NaslovnaNovostiCNN izveštava o kritičnoj ranjivosti tenkova M1A1 Abrams u Ukrajini dok još...

CNN izveštava o kritičnoj ranjivosti tenkova M1A1 Abrams u Ukrajini dok još dva gore u pravcu Avdijevke [VIDEO]

CNN je, nakon komunikacije sa ukrajinskim tenkovskim posadama u blizini linije fronta, izvestio o problemima američkih tenkova M1A1 Abrams u zoni sukoba u Ukrajini. Kako su saznali novinari, ova vozila nemaju dovoljnu zaštitu od savremenog naoružanja.

CNN je naveo za kritičnu ranjivost američkih glavnih borbenih tenkova vrednih više od 10 miliona dolara kao slab oklop koji ne može da zaštiti posadu čak ni od napada FPV drona. Štaviše, dodaju da ako se Abrams pojavi na bojnom polju, on odmah postaje prioritetna meta za ruske snage.

Njegov oklop trenutno nije dovoljan. On ne štiti posadu. U stvarnosti, danas je to rat dronova. Dakle, sada, čim tenk izađe na bojno polje, momentalno pokušavaju da ga onesposobe, citira CNN ukrajinskog tenkistu.

Pored toga, vojska se žalila na slabu elektroniku tenka, koja strada na kiši i jakoj magli. Novinari su pronašli jednog od Abramova kako nepomično stoji ispod drveta. Kako se ispostavilo, ovaj uzorak je imao problema sa pogonom.

Bio je skoro nepokretan zbog problema sa motorom, iako je upravo isporučen iz Poljske, prenosi CNN.

Publikacija takođe ukazuje na nedostatak municije za američke tenkove. Intervjuisani ukrajinski vojnici posebno su se žalili na činjenicu da su obučeni da koriste Abrams po standardima NATO-a.

simbolican insert iz cnn intervjua
simbolican insert iz cnn intervjua

Na zapadnim poligonima su obavešteni da će tenk izaći na bojno polje nakon što avijacija i artiljerija izvedu vatrenu obuku. Međutim, na ukrajinskom pozorištu operacija takva taktika je nemoguća.

Nemamo avijaciju i artiljeriju. Imamo samo tenk. I to je problem, požalio se ukrajinski tenkista.

Još dva u nizu stradalih Abramsa u poslednja dva dana

Novi video snimak sa ukrajinskih frontova prikazuje uništavanje još jednog američkog tenka M1A1 Abrams u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Tenk je verovatno onesposobljen udarom ruskih dronova, a ukrajinska vojska ga je napustila na bojištu. Kao rezultat toga, Abrams je uništen ruskom visokopreciznom municijom Krasnopolj. Incident se navodno dogodio u pravcu Avdijevke.

Nakon što su izgubili veliki broj skupih tenkova američke proizvodnje i sigurno uticali na prestiž na svetskom tržištu, ukrajinski vojnici su konačno odlučili da modernizuju američke tenkove ruskim izumom – rešetkama protiv drona zajedno sa sovjetskim eksplozivnim reaktivnim oklopom Kontakt-1.

Međutim, ova nadogradnja ne može da zaštiti tenkove od udara ruskog Krasnopolja i brojnog drugog naoružanja.

Sibirci tvrde da su pogodili drugi Abrams za 2 dana, napredujući iza Avdejevke. Artiljerici grupe trupa 41. armije Centar su juče i preključe pratili i pokrili dva američka tenka.

I ovoga puta Abrams je pogodila precizna vatra iz navođene municije Krasnopolj koju je ispalila artiljerijska brigada ovog Sibirskog udruženja.

Nedavno su osvanule fotografije i još jednog zarobljenog Abramsa u Ukrajini. S obzirom na učestalost stradalih, nije više sigurno da li ih ruske trupe odvlače u pozadinu kao trofeje ili uništavaju na licu mesta.

S obzirom da ova dva Abramsa nisu izolovani slučajevi dejstva Krasnopolja, već ih je zabeleženo više, u nastavku dajemo nekoliko reči o ovoj artiljerijskoj vođenoj municiji.

KM-1 155mm artiljerijski vođeni sistem Krasnopolj

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom.

Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

dejstvo krasnopolja
dejstvo krasnopolja

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

Karakteristike

 • Komponente: Ganata sa K155 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem
 • Domet vatre: min 3 km, max 20 km
 • Dužina projektila: 1300 mm
 • Težina projektila: 51,3 kg
 • Tip bojeve glave: HEF
 • Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja: 20,3/6,3 kg
 • Verovatnoća pogotka:
  • domet do 12 km: 0,8 – 0,9
  • domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7
 • Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).

3 KOMENTARA

 1. Kvalitet američkih tenkova je odličan..kada protivnik ima kamenje praćke lukove i strele…odlični su za borbu protiv afričkih plemena i palestinaca nenaoruzanih…abramse je najbolje koristiti na temperaturi od 18 do 29 stepeni i ne izlagati jakom suncu….

  11
 2. E stvarno ovi rusi bezobrazno, da tako postupaju sa američkim tenkovima.
  Valjda je amerima jasno gde im se oružje nalazi, ovo nisu hvalospevi već realna borba. Neka ameri sami procene kvalitet svojih tenkova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave