Naslovna Novosti Ozbiljan problem za Izrael: Iran sa Su-35 i R-37M zaključava Bliski istok;...

Ozbiljan problem za Izrael: Iran sa Su-35 i R-37M zaključava Bliski istok; Stiže novi “dogovor” za S-400 sa Su-57

Šta uključuje iransko-ruski odbrambeni sporazum?

1
ruski lovac su 35
ruski lovac su 35
google news

Izraelske margine napada na Iran počinju očajnički da se sužavaju pošto je iranski ministar odbrane potvrdio završetak isporuke lovaca Su-35, jurišnih helikoptera Mi-28 i školskih aviona Jak-130.

Informacije ukazuju na nabavku najmanje dve eskadrile Su-35 opremljene najboljim od ruskog ratnog vazduhoplovstva, dok će Iran, čim to bude moguće, nabaviti izvoznu verziju Su-57, vrlo verovatno zajedno sa PVO sistemom S-400.

Su-35 dolazi sa raketom vazduh-vazduh R-37M, čiji domet prema nekim izveštajima prelazi 300 km što predstavlja ozbiljan problem za izraelske eskadrile F-16 i F-15. Čak su i ukrajinski piloti raketu R-37M ispaljenu sa Su-57 nazvali „najopasnijom“.

Odbrambeni sporazum Irana i Rusije takođe uključuje prenos znanja za popravku i održavanje Su-35. Konačno, Iran će dobiti najmanje 18 jurišnih helikoptera Mi-28.

Prema pojedinim izvorima, Iran postavlja temelje za ubrzanje nabavke nuklearnog oružja sada kada ima odgovarajući protivvazdušni arsenal. Iransko vazduhoplovstvo je u februaru ove godine predstavilo i podzemnu taktičku vojnu bazu pod nazivom „Orao 44“ spremnu za nove lovce Su-35.

Dogovor između Irana i Rusije je finaliziran

Prema onome što je zamenik ministra odbrane Irana, brigadni general Mahdi Farahi rekao novinskoj agenciji Tasnim, Teheran je završio sporazume sa Rusijom o nabavci i prijemu borbenih aviona Su-35, jurišnih helikoptera Mi-28 i letelica za obuku, aviona tipa Jak-130.

Visoki iranski zvaničnik je kategorički rekao da će se Su-35, Mi-28 i Jak-130 zvanično pridružiti arsenalu Oružanih snaga zemlje, čime će se značajno unaprediti iransko vazduhoplovstvo, a procedure za njihov prijem su u toku.

On je dodao da sada Iran ima najjaču flotu vojnih helikoptera u regionu ne samo po kvalitetu već i po količini.

Iran već dugi niz godina nije nabavio nijedan novi borbeni avion, sa jedinim izuzetkom značajnog broja ruskih borbenih aviona MiG-29 i Su-24 1990-ih, dok su od početka rata u Ukrajini značajno porasli strateški korporativni odnosi sa Moskvom, u oblasti vojne, trgovinske i ekonomske saradnje.

Štaviše, kao deo iranskog programa naoružanja, prvi avion za obuku Jak-130 stigao je u zemlju još početkom prošlog septembra.

Konkretno, Rusija je prvobitno napravila Su-35 za Egipat, ali bi ta prodaja izazvala sankcije SAD prema CAATSA zakonu. Ruska grupa United Aircraft Corporation je na listi sankcija i zbog toga je Egipat, strahujući od sankcija, odustao od sporazuma.

JAK-130 sleteo u Iran – Piloti će se obučavati na Su-35

Iranske novinske agencije javile su da su trenažni avioni ruske proizvodnje JAK-130 sleteli u zemlju i pridružili se vazduhoplovstvu.

Podaci govore da su najmanje dva trenažna aviona JAK-130 integrisana u 8. vazduhoplovnu bazu u Isfahanu. Operacija je izvedena u strogoj tajnosti, a njihov transport su obavljali avioni An-124.

Avioni takođe deluju kao avioni za blisku podršku jer nose različito naoružanje i bombe.

Iranska novinska agencija ISNA javila je da je avion za naprednu obuku IAK-130 sposoban da zadovolji potrebe za obukom pilota da nauče da upravljaju lovcima 4. generacije.

Iran šalje u Rusiju Fateh-110 i Zolfagar

Prema mišljenju Amerikanaca, vrlo je verovatno da će Iran Moskvi pružiti dozvolu za proizvodnju balističkih projektila.

Obaveštajna procena podeljena poslednjih dana sa ukrajinskim i američkim zvaničnicima tvrdi da iranska odbrambena industrija priprema prvu isporuku projektila Fateh-110 i Zolfaghar, dve poznate iranske balističke rakete srednjeg dometa koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od 300 i 700 kilometara, respektivno, rekla su dva zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem.

Iran ima jedan od najvećih arsenala raketa kratkog i srednjeg dometa na Bliskom istoku.

Stručnjaci smatraju da su novije verzije Fateh-110 i Zolfaghar i moćne i prilično tačne. Neki modeli imaju elektro-optičke sisteme za navođenje koji omogućavaju operaterima projektila da ih navedu na njihovom konačnom približavanju meti.

Najnoviji Fateh-110D i prethodni Fateh-110C imaju maksimalni deklarisani domet od 300 kilometara. Oni se mogu služiti GPS satelitima GLONASS ili BEIDOU a tu je i kvalitetniji lasersko-žiro inercijalni sistem za navođenje. Projektil, koji ima bojevu glavu od 650 kilograma, mogao bi pasti u proseku u prečniku od 15 metara od naznačene mete.

iranska zolfaghar raketa
iranska zolfaghar raketa

Veća raketa Zolfaghar, koja koristi laganu konstrukciju sa namotanim filamentom, ima značajno povećanje dometa na 700 kilometra i opciono može da nosi 30 kasetnih podmunicija.

I Fateh-110 i Zolfaghar se mogu montirati na kamione, a mogu se lansirati u relativno kratkom roku pošto koriste čvrsto gorivo. Ta činjenica ih čini težim za lov i uništavanje.

1 KOMENTAR

  1. Iran će ovim nabavkama značajno uvećati borbene mogućnosti svog RV i PVO.Takodje neće samo nabavljati nove letilice i sisteme PVO,nego će izvršiti modernizaciju već postojećih aviona(pogotovo MiG-29 i Su-24).Jedino mi nisu baš jasni planovi Rusije za nabavku i proizvodnju Iranskih balističkih raketa,kao da ih i sama nema !Možda želi da poveća brojno stanje balističkih raketa,uzimajući i u obzir kvalitet Iranskih a i svakodnevnu potrošnju raketa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version