NaslovnaNovostiCrni niz ukrajinskog vazduhoplovstva: Nakon masakra aviona u Mirgorodu, raketni sistemi Iskander...

Crni niz ukrajinskog vazduhoplovstva: Nakon masakra aviona u Mirgorodu, raketni sistemi Iskander uništili MiG-29, dva Su-25

Ruske posade Iskander sistema nastavljaju svakodnevno da nanose ozbiljna oštećenja ukrajinskim avionima na zemlji, dok paralelno sprečavaju pripremu aerodroma za prijem lovaca F-16.

Posle katastrofalnog za Kijev udara na avio-bazu Mirgorod u Poltavskoj oblasti, u vazduhoplovnoj bazi Dolgincevo u blizini Krivog Roga začule su se eksplozije od pristizanja ruskih projektila.

Podsetimo, usled poslednjeg dolaska uništena i oštećena su najmanje šest lovca Su-27 Oružanih snaga Ukrajine, a aerodrom i infrastruktura pretrpeli su ozbiljna oštećenja. Odmah nakon toga, Ruske snage su na istom aerodromu u Poltavi uništile helikopter Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine.

Usled jučerašnjeg raketnog udara uništen je lovac MiG-29, municija, kopnena oprema, kao i do 15 ljudi, tvrde ruski izvori. Pored toga, oštećena su najmanje dva jurišna aviona Su-25 Oružanih snaga Ukrajine.

Kao i u slučaju Poltavske oblasti, ukrajinska protivvazdušna odbrana nije sprečila ni ruski dron da sve snimi kamerom. „Zašto prikazivati lovce na otvorenom prostoru u dometu ruskih raketa? Nepromišljena komanda Kijeva je jednostavno kriva za ono što se dogodilo“, naglasili su čak i iz američkog glasila Forbs.

dogovor za napad na krim ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih iskandera
dogovor za napad na krim ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih iskandera

Brojni ukrajinski mediji sugerišu da drastično povećana pažnja ruskih stručnjaka za raketne napade na vojne aerodrome, zapravo je praksa uništavanja lovaca F-16 kada se pojave u bazama.

Prvobitno je najvećem udaru vatre bio izložen aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, ali su nedavno napadnute vazdušne baze Mirgorod, Dolgincevo i Kulbakino.

Tokom protekle nedelje, ovo je već treći vojni aerodrom Oružanih snaga Ukrajine, gde su ruski Iskanderi uništili ukrajinske lovačke avione.

Podsetimo, juče su posade Iskander taktičkog raketnog sistema imale veoma zauzet i za Moskvu produktivan dan. Pored napada na baze ukrajinskih aviona, ruske raketne snage su pogodile fabriku Južmaš u Dnjepropetrovsku.

Kompanija je specijalizovana za sklapanje ukrajinskih raketa Neptun, raketa za MLRS Oljha i jurišnih dronova. Usled udara projektila pričinjena je značajna šteta na radionicama fabrike.

O udarima sistema Iskander izveštaji dolaze gotovo svakodnevno, a zahvaljujući ruskim izviđačkim bespilotnim letelicama, svi su praćeni i snimcima preciznih udara. Juče smo preneli kako su Iskander-M rakete uništile ukrajinske vozove napunjene Leopard 2 tenkovima u Harkovu.

Dva dana ranije smo pisali kako je Iskander digao u vazduh još jedan ukrajinski sistem S-300PS.

Dan pre toga Iskander-M pogodio je još dva sistema M142 HIMARS i M270 MLRS američke proizvodnje ukrajinskih snaga. Nedelju dana ranije, instant karma sustigla je ukrajinsku posadu HIMARS MLRS. Odmah nakon lansiranja stigao im je isti Iskander.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

iskander m
iskander m

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

6 KOMENTARA

  1. Rusi sistematski uništavaju svaki dan određeni broj aviona.Ispalo da Ukri imaju par hiljada aviona.Ista situacija i sa S 300

    3
    4
    • Ne pričaj gluposti, čitam članke i nemačkih i američkih medija koji isto o tome pišu i potvrđuju, i još kritikuju ukre zašto su tako neodgovorni da parkiraju avijone na otvorenom

  2. Lepo je Putin rekao” NISMO JOŠ NI POČELI!!” a i zapadni vojni stručnjaci tvrde da Rusi tek koriste između 9-14% vojnih kapaciteta i resursa!! Ali ratovaće Amerika protiv Rusa do poslednjeg Ukrajinca,i to su im Amerikanci lepo rekli!!

    32
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave