NaslovnaNovostiSAD šalju Kijevu još jedan vojni paket od 2,3 milijarde i najavljuju...

SAD šalju Kijevu još jedan vojni paket od 2,3 milijarde i najavljuju nove odluke u vezi ukrajinske PVO

Još 2,3 milijarde će doći iz SAD kao vojna pomoć Ukrajini u oružju i projektilima.

Američki ministar odbrane, Lojd Ostin, najavio je novi paket vojne opreme Ukrajini vredan 2,3 milijarde dolara.

Ostinova najava je usledila tokom sastanka u Vašingtonu sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom.

Novi paket vojne pomoći sadrži protivtenkovsko oružje, presretače i municiju za sistem Patriot, ali i za druge sisteme PVO.

Nove odluke o PVO Ukrajine narednih dana

Prema rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, uskoro bi mogle da budu formalizovane nove odluke o obezbeđivanju dodatnih sistema PVO Ukrajini.

To bi trebalo da se dogodi pre samita NATO-a 9-11. jula, rekao je američki zvaničnik u intervjuu za Brukings institut.

On je napomenuo da je uspeh Ukrajine posledica sposobnosti da „stane na svoje noge“ u vojnim, ekonomskim i demokratskim pitanjima. Istovremeno, kratkoročno gledano, jedan od ključnih faktora ukrajinskog uspeha je jak sistem PVO, uveravao je svoje sledbenike Blinken.

Američki političar je naglasio da Ukrajina mora da razvije solidnu industrijsku bazu i snažnu ekonomiju. Za ovo je potrebno obezbediti protivvazdušnu odbranu koja štiti objekte u koje se investira.

„Radimo na tome, mislim da će o tome biti još vesti u narednom periodu, pre samita NATO sledeće nedelje“, uverio je američki državni sekretar.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je pre neki dan da će Ukrajina dobiti PVO sisteme i rakete. Njih će obezbediti SAD i još osam evropskih zemalja.

„Međunarodni partneri su nas saslušali. Uspeli smo da ih ubedimo da je jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine prvi prioritet. Dakle, imamo konkretne rezultate iz aktivnosti i predsednika i celog ukrajinskog tima“, istakao je premijer.

Italija će preneti drugi sistem SAMP-T koji je sposoban da presreće balističke rakete, Rumunija sistem Patriot, a Nemačka sisteme Patriot, IRIS-T i Gepard.

Podsećamo, američka štampa je pisala o pregovorima između SAD, Izraela i Ukrajine o isporuci Kijevu do osam starih PVO sistema Patriot, koje je Izrael već počeo da rashoduje.

Pet izvora upoznatih sa situacijom reklo je da se o mogućem dogovoru razgovara između ministara i visokih zvaničnika iz tri zemlje.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

Dana 24. januara, kijevske snage su, prema ruskim tvrdnjama, upotrebile raketu PAC-2 da obori ruski vojni avion Il-76, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Ruska vojska je već uništila određenu količinu ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno se drži u strogoj tajnosti i vrlo je izvesno da nikada nećemo saznati.

patriot
patriot

Međutim, činjenica je da tenzija ne bi bila ovolika oko snabdevanja Kijeva da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini i da je ukrajinska PVO efikasna kao što uporno tvrdi u svakodnevnim izveštajima. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

5 KOMENTARA

  1. Америка и цели Запад испоручују своја оружја а сулуди Укри гину (који више и немају избора), и Руси гину, а дотле амерички радници у фабрикама оружја раде и примају плату и живе од тога безбригжно и лагодно! ПА ТРЧИТЕ НА ЗАПАД И ДАЉЕ ДА ИМ БУДНЕТЕ РОБОВИ; А ОПЕТ СА ДРУГЕ СТРАНЕ АКО НЕЋЕТЕ ЗНА СЕ ШТА ВАС ЧЕКА! ЗЛО ЈЕ… на не знам коју реч бих употребио да дефинишем ово!?

  2. pošto 1 zapadni pvo košta 500 mil.i us korupupcija pa dupla cena, to znači da ovih 2,3 mlrd.znači 3-4 pvo sistema najviše

  3. Прва слика није Насамс већ крстарећа ракета за вашу информацију

  4. Da li je Peca uzeo pare od divljaka sa zapada kao TangoSix?
    Pa niko normalan više neće čitati šta vi pišete.

    14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave