Naslovna Novosti Da li Rusija priprema Su-30 da se suprotstavi ukrajinskim F-16? Rusi ubrzali...

Da li Rusija priprema Su-30 da se suprotstavi ukrajinskim F-16? Rusi ubrzali modernizaciju flote Su-30SM2

21
su 30sm2
su 30sm2
google news

Samo nekoliko dana pre dolaska F-16 saznalo se da Rusi unapređuju elektronske sisteme aviona Su-30, namenjene uništavanju vazdušnih ciljeva.

Kako se očekuje, dolazak F-16 u Ukrajinu predstavljaće najveći izazov za logistiku ali i imidž zapada kada je reč o ovom sukobu.

S jedne strane, zapadnjaci žele da ne ponove greške napravljene 2023. godine, kada su na sva usta hvaljeni glavni borbeni tenkovi Leopard ili Abrams doživeli apsolutni debakl.

S druge strane, više nego verovatno, Rusija sprema nekoliko iznenađenja za F-16, a jedna od mera je i modernizacija dela arsenala lovačkih aviona, posebno aparata Su-30SM2.

Moguće je da će jedan od zadataka ovih letelica biti i suprotstavljanje lovcima F-16, koje saveznici daju Kijevu.

Navodni izvori iz Odbrambenih snaga Ukrajine rekli su ukrajinskom manje poznatom izdanju LB.ua da se u bazi Državnog letačkog opitnog centra 929 u Ahtubinsku vrši modernizacija 12 aviona Su-30SM2.

Čini se da će Rusija rasporediti 6 aviona za Vazdušno-kosmičke snage, a još 6 aviona Su-30SM2 će biti za mornaričku avijaciju. Kako tvrde ukrajinski izvori, ovim radovima, prema zahtevima glavne komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, rukovodi Javno akcionarsko društvo „Jakovljev“.

Trenutno se pretpostavlja da rusko vazduhoplovstvo ima oko 80 Su-30SM i 19 Su-30SM2, a Ratna mornarica ima još 19 Su-30SM i najmanje 8 Su-30SM2. Krajem 2023. godine, najmanje dva Su-30SM2 su prebačena u sastav Ratne mornarice.

„U okviru radova na modernizaciji unapređena je radio-elektronska oprema na brodu, uključujući kontrolnu opremu, indikatore ciljeva, stanice za upozorenje na zračenje, video nadzor i sisteme za snimanje, radio visinomeri, grafički sistemi, jedinice za konverziju i komutaciju, komunikacione jedinice, digitalni kompjuteri, indikatori, složeni regulatori motora i radarski sistemi kontrole su takođe unapređeni.

S obzirom na ova poboljšanja, moguće je da će jedna od misija ovih aviona biti da se suprotstave višenamenskom avionu F-16 koji će ući u službu Oružanih snaga Ukrajine “, rekli su izvori publikacije.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
lovac su-30sm2

Su-30SM2 je ruski višenamenski lovački avion četvrte generacije u upotrebi od 1990. godine. Avion je prvenstvno dizajniran za uništavanje vazdušnih ciljeva.

Su-30SM2 je najnovija varijanta nadogradnje, sposobna da nosi do deset jedinica raketnog naoružanja i bombi. Opremljen je autotopom kalibra 30 mm sa 150 visokoeksplozivnih metaka, ukupne borbene nosivosti od 4.000 kg.

Lovac Su-30SM2 već leti sa istim motorom koji pokreće drugi ruski vodeći avion – Su-35, tj. motor je AL-41F1S, koji obezbeđuje veću vuču uz održavanje vektora potiska. Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

Povećan domet aviona u smislu presretanja neprijateljskih aviona i objekata, znači novi radar i poboljšana avionika. Ovo bi trebalo da značajno unapredi borbene sposobnosti Su-30SM2.

Suhoj takođe nosi novu municiju. U najnovijem razvoju ruske vojne industrije, ruski lovac Su-30SM2 je krajem maja meseca po prvi put primećen sa raketama vazduh-vazduh velikog dometa, R-37M.

Ovo je otkriveno na snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije. Video prikazuje višenamenski lovac ruske mornaričke avijacije Su-30SM2, označen kao B/N „80“ Blue, opremljen sa dva R-77-1 rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa i dve vazduh-vazduh dugog dometa R-37M.

Ovo je bio prvi put da je varijanta Su-30SM2 ikada viđena sa raketama R-37M, koje imaju domet veći od 300 kilometara i dizajnirane su za gađanje aviona velike brzine.

Ranije je saopšteno da su samo avioni Su-57, Su-35 i MiG-31 kompatibilni sa ovim zastrašujućim projektilima. Sa druge strane, da Su-30 sa raketama R-77-1 može oboriti ukrajinski F-16 sa udaljenosti od 100 km već smo pisali.

Raketa Vimpel R-37M je već stekla reputaciju izuzetno moćnog oružja u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Presretač MiG-31, naoružan R-37M, predstavlja nerešiv problem, i to ne samo ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Izveštaji pokazuju da su avioni MiG-31 uspešno oborili više ukrajinskih aviona pomoću rakete R-37M. Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine tek na leto 2022. godine.

Podsetimo, u prošlogodišnjem intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

su 30sm2 nosi dve r 37m
su 30sm2 nosi dve r 37m

Podsetimo, jedini bliski analozi ruskoj raketi R-37M, mogu biti američke rakete AIM-47 Falcon i AAM-N-10 Eagle. Međutim, ove rakete, dometa do 200 kilometara, nikada nisu usvojene u standardnu upotrebu od strane američkog vazduhoplovstva.

Američka AIM-120 AMRAAM (napredna raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa), još jedan zapadni analog, ima takođe manji domet od R-37M. Iako nikad objavljeno zvanično, zapadni izvori veruju da domet AIM-120D iznosi oko 160 kilometara ili maksimalno do 180 kilometara.

Ukrajinski piloti se nadaju da će njihovi lovci F-16 biti naoružani raketama AIM-120 AMRAAM, a da će se iste potom pokazati ključnim u borbi protiv ruskog vazduhoplovstva. Koje još naoružanje lovaca F-16 može predstavljati Rusima pretnju možete pročitati ovde.

21 KOMENTARA

  1. Ovaj rat se ne vodi da bi neko pobedio Rusiju ili Ukrajinu već da bi se pokrenuli novi poslovi i biznisi. I ne brinite, od nuklearnih napada nema ništa.

  2. Занимљив чланак одличног портала какав је oruzjeonline.com! Хвала вам за информативност!
    Човек, не само љубитељ оружја, овде много тога непознатог и корисног може да сазна. Може да преко коментара са другим читаоцима размени своја (са)знања са скоро неограниченим бројем карактера – што је велики плус за овај јединствени портал у Србији! Иначе, одлични авион Су-30 је знатно већи од америчког вишенаменског авиона Ф-16. Су-30 је двосед, где је други чалан посаде задужен за комплексну управљачку таблу за праћење свих дешавања испред, иза, изнад и испод авиона.
    Овде сам приложио његове главне карактеристике:
    Димензије
    Дужина
    21,94[1] m
    Размах крила
    14,70[1] m
    Висина
    6,36[1] m
    Површина крила
    62,00 m²
    Маса
    Празан
    17.000 kg
    Нормална полетна
    24.000 kg
    Макс. тежина при узлетању
    33.500[1] kg
    Макс. спољни терет
    8.000[1] kg
    Погон
    Мотори
    2 × АЛ-31Ф
    Потисак
    2 × 122.58 kN
    Перформансе
    Макс. брзина на Hopt
    2.125 km/h
    Тактички радијус кретања
    1.500 km
    Долет
    3 500 km
    Плафон лета
    19.820[1] m
    Брзина пењања
    13.800 m/min

    Тешко да ће доћи до директне борбе ова два супарничка авиона – мислим да би Фантом Ф16 лоше прошао у таквом сукобу. Сухој је ипак напреднији скоро у свим битним параметрима. Изузев неупоредиве величине – ипак је Су-30 већа мета од мањег Ф-16.
    Данас су прецизност, домет и брзина ракета ваздух-ваздух ти који највише одлучују о исходу директне борбе. Авион Су-30СМ има импозантне противавионске ракете великог домета и веће брзине. Радари су вероватно код оба авиона бар а бар, али они нису одлучујући.

    • Rusi su kao i mi “vojna sila”. Mi tigar od papira, oni, medved od papira. Uoči Božića tove prase. Ako do sad nisu imali čime da se suprostave F16, onnda su stvarno jadni. Šta li bi oni radili da ih napadne 400 aviona, kao nas 1999. Jadno.

  3. Hmm. Mnogi po minusima misle da sam nastrojen Ukrajincima, i NATO paktu! Grdno se varaju. Ja imam godina! Meni bivšem specijalcu VOJIN (vazdušno osnatranje javljanje i navođenje), dakle specijalcu na radaru, 1999.leteli su NATO avioni iznad kuće, koje sam nemoćno posmatrao na našem nebu! Sem toga, ja sam ruski zet, i sigurno mnogo više privržen Rusiji od vas, ali ujedno imam od vas više informacija iz Rusije, i plašim se sa pravom za nju! Ukrajinci već prave velike štete i odnose veliki broj ruskih života! Što se tiče osvajanja, ni to nisam mislio. Znam da im nisu bile potrebne ni ove teritorije koje su do sada “zauzeli”, ali jednostavno su bili prinuđeni zbog odbrane svog naroda od Ukrajinskih ekstremista, i zapadnjačkih nacista! Nuklearni udari po Ukrajinskim gradovima su jedini izlaz iz “ćorsokaka” u koji su Rusi upali! Na žalost, svaki kilometar Ruskog napredovanja, odnosi veliki broj ruskih života! Zapad je bogat! Ukoliko Rusija ne posegne za taktičkim nuklearkama, i ne poravna Ukrajinske gradove, neće se prekinuti sve veći dotur NATO naoružanja Ukrajini, a već se pominju i zapadne jedinice na strani fašistoidne Ukrajine, što Rusija ipak ne može na žalost izdržati, i pobediti u takvom ratu! Ako pogledamo kartu, vidimo da je ipak veoma mali deo Ukrajine pod ruskom kontrolom! Granice prema NATO paktu od početka su potpuno otvorene, a vidimo da i posle dve ipo godine nisu uništeni Ukrajinski aerodromi na svega 100 km od ruske granice, kao i da ruski avioni NE SMEJU da lete nad ukrajinskim nebom, kao što su NATO avioni leteli nad našim! Na žalost, ovakvim ratom, i ovakvim tempom, neće zaustaviti Ukrajinu i NATO, koji su čvrsto rešeni da unište državu Rusiju!

    9
    6
    • Ruski avioni nikako ne lete Ukrajnom. Juce objavljene fotke ukrajnske pvo sa ratista. S300 s300v Buk nesto zapadnog. U svakom slicaju inmpozantno. Nebi ni americki avioni leteli Ukrajnom. Rusija ima problem da napada civilne ciljeve. Kao sto je nato radio u SRJ. Rusija nije taknula centar Kijeva. Pre nekoliko godina bilabje sumulacija. Napada 30 Scud raketa na grad. Totalna paraliza grada. Ovde Rusi ne koriste toliki br Iskandera recimo da gadjaju Harkov ili Kijev. Jer bi izazvao ogroman br zrtava. Ali bi prisilili Ukrajnu na primirje. Nebi trebale nikakve takticke nuklearne rakete.

  4. Модернизација Су-30 тешко да има везе са Ф-16. Обавање Ф-16 може се обавити помоћу разних авиона или ракета земља-ваздух и без било какве модернизације. Пре ће бити да је процес модернизације, а из текста се види да у Руском ваздухопловству већ има поприличан број модернизованих Су-30СМ2 што говори да је она започета знатно пре гламурозних најава појаве Ф-16 у украјини, представља континуирани процес модернизације било које летелице неопходан и могућ због напретка технике која се у њих може уградити. Сасвим је јасно да бомбасти наслови имају сврху да привуку читаоце и повећају посећеност сајтова. А и овај текст и сајт нису изузетак.

