NaslovnaNovostiRoj kamikaza FPV dronova obrušio se na ukrajinski tenk M1A1 Abrams američke...

Roj kamikaza FPV dronova obrušio se na ukrajinski tenk M1A1 Abrams američke proizvodnje [VIDEO]

Ruska vojska uništila je još jedan glavni borbeni tenk kijevskih snaga M1A1 SA Abrams američke proizvodnje u pravcu Donjecka.

Tenk je napadnut FPV kamikaza dronovima u blizini naselja Evgenovka severozapadno od grada Avdijevke.

Video snimak tog napada koji se pojavio na mreži 7. jula pokazuje da više dronova pogađa tenk, pri čemu je poslednji zapalio municiju uskladištenu u zadnjem delu kupole.

Ukrajina je tokom prošle godine dobila 31 Abrams iz Sjedinjenih Država. Ruski mediji tvrde da je minimum polovina ovih tenkova već uništena ili oštećena. Apsolutno gubici su do sada zabeleženi u pravcu Avdijevke.

Tenk gađan u blizini Evgenovke nadograđen je kaveznim oklopom i eksplozivnim reaktivnim oklopnim blokovima. Ipak, ruski FPV samoubice dronovi uspeli su da ga unište.

Ukrajina je povukla sve tenkove Abrams sa fronta ranije ove godine kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo rad tenkova a da ne budu otkriveni i uništeni, navodi Asošijeted pres.

Međutim, dalje napredovanje ruske vojske kod Avdijevke primoralo je kijevske snage da ponovo raspodele tenkove.

Ukoliko u obzir uzmemo samo video potvrđene pogotke, ovo je najmanje 16. tenk Abrams koji su ukrajinske oružane snage izgubile u borbi, što znači da Kijev sada ima manje od polovine isporučenih američkih tenkova.

Neuspeh Abramsa u Ukrajini nije bio iznenađujući jer je tenk ranije pretrpeo ozbiljne gubitke i u Iraku i Jemenu. Međutim, ovaj debakl je bez sumnje sramotan i za SAD i Kijev posebno uzveši u obzir način na koji je tenk najavljivan, kao oružje koje menja igru.

od 23. novembra do danas u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1sa
od 23. novembra 2023. do maja 2024. godine, u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1 sa abrams

Ukupna cena Abramsa može varirati i može biti preko 10 miliona dolara po jednom tenku kada se uključe obuka i održavanje.

Nedavni izveštaj Si-En-Ena priznao je da se tenk loše pokazao u Ukrajini i otkrio da se ukrajinske snage bore ne bi li sačuvali svoje preostale Abramse operativnim.

CNN je, nakon komunikacije sa ukrajinskim tenkovskim posadama u blizini linije fronta, izvestio o problemima američkih tenkova M1A1 Abrams u zoni sukoba u Ukrajini. Kako su saznali novinari, ova vozila nemaju dovoljnu zaštitu od savremenog naoružanja.

CNN je naveo za kritičnu ranjivost američkih glavnih borbenih tenkova vrednih više od 10 miliona dolara kao slab oklop koji ne može da zaštiti posadu čak ni od napada FPV  drona. Štaviše, dodaju da ako se Abrams pojavi na bojnom polju, on odmah postaje prioritetna meta za ruske snage.

Njegov oklop trenutno nije dovoljan. On ne štiti posadu. U stvarnosti, danas je to rat dronova. Dakle, sada, čim tenk izađe na bojno polje, momentalno pokušavaju da ga onesposobe, citira CNN ukrajinskog tenkistu.

Pored toga, vojska se žalila na slabu elektroniku tenka, koja strada na kiši i jakoj magli. Novinari su pronašli jednog od Abramova kako nepomično stoji ispod drveta. Kako se ispostavilo, ovaj uzorak je imao problema sa pogonom.

Bio je skoro nepokretan zbog problema sa motorom, iako je upravo isporučen iz Poljske, prenosi CNN.

Publikacija takođe ukazuje na nedostatak municije za američke tenkove. Intervjuisani ukrajinski vojnici posebno su se žalili na činjenicu da su obučeni da koriste Abrams po standardima NATO-a. 

simbolican insert iz cnn intervjua
simbolican insert iz cnn intervjua

Na zapadnim poligonima su obavešteni da će tenk izaći na bojno polje nakon što avijacija i artiljerija izvedu vatrenu obuku. Međutim, na ukrajinskom pozorištu operacija takva taktika je nemoguća.

Nemamo avijaciju i artiljeriju. Imamo samo tenk. I to je problem, požalio se ukrajinski tenkista.

4 KOMENTARA

 1. Мислим да се ништа боље не би провели било чији тенкови са оваквим начином ратовања. Нисам одавно прочитао масовнију употребу тенкова ни са једне стране у овом сукобу, што је и логично. Ретки су тенковски дуели!
  Иначе, савремени тенк спада у робусно, добро наоружано, опремљено, али и прилично статично борбено средство у данашњим условима ратовања где доминирају дронови. Дронови су брза, окретна маневарабилна борбена средства са доминантном птичјом перспективом прегледа бојишта. Уз то су наоружани убојитим експлозивом.
  Упутити батаљон или више тенкова у напад данас је незамисливо, што није био случај до појаве савремених борбених средстава до пре 30 и више година.

  10
 2. Snimak je loseg i sumnjivog kvaliteta i uopšte se ne vidi koji je tip tenka ,zar se rusofili ne hvale kako su ruski snimci u 4K rezoluciji, inače je poznata ruska propaganda kako uništavaju na desetine aviona, desetine himarsa i patriota dnevno,obaraju sve dronove , samo se krhotina od drona slučajno pala na rafineriju i eksplodirala

  29
  19
 3. Sad će lizatori smrdljivih kaubojskih i švapskih čizama i austrougarski konjušari da kažu- “makete”, “cgi” 🤣🤣🤣. Šta ćemo, oni veruju covid-medijima 😂😂😂

  53
  13
 4. Ma nemoguće bre, to je američka tehnologija bre, to je nemoguće uništiti 😂😂😂

  54
  10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave