NaslovnaNovostiIskander nezaustavljiv: Precizan udar projektila uništio helikopter Mi-24 na aerodromu u Poltavi

Iskander nezaustavljiv: Precizan udar projektila uništio helikopter Mi-24 na aerodromu u Poltavi

Ruske oružane snage napale su ukrajinski aerodrom u Poltavi pomoću operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander-M.

Kako ruski izvori navode uz kao i do sada uredno priložen video materijal, cilj je pogođen kasetnom bojevom glavom rakete, što je dovelo do uništenja helikoptera Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine.

Udar je kao što vidimo izveden sa velikom preciznošću, što je omogućilo da se uništi ovaj strateški važan helikopter ukrajinske vojske.

Prema podacima objektivne kontrole, kasetna bojeva glava rakete Iskander-M nanela je ozbiljnu štetu helikopteru Mi-24 koji se nalazi na aerodromu, kao i infrastrukturi aerodroma.

Mi-24, takođe poznat kao „Krokodil“, a po NATO klasifikaciji kao Hind, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

Ovaj jurišni helikopter Ukrajina koristi za obavljanje različitih misija, uključujući vatrenu podršku kopnenim trupama, prevoz osoblja i izvođenje operacija potrage i spasavanja.

Njegovo uništenje se sa pravom smatra značajanim udarcem borbenim sposobnostima ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinska vojna komanda optužena za gubitak 7 lovaca

Samo dan ranije, udar ruskih trupa na parking aviona Oružanih snaga Ukrajine na aerodromu Mirgorod, razultirao je uništenjem pet lovaca Su-27, te naneo je značajne gubitke ukrajinskoj avijaciji.

dogovor za napad na krim ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih iskandera
ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo čak 6 aviona odjednom u udarima kasetnih iskandera

Ovo je objavio američki magazin Forbs, napominjući da je ovaj incident jedan od najskupljih gubitaka Ukrajine od početka sukoba u Ukrajini. O događaju smo pisali i mi, doduše ne toliko kritički prema ukrajinskoj vojnoj komandi.

Prema pisanju publikacije, napad je izveden takođe korišćenjem operativno-taktičkog raketnog sistema Iskander-M. Usled udara, šest višenamenskih lovaca Su-27 je potpuno uništeno, a još aviona koji su bili na popravci su ozbiljno oštećeni.

Ovaj događaj kao još jedan u nizu udaraca ukrajinskoj vojnoj infrastrukturi, značajno je umanjio borbenu sposobnost njihovog vazduhoplovstva.

Zanimljivo je napomenuti da zapadni eksperti za to ne krive rusko oružje, već nepromišljenu ukrajinsku komandu.

„Zašto prikazivati lovce na otvorenom prostoru u dometu ruskih raketa? Nepromišljena komanda Kijeva je jednostavno kriva za ono što se dogodilo“, naglašava ekspert.

Iskander nezaustavljiv

Ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one koje je nedavno isporučio Zapad.

Poslednjih meseci, ruska vojska je počela da se više oslanja na raketu za brzo gađanje novootkrivene vojne opreme visoke vrednosti.

borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve
borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve

O udarima sistema Iskander izveštaji dolaze gotovo svakodnevno, a zahvaljujući ruskim izviđačkim bespilotnim letelicama, svi su praćeni i snimcima preciznih udara. Juče smo preneli kako su Iskander-M rakete uništile ukrajinske vozove napunjene Leopard 2 tenkovima u Harkovu.

Dva dana ranije smo pisali kako je Iskander digao u vazduh još jedan ukrajinski sistem S-300PS.

Dan pre toga Iskander-M pogodio je još dva sistema M142 HIMARS i M270 MLRS američke proizvodnje ukrajinskih snaga. Nedelju dana ranije, instant karma sustigla je ukrajinsku posadu HIMARS MLRS. Odmah nakon lansiranja stigao im je isti Iskander.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

iskander
iskander

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

6 KOMENTARA

  1. Tako su u mogućnost ukronacisti pa se razbacuju jer računaju da će im EU i NATO zlikovci poslati nešto bolje i modernije. Eto ovi sada trče da im isporuče fantome, apače te ovo i ono. Бляет.

  2. Tako su u mogućnosti, znaju da će im EU i NATO zlikovci poslati novije i modernije pa se razbacuju, sad kad stanu dolaziti fantomi i apači te ovo i ono. Бляет.

  3. Уз беспилотне летелице, фугасне авио бомбе ФАБ са универзалним модулом за једрење и корекцију лета УМПЦ, термобарично оружје ТОС-1А, 2 ови Искандери су запањујуће убојито оружје. Има домет од великих 500 Км! Лансира се са земље и лети хиперсоничном брзином. Иначе реч Искандер је арапски начин писања и изговора грчког имема Александер – које порекло вуче од грчких речи које се преводе “онај који некога брани”. Било како било, ово оружје немилосрдно уништава противничку материјалну и живу силу. Занимљива је његова бојева глава којих има неколико врста од којих и са касетном муницијом која све уништава што јој је у домету. Од оваквих оружја заиста нема спаса.

    62

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave