Danas se na teritoriji Černomorska dogodila snažna eksplozija, koja je izazvala značajna razaranja i paniku među lokalnim stanovništvom. Prema ruskom izvoru, napad je izveo taktički raketni sistem Iskander.

Eksplozija se dogodila oko 11 sati i čula se na znatnoj udaljenosti. Očevici javljaju o snažnom udarnom talasu koji je izazvao uništenje infrastrukture u radijusu od nekoliko stotina metara od epicentra eksplozije. Na lice mesta odmah su izašle službe Hitne pomoći.

Prema preliminarnim podacima, udar je izveden na mestu proizvodnje i skladištenja pomorskih dronova.

Taktički raketni sistem Iskander je jedan od moćnijih, a sigurno najpreciznijih taktičkih raketnih sistema u arsenalu ruskih oružanih snaga. Sposoban je da nanese visoko precizne udare po ciljevima na velikim udaljenostima, što ga čini efikasnim oružjem za pogađanje različitih vrsta ciljeva.

Američki RQ-4 Global Hawk na putu ka Krimu, prvi put za nedelju dana

Američki strateški dron RQ-4 Global Hawk, pozivnog broja FORTE16, prvi put za nedelju dana kreće ka Krimu. Pretpostavlja se da ova bespilotna letelica namerava da izvrši izviđanje regiona pre mogućih napada iz Ukrajine.

Podaci o letovima dronova privukli su povećanu pažnju u svetlu nedavne eskalacije sukoba i rastućih tenzija u regionu povodom ovog pitanja.

forte16 na putu ka crnom moru
forte16 na putu ka krimu

Opremljen naprednim sistemima za nadzor i prikupljanje podataka, RQ-4 Global Hawk je ključni element američkih obaveštajnih operacija. Kretanje ovog drona prema Krimu može ukazivati na pripreme za nove operacije u cilju prikupljanja informacija o vojnim aktivnostima i lokaciji snaga na poluostrvu.

Pored toga, ruski izvori vesti izveštavaju o pojavi turske vojne izviđačke letelice iznad južnog dela Crnog mora. Oni smatraju da ova letelica takođe deluje u interesu Ukrajine.

3 KOMENTARA

  1. Samo gazi nato-vatikanske naciste i ustaše, pomalo, lagano i temeljito, da polude od neizvednosti i dužine ludila koja im se roje po blentarama.

    12
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version