    20
  5. Ako Rusija ovako nastavi, neminovno je da će izgubiti rat! Izginuće ponovo milioni Rusa, a ostali će se raseliti po raznim zemljama van Amerike , Evrope i Australije jer tamo nisu poželjni! Dakle u Afriku ili Južnu Ameriku! Zapad je odavno prešao ne jednu, nego pet “crvenih linija”, a Rusija ne preduzima apsolutno ništa osim pretnji, što daje podstreh Ukrajincima, a naročito NATO paktu, u isprobavanju naoružanja, nad ruskom oslabljenom armijom, i civilnim stanovništvom! Već gore aerodromi, luke i naftna postrojenja po Rusiji, Belgorod, Kursk, Sevastopolj, a čini se da će uskoro goreti i Moskva, i svi ostali gradovi, za sad u Evropskom delu Rusije, a zatim i iza Urala! Ukrajincima za sad nedostaju jedino nuklearke, a dobiće i njih, da ih okače o krila F16-tica koje su itekako sposobne da ih ispale, što će Ukrajinci bez razmišljanja i uraditi! Rusija pokušava nemoguće! Pokušava da vodi konvencionalni rovovski i tenkovski rat, protiv brojnijeg i superiornijeg NATO pakta, koji događaje pismatraju iz fotelja, dok Ukrajinci i Rusi ginu u rovovima, i drhte od straha u svojim domovima, dok mnogi pokušavaju da pobegnu i države, umesto da Rusija taktičkim nuklearkama za jednu noć ne razori Kijev, Lavov, Harkov, Odesu i još desetak gradova u Ukrajini, natera Ukrajinu na bezuslovnu kapitulaciju i razoruža preživele Ukrajince, i nateraju Evropu i NATO pakt da se trgnu i osveste! Ako su uopšte za to sposobni? Ako ne, krajnje je vreme da se povuku, kapituliraju, i predaju svoje naoružanje a samim tim i državu Zapadu!

    23
    57
    • Američko taktičko povlačenje iz Avganistana pokazuje moć Nato-a,a da udare na Rusiju bio bi im kraj!! Priča o Ukrajini je odavno završena!!

      31
      1
    • To je rat iscrpljivanja a ne osvajanja šta će Rusima centralna ili još gore zapadna banderaška Ukrajina za sada im dobro ide a ni Amerika u takvim uslovima nebi se bolje provela

      12
    • Kakav strucnjak cudo, sta mislis da se Harkov,Kijev,Odesa osvajaju na juris, nego takticki unistavaju vojnike i opremu i kad Ukrainci ne budu imali sa kim i sa cim da brane te gradove Rusi ce ih opkoliti izgladnjivati dok se ne budu predali i kapitulirali.

      19
    • Ne verujem da ispravno razmišljaš i svakako o makroekonomiji pojma nemaš, a kako i sam kažeš-ovo je rat iscrpljivanja, neko kaže i da je ovo industrijski rat. Rusiji odgovara!

    • Nikakva superirnost Nato pakta ne postoji. Rusija pomalo dobija konvencionalno ovaj rat. Gore neke rafinerije i dosta toga po Krimu ali se Ukrajinske sposobnosti drastično smanjuju. Nema Nato ni nlizu artiljerije i granata da parira Ru, nema ni tih himarsa i atacms a negraničino a ni oklopnih vozila. Sa druge strane Ru pojačava upotrebi hipersoničnih raketa i dominira artiljerijom a oklope mogu dopunjavati sigurno duže od zapada a da ne pričamo o ljudstvu. Laž je da se gubici tako ogromni, veliki jesu ali su Ukr veći a Ru povećava ljudstvo duplo većom brzinom dobrovoljcima nego Ukr mobilizacijom. Za godinu će ta razlika biti ogromna.
      Na kraju krajeva da se odluče za taktičke nuklearke sigurno ne bi uništavali gradove i ubili milione civila nego bi sa recimo 20 ak taktičkih uništili 10 Ukr brigada i to onih najjačih, najoopremnjenijih i najukopanijih. Sledeći dan bi pregazili sve do granica a ako negdje malo zapne još 5 do 10 taktičkih i sve gotovo za dan do dva.

  6. Од толико мале опасности авиона Ф 16 на крају и модернизација СУ 30 СМ поред свих авиона а поготову СУ 35 С.

    11
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version