NaslovnaNovostiUkrajinci, navodno raketama Neptun, gađali ruske ciljeve na manje od 15 km...

Ukrajinci, navodno raketama Neptun, gađali ruske ciljeve na manje od 15 km od Krimskog mosta

Ukrajinske oružane snage su navodno raketama Neptun pogodile ruska skladišta nafte u blizini Kerčkog mosta, drugi put za manje od mesec dana, tvrde ukrajinski izvori.

Izvori u ukrajinskoj mornarici saopštili su da su ukrajinske snage upotrebile protivbrodske rakete Neptun da u noći 17. i 18. juna pogode naftni terminal u luci Čuška, Krasnodarska teritorija, navodi ukrajinsko glasilo Suspilne uveče 18. juna.

Informaciju su navodno potvrdili lokalni stanovnici okruga Temriuk, gde se nalazi luka Čuška, koji su čuli eksplozije u toj oblasti, tvrdi se u poruci od jutra 18. juna na ruskom prozapadnom Telegram kanalu Astra.

„Napadnut je pretovarni terminal za tečne naftne derivate i hemijsku robu (…) u selu Čuška. Izbio je požar i oštećeni su cevovod i tehnički prostori. Nisu povređeni, rekli su Astri izvori iz hitne pomoći u regionu.

Ruske vlasti nisu potvrdile ovaj napad, ali je rusko Ministarstvo odbrane 18. juna tvrdilo da su ruske snage presrele ukrajinski projektil Neptun u neodređenoj oblasti 17. juna, prema izveštaju o vojnim operacijama ISW od 18. juna.

ukrajinska protivbrodska raketa neptun
ukrajinska protivbrodska raketa neptun

Ako se potvrdi napad u noći 17. na 18. jun na morski terminal Čuška, to je drugi put za manje od mesec dana da su ukrajinske snage udarile na malu kopnu koja se nalazi veoma blizu Krimskog mosta izgrađenog preko Kerčkog moreuza.

Prvi udar, takođe izveden raketom Neptun, dogodio se u noći 30. – 31. maja i gađao morski terminal Kavkaz koji se nalazi kilometar od onog u Čuški.

Iako su dva napada bila usmerena na infrastrukturu za skladištenje i pretovar nafte, ne može se zanemariti da se Krimski most nalazi u blizini. Ruske jedinice PVO raspoređene u zoni mosta, koji svakako pokriva i vazdušni prostor terminala Čuška i Kavkaz, trebalo bi da presretnu krstareće rakete Neptun.

Najbliža tačka linije fronta oblasti Kerči nalazi se na oko 250 km, 50 km manje od maksimalnog dometa rakete. Dakle, vrlo je verovatno da su podzvučne rakete i 31. maja i 18. juna letele pravolinijski ka cilju, što bi trebalo da se smatra povoljnom situacijom za Ruske PVO.

U noći između 17. i 18. juna ukrajinske snage su takođe napale raketom Neptun naftni terminal u luci Azov, koji se nalazi na ušću reke Don u Azovsko more. Ovaj cilj se nalazi skoro 300 km severoistočno od drugog terminala koji je navodno pogođen, od Čuške.

Ako su obe rakete Neptun lansirane istovremeno sa istog objekta i u isto vreme (što je poželjno za zaštitu lansirne rampe Neptun sistema) ​​onda su dve mete blizu maksimalnog dometa rakete Neptun od 300 km.

Ovo rastojanje raketa Neptun prelazi za 15-20 minuta, što je verovatno prilično kratak vremenski okvir, te ruska protivvazdušna odbrana mora brzo da reaguje.

S obzirom da je ukrajinski projektil Neptun nastao iz ruske H-35, a imajući u vidu da su Rusi uspeli da dođu u posed ove rakete u netaknutom stajnu, ruske PVO sigurno znaju do detalja sa čime imaju posla.

Prošle godine je objavljeno da su ukrajinske snage proširile svoj arsenal novom verzijom rakete Neptun za kopneni napad.

ukrajinska raketa neptun u letu
ukrajinska raketa neptun u letu

Raketa Neptun je prvi put privukla međunarodnu pažnju 14. aprila 2022. godine, kada je, prema ukrajinskim tvrdnjama zadala udarac ruskoj mornarici potopivši Moskvu, jedan od najvećih ratnih brodova Crnomorske flote i nekada značajno sredstvo u ruskom pomorskom arsenalu.

Ukrajinski sistem R-360 Neptun

Neptun je protivbrodski raketni sistem koji je razvio ukrajinski Luč dizajnerski biro koji predstavlja značajan napredak u sposobnostima obalske odbrane, dizajniran da se suprotstavi raznim pretnjama, uključujući ratne brodove, tankere za naftu i sletanje brodova.

Neptun je krstareća raketa koja koristi naprednu tehnologiju navođenja i pogona, osiguravajući preciznost i efikasnost u gađanju neprijateljskih brodova.

Po svojim tehničkim specifikacijama, raketa Neptun ima domet od oko 300 kilometara, što joj omogućava da pogađa ciljeve udaljene od obale. Raketa nosi bojevu glavu od približno 150 kilograma, dovoljno moćnu da nanese značajnu štetu neprijateljskim brodovima.

Ukrajinski konstruktorski biro „Luč” je 2019. godine razvio protivbrodsku raketu R-360 Neputn. Iste godine Ukrajina je sprovela testove pucanja. U junu iste godine Ukrajina je organizovala još jednu seriju testova.

U osnovi, projektil “Neptun” predstavlja modernizovanu verziju sovjetskog projektila H-35, s tim što su u ukrajinskoj verziji poboljšani domet i sistem navođenja.

Prema ukrajinskoj odbrambenoj industriji, raketni sistem Neptun je dizajniran za uništavanje ratnih brodova klase razarača, fregata, korveta i amfibijskih jurišnih brodova čak i u teškim vremenskim uslovima. Raketa Neptun ima radarski sistem za navođenje.

Guverner Odese Maksim Marčeno prvi je objavio vest da je ruska raketna krstarica pogođena protivbrodskim projektilom “Neptun”. R-360 Neptun je dizajniran za mobilnost i može se lansirati sa transportera koji se brzo kreću po terenu. Ovo omogućava sistemu da se brzo premesti na različite lokacije i izbegne protivničku detekciju i odbranu.

Namenjen je gađanju ciljeva deplasmana do 5.000 tona, a u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga uvedena je prošle godine, posle skoro pet godina testiranja u okolini Odese.

Neptun

Rakete koje koristi R-360 Neptun na papiru imaju impresivan dolet od oko 280 kilometara, što omogućava napade na brodove daleko od obale. Ova udaljenost daje ukrajinskoj mornarici veću operativnu slobodu.

Tokom testiranja, najveći domet na kojem je uspešno pogođena meta bio je 100 kilometara. Ovaj projektil nosi bojevu glavu težine 100 kilograma. Projektili sistema R-360 Neptun lete brzinom od oko 0.9 Maha, što ih čini teškim metama za protivničku odbranu.

Sistem “Neptun” čine ukupno četiri vozila – mobilni lanser montiran na kamion USPU-360, vozilo na kojem se nalaze dodatne rakete, komandni i kontrolni centar i posebno teretno vozilo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave