NaslovnaNovostiUkrajinske snage umanju gubitke svoje avijacije i PVO, nazivajući ih „visokokvalitetnim maketama“

Ukrajinske snage umanju gubitke svoje avijacije i PVO, nazivajući ih „visokokvalitetnim maketama“

Nedavno su Oružane snage Rusije uspele da izvedu seriju uspešnih udara raketama i bespilotnim letelicama kamikazama po ciljevima ukrajinskih oružanih snaga.

Štaviše, rezultati udara su se pokazali toliko bolni za ukrajinsku vojsku da su u početku bili zbunjeni i nisu znali kako da se opravdaju i otarase kritika civilnog stanovništva, ogorčenog prisustvom ruskih izviđačkih dronova nebu Ukrajine.

Međtuim, komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine odlučila je da krene u odbranu dostojanstva i izlazi sa najnovijim saopštenjem kako su u pitanju bile visokokvalitetne makete.

Podsetimo, dan ranije, Oružane snage Rusije su izvršile nekoliko udara iz sistema Iskander-M na položaje PVO Oružanih snaga Ukrajine u oblasti sela Južni (Odeska oblast). Štaviše, kao i ranije, na nebu je ponovo bio ruski izviđački dron, koji je davao oznaku cilja i nesmetano snimao šta se dešava.

Proučavanjem video-snimka sa mesta događaja se može pretpostaviti sledeće. Prvi raketni udar pogodio je lokaciju radara Giraffe i moguće lansera 5P85 iz PVO sistema S-300PS.

Međutim, rezultat ovog udarca nije sasvim jasan. U lanseru nije došlo do detonacije municije. Možda je lanser bio bez municije ili je bio maketa. U ovom slučaju nije moguće proceniti štetu.

Podsetimo, prethodno kada je uništen PVO Patriot, ruska strana je sugerisala upravo na S-300 a ne Patriot pa se potom korigovala. Sada više ništa nije isključeno, pa je moguće i da će doći do obrnutog slučaja.

Drugi raketni udar je verovatno pogodio lansere španskog PVO sistema Skyguard-Aspide ili norveškog sistema PVO NASAMS (svaki nosi šest projektila u dva reda po tri jedinice). Međutim, ovaj udar se definitivno može smatrati uspešnim, jer je vidljiva detonacija, praćena velikom vatrom i dimom.

Nakon toga, u vezi sa učestalošću ruskih raketnih napada na ukrajinske PVO i vazdušne baze, komandant Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk oglasio se objavom na svom Telegram kanalu.

On je rekao da se ispostavilo da su udari Iskandera na Dolgincevo (3. jul) i Južni (6. jul) u stvari pogoci po „visokokvalitetnim maketama“.

“Osoblje Ratnog vazduhoplovstva uspešno je sprovelo mere pasivne odbrane!”, napisao je Oleščuk. Ukrajinski izvori uz saopštenje Oleščuka daju i “svoju verziju” ruskog snimka:

Nakon toga, mnogi komentari po društvenim mrežama šalili su se da nesmetani letovi ruskih izviđačkih dronova takođe služe kao deo „pasivne odbrane“ ukrajinske PVO.

Takođe brzina reakcija general-potpukovnika, koja je usledila danima nakon prvog snimka pogotka, podvrgnuta je ismevanju.

Što se tiče aerodroma Dolgincevo, zaista je postojala maketa jurišnika Su-25, međutim, udar je zabeležen po lovcu MiG-29 koji je bio pod nadstrešnicom, kome su prethodno prišla i službena vozila koja ga opslužuju.

Na kraju, Rojters saopštava da nije mogao da proveri tvrdnje ni jedne ni druge sukobljene strane, međutim, zapadni mediji poput Forbsa već su osudili ukrajinku stranu za nemarnost i katastrofalne gubitke.

Ministarstvo odbrane Rusije zvanično potvrdilo uništenje dva lansera Patriot u Odeskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je iste video materijale na kojima tvrde uspešno uništavanje dve rakete Iskander lansera protivvazdušnog raketnog sistema Patriot, koji su bili u službi Oružanih snaga Ukrajine u Odeskoj oblasti. U pitanju su isti snimci koje smo juče objavili.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, udar je izveden na položaj baterije PVO Patriot u rejonu sela Južnoje. Kao rezultat napada uništena su dva lansera i radarska stanica Giraffe.

iskander unistio s 300
iskander već unistio PVO patriot pre 4 meseca

Podsetimo, ovo nije prvi put da su ruske rakete uspešno uništile američke sisteme PVO u Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane je još u proleće ove godine izvestilo o uništenju nekoliko takvih sistema, ističući tekuće napore ruske vojske da neutrališe ključne elemente ukrajinske protivvazdušne odbrane.

6 KOMENTARA

 1. 😂😂😂 “visokokvalitetne makete” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Svako ko pozna ukrajince zna koliko su oni lenji, traljavi a i cvrcaju, tako da baš bi oni radili VISOKOKVALITETNE makete 🤣🤣🤣

  100
  17
 2. T6 Lipicaneri SnS i Vladajuceg rezima.
  Inace u Ukrajini je TOLIKA KORUPCIJA DA LIK NECE DA TI SE POMERI auto ako te blokirao AKO GA NE CASTIS SA NEKOM GRIVNOM!!!
  Zabole njega za MIG 29 ili SU 27…
  Pola prebeglo na Zapad, zemlju im brane ljudi koji nemaju gde!!!
  JA SAM ZA MIR I SAMO MIR!!!

  9
  19
 3. Verujem da je barem pola bilo makete ili krševi, u suprotnom neko je tamo totalno prso sa mozgom, mislim da je sigurnije na Adi ciganliji ostaviti telefon i novčanik na peškiru nego tamo bilo šta vredno iole vidljivo, kamoli onako lepo parkirano.

  12
  2
 4. T6 nudi još jednu “istinu”: “Vrlo je verovatno da je većina pogođenih aviona bilo odavno neaktivno.” Samo napred.

  14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave