Naslovna Novosti Moskva priprema tajnu flotu aviona Suhoj-75 opremljene raketom „RVV-MD2“ protiv F-35 i...

Moskva priprema tajnu flotu aviona Suhoj-75 opremljene raketom „RVV-MD2“ protiv F-35 i F-16

26
su 75 sahmat
su 75 sahmat
google news

Filozofija Rusa nije u skladu sa filozofijom SAD i Evropljani su u opasnosti da budu potpuno iznenađeni.

U vreme napetosti važne su izjave vlastodržaca, ali su važnija vojna dejstva, a to, kao što vidimo, čine i SAD i Rusija.

SAD su tiho uvele zakon o registraciji svih vojno sposobnih muškaraca u zemlji (za svaki slučaj) dok Rusi odlaze u Severnu Koreju, a navodno prema najnovijim informacijama tajno spremaju u fabrikama na Uralu avion Suhoj-75 opremljen ubitačnim raketama “RVV-MD2” protiv F-35 i F-16.

„Ruski Suhoj-75 opremljeni su raketom „RVV-MD2“ za garantovani pogodak F-35 i F-16. Raketa RVV-MD2 je ugrađena interno na avion SU-75 i ima mogućnost pretraživanja više ciljeva pomoću infracrvene veze i garantovanu stopu pogotka od 93%“, navodi se u informacijama koje se šire društvenom mrežom X.

Šta predstavlja novi lovac Su-75

„Su-75 nije lovac pete generacije, ali ima potencijal da izazove intenzivne debate o njegovoj efikasnosti na modernom bojnom polju“, rekao je ranije zapadni stručnjak.

„Amerika razmišlja o penzionisanju starijih lovaca pete generacije i sprema se da testira lovce šeste generacije, pošto Rusija i dalje govori o proizvodnji lovaca pete generacije lošeg kvaliteta do kraja decenije“, naglašava on, zaboravljajući da će Rusi verovatno moći da proizvode u velikim količinama menjajući mnogo toga što očekujemo za drastično manje novca.

Ruski lovac Su-75 je prvi put predstavljen na aeromitingu MAKS-2021, a mnogo toga što se o njemu zna potiče iz informacija ruske kompanije Rostec.

Su-75 će biti jeftiniji od mnogih zapadnih aviona i biće sposoban avion za zemlje sa ograničenim budžetom, jer je predstavljen skoro kao lovac pete generacije sa stelt karakteristikama, uglavnom na prednjem kraju.

To je jeftinije i pouzdanije rešenje od strane mnogih zapadnih lovaca, a navdno brzo će se proizvoditi. Izvori ruskih medija kažu da bi početna cena aviona bila oko 30 miliona dolara, što je mnogo, mnogo jeftinije od većine američkih i evropskih lovaca na tržištu.

Rostec je saopštio da će u narednih 15 godina biti proizvedeno 300 lovaca ovog tipa.

Su-75 se prikazuje na vojnim izložbama sa privlačnim promotivnim video-snimcima, a stručnjaci kažu da ima koncept jeftinog lovca pete generacije, jer je dizajniran da bude pristupačan za zemlje koje ne mogu da kupe naprednu američku petu generaciju.

Suhoj Su-75 Šah-Mat promo spot

Kako navodi Jutjuber Perun, poznati stručnjak za odbrambenu ekonomiju, „… ovo nije izvozni proizvod, ne još, to je program za stvaranje flote za ruske potrebe“.

Drugi ugledni Jutjub kanal, Binkov’s Battlefields, primećuje da je „ruski lovac Su-75 uzbudljiv koncept. Ako bi mogao da dobije investiciju koja mu je potrebna, mogao bi da postane efikasan avion za zemlje koje ne mogu da priušte F-35”.

Takođe napominju da je Su-75 šah-mat već imao po kojeg stranog kupca.

Ipak, Rosteh tvrdi da razvoj lovca napreduje i da je „…počela proizvodnja prvih primeraka“ i da je Su-75 u pretproizvodnji.

Prema Interfaksu, prvi let aviona bio je zakazan za 2023., zatim 2024. godine, sa početnim isporukama između 2026. i 2027. godine. Međutim, to izgleda neverovatno brzo i prilično neverovatno.

Ruski Su-57 izveo je svoj prvi let 2010. godine, i iako se trenutno proizvodi sporim tempom, tek treba da se izbori za svoje mesto pod suncem, 14 godina nakon prvog leta.

Poznati institut Rand izveštava da optimistična predviđanja o Su-75 izgledaju veoma upitna, posebno imajući u vidu ogromne izazove sa kojima se Rusija suočila u razvoju Su-57 (koji verovatno neće biti u potpunosti operativan do 2027. godine).

Međutim podsećamo, uzimajući u obzir daleku 1942. godinu, da su Rusi potpuno iznenadili Nemce (tada je oružje koje je pobeđivalo u bitkama bio tenk) jeftinim T-34 (u odnosu na nemački superiorni kvalitet) koji su proizvodili u enormnim količinama, dobijajući mnoge bitke i na kraju rat.

Rusi sada čini se da imaju istu filozofiju sa Su-75, koji će gurnuti protiv zapadnih lovaca u velikom broju ako i kada bude potrebno.

Zašto je nova raketa RVV-MD2 značajna?

Nova raketa RVV-MD2 je naslednica rakete kratkog dometa „vazduh-vazduh” RVV-MD. Prema Rosoboroneksportu, ruskoj eksport-import agenciji, vođena raketa RVV-MD vazduh-vazduh je posebno projektovana da eliminiše različite ciljeve u vazduhu kao što su lovci, jurišnici, bombarderi, helikopteri i vojno-transportni avioni.

RVV-MD može efikasno da radi iz bilo kog pravca, danju ili noću, čak i usred izazovnog okruženja elektronskih protivmera.

RVV-MD2 koji diže ove napredne karakteristike i poboljšanja na sledeći nivo, obećava da će još više podići borbene sposobnosti aviona nosioca.

Nova raketa ima nekoliko prednosti za koje ruski mediji tvrde da će ih učiniti veoma efikasnom i smrtonosnom u vazduhoplovnom sukobu.

Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine” i vojni stručnjak, objasnio je za RIA Novosti da je RVV-MD2 prva raketa kratkog dometa koja ima inercijski sistem upravljanja.

Ovaj sistem je dizajniran da kontroliše i stabilizuje raketu tokom autonomnog leta. Inercioni sistem funkcioniše na principu municije koja autonomno određuje svoje koordinate u prostoru bez oslanjanja na spoljne orijentire ili signale.

Sistem izračunava svoju poziciju na osnovu svoje prethodne poznate pozicije, omogućavajući mu da se kreće i precizno manevriše tokom svoje putanje leta.

rvv md2
rvv md2

Štaviše, prema Murahovskom, RVV-MD2 ima liniju radio korekcije koja omogućava avionu da precizira koordinate cilja. Ovo poboljšanje značajno povećava verovatnoću uspešnog angažovanja i udara u neprijateljski avion tokom borbe.

Glavni urednik časopisa je takođe istakao još jednu prednost nove rakete u odnosu na prethodnu verziju – višeelementnu dvopojasnu infracrvenu glavu za navođenje sa poboljšanom otpornošću na ometanje.

Ova napredna glava za navođenje omogućava RVV-MD2 da efikasno pogađa mete iz svih uglova, uključujući zadnju hemisferu.

Drugim rečima, raketa se može lansirati napred, će manevrisati u vazduhu i uspešno pogoditi neprijateljske avione koji se nalaze iza lovca koju je nosi, dodatno pojačavajući njegove borbene sposobnosti.

Međutim, tačni detalji o planovima za integraciju rakete u flotu ruskih lovaca i njenu ukupnu proizvodnju tek treba da budu objavljeni.

Kako se razvoj i testiranje projektila nastavljaju, moguće je da će biti objavljeno više informacija u vezi sa njegovim rasporedom i planovima proizvodnje, te ćemo vas na vreme osvežiti sa informacijama.

Šta znamo do sada o Šah-matu?

Rostec je nedavno saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Checkmate, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca. Izmene bi trebalo da dodatno optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat.

Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu. Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.

su 75 checkmate
su 75 checkmate

Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.

Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshow 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

26 KOMENTARA

  1. F 22 je kao i F117 propali projekat, a F35 ce vrlo brzo propasti. Logika je jednostavna: cim su prekinuli proizvodnju, znaci da ne valja. 2+2 su 4, nema tu tajni. F35 sa svim manama je bolji od njih, tj. jos ga forsiraju jer nemaju vise alternativa. Kad padne jos 10-20 kom van borbe, odustace i od njega. Daleko bilo da udje u neku borbu, to bi tek pokolj bio. Prosto, nisu sposobni da naprave avion 5. generacije koji bi bio odrziv projekat, a ekonomija je sve slabija. Zato se narucuju avioni od pre 40-50 god

  2. За све стручњаке. F-15 од пре 50 година није исти апарат као нова верзија. Потпуно различита авионика,наоружање итд. Једино што је да је дизајн апарата остао исти. Као и код осталих апарата. Сада завршавају нове F-15 EX STEALTH верзију, као и са F-18 и F-18/А. F-16 је већ урађен а у плану је F-14. Нови бомбардер B-21 је апарат генерације 6. Кинески апарат Ј-20 је бољи и од Су-35 и Су-57.
    Индија је направила добар посао са Кинезима и Французима

  3. Nažalost, i vi ste naseli na propagandu kao i mnogi drugi mediji.
    Ovo je screenshot iz igrice GTA.
    Ali članak je vrlo dobar bez obzira na to…

    1
    2
    • … ali možda bi ovo bilo dobra osnova da razmislite i da prestanete da mi cenzurišete komentare.
      Niti sam glup niti zlonameran.
      Pa vi vidite…

  4. Nema potrebe Rusima da trose pare na proizvodnji novih aviona, putin ima super ideju i samo ako ispostuje obećanje, milion eura i novi identitet za svakog ukrajinskog pilota koji prenjegne sa f 16 u Rusiju , to je ekstra ponuda i korektna , mislim da će 90 posto f 16 ki zavrsit u Rusiji a sto da ne

  5. Cemu ovako glupe rasprave,kakav zapadni strucnjak to magare koje je dalo komentar nije ni za nocno cuvara a kamoli eksperta u oblasti vazduhoplovne tehnike.

  6. Jes, a za to vreme Ukrajinci su dokumentovali (video) 37 samoubistvava orka od metka, 26 od granata, 1 samozapaljivamje, 1 samoklanje itd keep going baćuška

    1
    2
    • 37 велиш,шта да радимо са пола милиона изгибљених војника украине,и са најмање милион рањених,мсм тамо вјероватно нема самоубистава,јелде,сви се боре до задњег даха,чак се и не предају русима🤣🤣🤣

      5
      1
  7. Da bi slučajno ne konkurišete sa imbex.hr u pisanju gluposti? Pa nije još ni prototip poleteo a vi o tajnoj eskadri😂

    9
    4
  8. Ako se bude cekalo za SU 75 ,ko za SU 57,ce se nacekaju Rusi,a i SU 57 ,nije nesto.Indusi da su cekali na SU 57 ,nikad ga nebi dobili ,dok Kinezi isporucili Pakistanu vise desetina J-10c (.isproban protiv Irana ,u pogranicnom podrucju,Iranci ga nisu otkrili),JF-17,pregovaraju za Fc31.Zato indusi odustali od SU57,kupili Rafale .SAD im nude F-21,mozda najbolja verzija F-16.Proizvodnju u Indiji.Lokid martin u Indiji osnovao zajednicku firmu sa Indusima.Indusi kasnije kupe i F35.

    6
    2
      • Pa realno, koliko dugo mu traje razvoj, i činjenica da još nije 100% gotov (npr. nove V-V rakete za njega nisu spremne, a nije ni motor još kompletan) govori da Su-57 nije nešto preterano poseban. Verovatno da nije ni loš, tj. verovatno da je bolji od postojećih Su-35S, ali znaš kako, Su-35S je bar proveren aparat.

        3
        1
        • Да. А ф-35 је екстра машина. Мала-мало, па неки пао, или обустављају летове због учесталих кварова. Чак се помиње надоградња. Нових авиона. Руси бар не крију да је све то још увек у експерментслној фази.

          10
          1
          • Ameri prodaju maglu svojim saveznicima i to bez popusta, način ratovanja se promjenio f 35 avioni mogu bit učinkoviti samo ako ti je protivnik Palestina, vrijednije je kupiti bateriju s 400 nego eskadrilu f 35, pa nisu Turci budale pa izasli iz tog programa bacanja para i kupili s 400

  9. Тајна операција у стилу – ”кажи свима да не кажу ником”.

    5
    1
  10. “Америка размишља о пензонисању старијих авиона пете генерације…”. А при том још увек користи Ф-15 и Ф-16 апарате. Да не помињем Ф-18. Могу мислити колико су задовољни са тим “најбољим авионима на свету”.

    12
    3
    • Управо тако. Прошле године је РВ САД желело да купи још Ф-18 а тражило да расходује (отпише) 14 комада Ф22 Раптор (једини корисник тог авиона је управо РВ САД). Конгрес САД то није одобрио. Шта рећи о томе када корисник жели да отпише “најбољи авион на свету” а да купи још “застарелог” Ф18 који је у употреби скоро пола века!

      6
      1
      • Gluposti pišeš, veze sa vezom nema.
        Korisnik aparata F/A-18 “Super Hornet” je US Navy (američka mornarica).Sa druge strane, korisnik aparata F-22 Raptor je USAF (Američko RV).

        Ovo su dve skroz različite branše američke vojske, i NEMA ŠANSE da će USAF hteti neki avion kojeg koristi US Navy. Tu bajku možeš ODMAH DA ZABORAVIŠ.

        Volim vas takve koji pročitate glupost negde na nekom forumu ili sajtu, pa onda kao papagaji ponavljate svugde.

        Čuj, USAF hoće da se otarasi F-22 i zameni za još matorijim aparatom kojeg koristi US Navy. Pa to nema ni u bajci 😂😂😂

        3
        3
        • Прво, не почиињи са тим “глупости”. Твоја ствар у шта ћеш да верујеш. Више пута, у задњих пар месеци, сам налетао на вест да Американци хоће да расходују најстарије верзије Ф-22. Објашњење: “прескупо одржавање”. Да не улазим у детаље (нађи сам ако те занима). Добре машине се нико не одриче. Можеш ти да причаш шта хоћеш, и да лепиш смајлиће. Порез се на то не плаћа.

          6
          2
        • Другар ,ф22 је дебело у минусу због масе немогућности и некомпатибилности,прво нема иц праћење,можда није мана али у борби кратког домета јесте,немогућност и немпатибилност са најновијим радарима је можда један од највећих проблема 22ке,да не причамо о супер скупом одржавању,и боји која отпада са авиона,и да ово јесте прочитано са страница и форјма америчких додуше,а они причају о убрзавању 6ге генерације да би што прије пензионисали усаф 22ке

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version