NaslovnaNovostiVazdušno-kosmičke snage Rusije dobile drugu seriju bombardera Su-34 u ovoj godini

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile drugu seriju bombardera Su-34 u ovoj godini [VIDEO]

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) isporučila je još jednu seriju borbenih bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, saopštio je Rosteh 17. juna.

„Ujedinjena avio-kompanija isporučila je Ministarstvu odbrane redovnu seriju borbenih bombardera Su-34 u okviru naloga za nabavku naoružanja. Mlaznjaci su isporučeni vojnicima nakon fabričkih ispitivanja“, navodi se u saopštenju.

Su-34 se proizvode u fabrici Novosibirskog udruženja za proizvodnju aviona u regionu Novosibirska, koja je u vlasništvu UAC.

Prvi zamenik generalnog direktora Rosteca Vladimir Artjakov rekao je da se bombarderi intenzivno koriste u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

„Mogućnosti aviona omogućavaju pilotima da izvršavaju misije na bilo kom pozorištu ratovanja uz upotrebu vođenog i nevođenog oružja“, dodao je on.

U međuvremenu, Jurij Sljusar, generalni direktor UAC-a, otkrio je da državna korporacija povećava proizvodnju borbenih aviona.

„Ažuriramo tehnološke i poslovne procese i pronalazimo dodatne rezerve za povećanje proizvodnje“, rekao je on i dodao da su primljeni novi kadrovi.

su 34 i kindzal
su 34 i kindzal

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja u svojim aktulenim specijalnim operacijama. 

Na osnovu lovca za nadmoć u vazduhu Su-27, Su-34 je projektovan prvenstveno za taktičko delovanje protiv kopnenih i pomorskih ciljeva u solo i grupnim misijama danju i noću, pod povoljnim i nepovoljnim vremenskim uslovima i u neprijateljskom okruženju sa raspoređenim PVO i elektronskim ratovanjem kao i za izviđanje iz vazduha.

Lovac bombarder ima maksimalnu brzinu od 1,8 maha na visini i borbeni radijus od 1.100 kilometara sa standardnim oružjem od 12.000 kg. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Su-34 može da koristi širok spektar precizno vođene municije, uključujući modifikovane avio bombe sa UMPK kopletima, krstareće rakete za kopneni napad, protivradarske rakete i protivbrodske rakete. Takođe može biti naoružan raketama vazduh-vazduh kratkog dometa i izvan vizuelnog dometa za samoodbranu.

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru. Početkom septembra 2023. godine otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

Ovo je bila druga serija Su-34 koju je UAC isporučio VKS od početka godine. Prva serija je predata u aprilu mesecu.

VKS trenutno koristi više od 150 aparata Su-34. Planirano je da frontalni bombarder na kraju zameni taktički udarni lovac Su-24 i dalekometni bombarder Tu-22M.

su 34
su 34

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i savremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama ali i od ukrajinskih PVO sistema.

Da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica može biti prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na satelitskim snimcima. Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi grade i nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi ih sačuvali od ukrajinskih napada dronovima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave