Naslovna Novosti Usred rata sa Ukrajinom, Rusi nastavljaju da opremaju svoju avijaciju: isporučeni novi...

Usred rata sa Ukrajinom, Rusi nastavljaju da opremaju svoju avijaciju: isporučeni novi Su-30SM2 i Jak-130

11
su 30sm
su 30sm
google news

Pres-služba Ujedinjene avio korporacije (UAC) Ruske Federacije, koja je deo državne korporacije Rostec, saopštila je da je Irkutsko avio-preduzeće predalo ruskom Ministarstvu odbrane novih serija lovaca Su-30SM2 i aviona za obuku i borbu Jak-130.

„Avijaciono preduzeće Irkutsk u najkraćem roku ispunjava plan proizvodnje novih aviona u okviru državnih odbrambenih naloga. Partija trenažnih i borbenih aviona Jak-130 završava ovogodišnje isporuke po planu predviđenom za 2023. Takođe, sledeća serija lovaca Su-30SM2 će stići u Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije. Kompanija je već počela da proizvodi avione prema planu za narednu godinu“, rekao je generalni direktor UAC-a Jurij Sljusar, prenele su agencije Interfaks i Tas.

Lovci Su-30SM2 su modernizovani razvoj aviona porodice Su-30SM u borbenoj službi Vazdušno-kosmičkih snaga i Pomorske avijacije. Novi avioni su dobili modernu avioniku, a njihove borbene sposobnosti su značajno povećane, u skladu sa tehničkim specifikacijama dobijenim od Ministarstva odbrane Rusije.

Posebno su povećane udaljenosti otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva. Takođe, avion je dobio novo oružje visoke preciznosti, koje omogućava uništavanje vazdušnih, kopnenih i morskih ciljeva na udaljenostima od nekoliko stotina kilometara.

Tradicionalno, u poslednja dva meseca u godini, a posebno tokom decembra, u Oružane snage Ruske Federacije uvode se novi avioni, bojni brodovi i podmornice izgrađene u ruskim proizvodnim pogonima.

Tako su u poslednjoj dekadi novembra Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije dobile nove serije frontalnih bombardera Su-34 i lovaca Su-35S. Takođe, do kraja godine planirana je isporuka nove serije lovaca pete generacije Su-57.

Avioni Su-30SM2 i Jak-130 koje je isporučilo Irkutsko avijaciono preduzeće deo su druge serije aviona ovog tipa isporučenih 2023. godini. Kao i obično u poslednje dve godine, UAC u svom saopštenju za javnost nije precizirao broj aviona dostavljenih Ministarstvu odbrane Rusije, a na zvaničnim fotografijama i video snimcima bočni brojevi na avionu su bili zamućeni.

su 30sm2
su 30sm2

Prethodno, u junu 2023. godine, preduzeće Irkutsk je predalo Ministarstvu odbrane seriju borbenih aviona Su-30SM2, koji su proizvedeni za Pomorsko vazduhoplovstvo Mornaričkih snaga Ruske Federacije.

Reč je o trećoj partiji aviona Su-30SM2 izgrađenih u Irkutsku po ugovoru o nabavci 21 lovca ovog tipa za Mornaričku avijaciju zaključenom između Ministarstva odbrane i UAC-a 25. avgusta 2020. godine.

Sada isporučena partija aviona Su-30SM2 namenjena je Vazdušno-kosmičkim snagama, kao prvi avion ovog tipa koji je ova kategorija VS dobila posle 2018. godine. Isporuka aviona se, čini se, vrši na osnovu novog ugovor koje je zaključen 2022. godine. Ukupno je Ministarstvo odbrane Rusije od 2012. do početka 2023. godine primilo 124 lovca porodice Su-30SM, od kojih je 30 isporučeno Pomorskoj avijaciji.

Što se tiče trenažnih i borbenih aviona Jak-130, treba napomenuti da su sada prebačeni avioni deo četvrte serije (druga tura iz 2023. godine) ovog tipa aviona, izgrađene po ugovoru o nabavci 25 aviona za potrebe Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, koji je zaključen između Ministarstva odbrane Rusije i UAC-a 2020. godine.

Prema poznatim podacima, po ovom ugovoru prve dve serije aviona Jak-130 prebačene su Ministarstvu odbrane u decembru 2021. i novembru 2022. Prva serija 2023. godine isporučena je tokom juna meseca.

Od 2009. do 2023. godine, Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je ukupno 120 lovačkih i školskih aviona Jak-130 po nekoliko ugovora. Prve dve serije, koje se sastoje od 12 aviona, izgrađene su u Nižnji Novgorodskom avijacijskom preduzeću, a ostale u Irkutskom vazduhoplovnom preduzeću.

Unapređena verzija Su-30SM2

Ali šta je novo u modifikovanom lovcu Su-30SM2? Pre svega – novi motor. Su-30SM2 već leti sa istim motorom koji pokreće drugi ruski vodeći avion – Su-35 Flanker-E. tj. motor je AL-41F1S, koji obezbeđuje veću vuču uz održavanje vektora potiska. Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent

Povećan domet aviona u smislu presretanja neprijateljskih aviona i objekata, znači novi radar i poboljšana avionika. Ovo bi trebalo da značajno unapredi borbene sposobnosti Su-30SM2. UAS je takođe najavilo novu municiju, ali ne znamo šta tačno. Samo se pominje da je domet municije povećan za stotine kilometara. UAS najverovatnije govori o raketama vazduh-vazduh. Ostalo naoružanje, kao što su bombe, ostaju nepromenjene po karakteristikama.

11 KOMENTARA

  1. E moj rusofilni novinaru. nije “rat” nego spec vojna operacija i ti bi lepe moj zaglavio u zatvor da si, na nasu srecu, u rusiji.

  2. Kimi, ti si glup*on! Koja država osim SAD, koja rovari i stvara konflikte u svetu, a zatim se pojavljuje kao spasilac, štancuje, ili kupuje skupocene avione, i kamari ih ispod zemlje ukopane, za “nedaj bože”, tj za eventualni sukob! Mnoge zemlje, uključujući, Rusiju pa i Srbiju, proizvode naoružanje najviše za izvoz! Prošla su vremena kad je industrija bila državna, i morala da proizvodi ono što joj država naredi, i u kojoj količini naredi! Danas takva preduzeća propadaju, i radnici ostaju na ulici! Preduzeća “Namenske” industrije, proizvode naoružanje, ali ih ne poklanjaju, nego prodaju zainteresovanim klijentima, uključujući i sopstvenu vojsku, koja se finansira iz državnog bužeta! Kad si tako “pametan”, pogledaj skeč “Foliranata” zvani: ” Imate li hiljadu pereca?”!

  3. Suhoj Su-27 se pokazao kao izvrsna borbena platforma za dalji razvoj,nadogradnju i modernizaciju(Su-30,Su-33,Su-35),a te mogućnosti još nisu iscrpljene.P.S.Za NATO/Ukro fanove:proizvodnja Američkog F-22 je počela 1997 i nakon 195(8 prototipova)primjeraka je završena 2012!Drugi avion F-35,najavljivan kao tehnološko čudo od aviona,se pokazao(brojni udesi,kvarovi,teškoće i održavanju i izrazito skupa eksploatacija),da je ipak daleko od tog statusa.Zbog toga Amerikanci i dalje održavaju u proizvodnji i rade na daljem usavršavanju,avione F-15 i F-16,koji su generacija(4++)iza F-22 i F-35.

  4. Bane i Kimi dva rusomrzca, više neznaju ni šta da kažu, od muke kako Rusi prže na sve strane, protiv celog Nato naci grupacije, koja se bori da uništi pravoslavlje u svetu

  5. Која је потреба Русије да производи више? Да попуни стотине својих база у свету? А, да, нема их. Ко је био довољно “храбар” (због утицаја Америке) да купи авионе, купио их је и то је то.

  6. Ukupno je Ministarstvo odbrane Rusije od 2012. do početka 2023. godine primilo 124 lovca porodice Su-30SM, od kojih je 30 isporučeno Pomorskoj avijaciji….po jedan i po avion mesečno….ova rusija se jednostavno mora rasoastii…neminovno je…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version