NaslovnaNovostiUkrajini stižu nemački „Frankenštajni“, PVO topovi postavljeni na tenkove, Skyranger 35 na...

Ukrajini stižu nemački „Frankenštajni“, PVO topovi postavljeni na tenkove, Skyranger 35 na telu Leoparda 1

Nemački odbrambeni gigant Rheinmetalla bi uskoro mogao da isporuči Ukrajini novi samohodni protivavionski top, rekao je šef kompanije Land Systems Bjorn Bernhard u intervjuu za njihov Bild.

Prema Bernhardu, sistem, koji su nemački mediji nazvali „tenk Frankenštajn“, već je u izradi.

Sistem treba da pretstavlja teško oklopljenu verzija Rheinmetall-ove napredne kupole protivavionskog topova Skyranger 35 postavljene na šasiju glavnih borbenih tenkova Leopard 1 iz doba hladnog rata.

Navodno će biti sposoban da se nosi sa ciljevima kao što su bespilotne letelice, rakete i artiljerijska vatra na kratkom dometu.

„Još ima mnogo borbenih tenkova Leopard 1 na čiju šasiju bismo mogli da stavimo kupolu Skyranger sa mitraljezom kalibra 35 mm“, rekao je Bernhard u intervjuu koji je održan u tajnoj fabrici za remont tenkova Rheinmetall u zapadnoj Ukrajini, koji je navodno pokrenuta, verovatno početkom juna.

Kupola Skyranger 35 je naoružana revolverskim topom kalibra 35 mm, zasnovanom na revolverskom topu 35/1000, sa 252 metka.

Top može da ispaljuje pojedinačne, rafalne metke brzinom od 200 metaka u minuti ili maksimalnom brzinom od 1.000 metaka u minuti. Ima efektivni domet od četiri kilometra.

Kupola je takođe opremljena integrisanim senzorskim paketom, koji se sastoji od radara za praćenje X-band ili Ku-band sa dometom do 30 km i EO/IR kamere sa laserskim daljinomerom i automatskim praćenjem cilja.

skyranger top na telu leoparda 1
skyranger top na telu leoparda 1

Rheinmetall je predstavio slično vozilo, ali postavljeno na šasiju Leopard 2, na tekućem sajmu odbrambene industrije Eurosatory 2024. u Parizu.

Pre nekoliko dana na društvenoj mreži X osvanula je fotografija, koja se čini autentičnom nakon što su je “verifikovali zapadni analitičari”, otkrivajući novo hibridno vozilo, koje je napravio Rheinmetall.

„Visoko mobilni, modularni i skalabilni zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane postaju sve važniji kako se snage NATO-a ponovo fokusiraju na nacionalnu odbranu i odbranu alijanse“, navodi se u saopštenju kompanije.

Nejasno je kada bi Ukrajina mogla dobiti novi hibridni samohodni protivvazdušni top. Kijevske snage su već primile oko stotinu tradicionalno konfigurisanih tenkova Leopard 1 iz Nemačke.

Poslednjih meseci, režim u Kijevu je povećao pritisak na svoje saveznike da isporuče više protivvazdušne odbrane kako bi se suprotstavili ponovljenim ruskim bespilotnim i raketnim napadima.

Dok Rheinmetall sada promoviše svoje Frankenštajn tenkove kao krajnje rešenje, ili čak kao Wunderwaffe, istina je da je Nemačka već isporučila Ukrajini veoma sličan sistem protivavionskih topova nazvan Skynex.

Sistem nije pravio nikakvu razliku na frontu, a bilo je izveštaja da je bar jedan uništila ruska vojska ranije ove godine. Naime, na društvenim mrežama povela se debata, koja idalje traje, da li je na frontu u Ukrajini uništen i nemački PVO sistem kratkog dometa Skynex.

Tokom sukoba u Ukrajini, na neobjavljenoj lokaciji, ruske trupe su uništile nešto što podseća na savremeni protivvazdušni sistem „Skynex“, koji je proizvela nemačka kompanija Rajnmetal, a dizajniran za borbu protiv bespilotnih letelica i niskoletećih objekata.

Polemika među internet stručnjacima idalje traje, dok zvaničnih informacija nema a sigurno je da ih neće ni biti. Skynex na objavljenim promotivnim fotografijama Rajnmetala uglavnom nose HX kamioni, dok na priloženoj fotografiji vidimo kamion MAN KAT1. Činjenica je da se sistem Skynex može prikačiti na bilo koje slično vučno vozilo.

3 KOMENTARA

  1. Armija NATO Sila Zapadne Demokratije , će svakim danom da šalje sve više modernijeg naoružanja , a koje do sada nije slala ! To će da prave decenijama ako će da bude potrebno , kako bi Heroji Ukrajine mogli da pobiju dodatne stotine hiljada ruskih agresorskih pacova ! NATO se već pomirio da će rat za slobodu Ukrajine i Evrope da traje decenijama ! Slava Ukrajini I NATO ! 🤗🇺🇸🇺🇦🇪🇺🇩🇪💪👏

    33
    88
    • Слава Русији, Србији, свим антифашистима – смрт нацистима свех фела од украјинских до усташких! 💪✂️❤️🎵

      158
      34

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave