NaslovnaNovostiPutinov ultimatum Pentagonu: „Zaustavite letove dronova u Crnom moru ili ćete započeti...

Putinov ultimatum Pentagonu: „Zaustavite letove dronova u Crnom moru ili ćete započeti svetski rat“

Rusko Ministarstvo odbrane je u veoma uznemirujućoj izjavi uputilo direktno upozorenje Sjedinjenim Državama na letove američkih dronova iznad Crnog mora.

Juče je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo da su u poslednje vreme povećani letovi američkih strateških bespilotnih letelica iznad Crnog mora.

Ministar odbrane Rusije Dmitrij Belusov zatražio je od generalštaba ruskih oružanih snaga da „odmah preduzme oštre mere protiv ovih provokacija“.

Tačnije, samo rusko Ministarstvo odbrane izdalo je zvaničnu izjavu u kojoj direktno upozorava da Moskva više neće tolerisati letove američkih dronova iznad Crnog mora.

„Ministarstvo odbrane Rusije konstatovalo je povećanje učestalosti letova američkih strateških bespilotnih letelica iznad Crnog mora, koje obavljaju izviđačke misije i otkrivaju ciljeve ruskih sistema naoružanja. Oni zatim prenose koordinate ruskog preciznog naoružanja oružanim snagama Ukrajine, koje gađaju ruske ciljeve“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Prema ruskom ministarstvu, ova činjenica ukazuje na sve veću umešanost SAD i drugih zemalja NATO-a u sukob u Ukrajini, naravno na strani kijevskog režima.

„Ovakvi letovi značajno povećavaju verovatnoću udesa u vazdušnom prostoru između američkih dronova i letelica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Uz to, ovi letovi povećavaju rizik od izbijanja direktnog sukoba između alijanse i Ruske Federacije. Jedine krivce za takav sukob biće zemlje NATO-a“, nastavlja se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

I na kraju, kao što smo već pomenuli, ruski ministar odbrane Dmitrij Belusov naložio je Generalštabu ruske armije da postupi prema gore navedenom ruskom ultimatumu.

„Brzo preduzmite odgovarajuće mere protiv ovih izazova“, rekao je šef ruskog ministarstva odbrane, efektivno dajući Amerikancima ultimatum da obustave letove bespilotnih letelica iznad vrelog Crnog mora, ili će mere biti preduzete.

su 27 i mq9 reaper
su 27 kroz objektiv drona mq9 reaper

Velika je verovatnoća da će američki dron ponovo biti oboren iznad dotičnog mora, kao što se dogodilo u martu 2023. godine kada se ruski lovački avion Su-27 poprskao gorivom i oborio američku bespilotnu letelicu koja je letela u tom području. Kao rezultat toga, dron MQ-9 je izgubio kontrolu i srušio se u Crno more.

Sjedinjene Države saopštile da će nastaviti letove iznad Crnog mora

Pentagon je saopštio da namerava da nastavi operacije svojih letelica i dronova nad međunarodnim vodama Crnog mora u okviru međunarodnog prava. To podrazumeva ignorisanje stava Rusije po ovom pitanju.

Da li Rusija ima pravo da obara američke bespilotne letelice iznad Crnog mora?

Tog marta 2023. godine, SAD su uložile protest Ruskoj Federaciji u vezi sa „neprofesionalnim postupcima ruske strane” tokom incidenta sa bespilotnom letelicom MQ-9 Reaper koja je pala u neutralne vode Crnog mora.

Tada ruski lovac Su-27 nije direktno učestvovao u padu američke bespilotne letelice. Istovremeno, generalni stav u Moskvi je da ruska strana ima svako moralno pravo da napadne takve objekte u blizini svoje teritorije.

Ukrajina nema svoju kosmičku i avijacijsku obaveštajnu službu, a svi potrebni podaci Ukrajini stižu od zapadnih saveznika, pre svega od SAD i Velike Britanije.

Dakle, moralni zaključak bi bio da Moskva ima svako pravo da zaustavi pretnje svojoj bezbednosti u neposrednoj blizini sopstvenih granica, uključujući i uništavanje bespilotnih letelica koje su savezničke Kijevu.

Šta je uzrok ovom “ultimatumu”?

Najnovije sporove oko aktivnosti američkih osmatračkih bespilotnih letelica nad neutralnim vodama Crnog mora izazvao je incident od 23. juna, kada je ukrajinska vojska izvela raketni napad američkim raketama ATACMS na Sevastopolj.

rq 4 global hawk na pisti pred poletanje
rq 4 global hawk na pisti pred poletanje

Ruski zvaničnici su tvrdili da je napad koordinirao američki izviđački dron RQ-4B Global Hawk, koji se u to vreme nalazio iznad Crnog mora.

Takođe, danas, 28. juna, američki avion slične ili iste namene (RC-135V Rivet Joint) preleteo je teritoriju Rumunije, patrolirajući njenim jugoistočnim delom, između Bakaua i Konstance.

Razvoj najnovijih događaja u oblasti Crnog mora pokazuje da države članice NATO-a nastavljaju da sprovode izviđačke misije u regionu, verovatno u znak podrške ukrajinskoj vojsci, ali to rade opreznije, kako bi izbegle incidente sa Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije.

Povodom odgovora koji ruska strana priprema u Crnom moru protiv američkih istraživačkih dronova, ruski vojni specijalisti govore o njihovom „neoružanom uticaju“. Ovo isključuje upotrebu oružja protiv dronova i njihovo direktno obaranje.

Poslednja i po mnogima genijalna metoda ruske vojske iznad Crnog mora je već spomenuti manevar iz 14. marta 2023. godine, kada je lovac Su-27 prouzrokovalo da se američki dron MQ-9 Reaper sruši u more.

Da se ruski napad na američke bespilotne letelice neće dogoditi iznenada, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, već smo pisali. Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu vrlo verovatno i ako se bude nalazila na značajnoj udaljenosti. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. 

rq 4d phoenix
rq 4d phoenix

Primera radi, u prošlogodišnjem intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

8 KOMENTARA

  1. Počinje da me nervira sve ovo što se dešava. Rusija je velika sila ali iz najboljih namera mislim da bi u vrhu vlasti trebala da ima nekog hercegovca poput Save Vladislavića i srpskih generala u Borodinskoj bici. Nisam siguran da ovaj delom prozapadno orijentisan državni vrh razmišlja u interesu ruskog naroda. Kad bi da je sreće Putinu bio savetnik neki hercegovac mnogo bi bolje bilo i za ruski narod i državu. Rusija bi bila imperija.
    Šta se prenemažu sa američkim dronovima u Crnom moru to je trebalo odavno poobarati i krenuti svom snagom i satrti zapadno zlo u Ukrajini. Ruska vojska je odavno trebalo da izađe na zapadne granice Ukrajine a ne da se prenemaže
    Slabe su ove Putinove smene, odavno je to trebalo da bude temeljno

    164
  2. Rušite to slobodno, to tzv.međ.pravo su ameri srušili, slobodno im recite ako se budu bunili da sam vam ja to rekao😁

  3. Iskreno, ja ne pratim taj sukob u Ukrajini. Sve što znam jeste da hoću da Rusija pobedi.
    Ali nije mi jasno kako je moguće da letelica isključi transponder i leti u kritičnom području, a da PVO ne identifikuje takav leteći objekat i čak ni ne pokuša da ga obori?
    Realno, to nema nikakvog smisla…

    11
    • Виде Руси све, али су се до сад склањали да не би дошли у сукоб са Американцима због неке глупости. Е сад су превршили сваку меру. Чини ми се да права журка тек сад почиње.

  4. Када видиш да је сукоб неизбежан, удари први! Радите Браћо!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave