Naslovna Novosti Ruski A-50 ipak oboren: Moskva identifikovala krivca za uništenje AWACS-a vrednog 330...

Ruski A-50 ipak oboren: Moskva identifikovala krivca za uništenje AWACS-a vrednog 330 miliona dolara

14
a 50
a 50
google news

Nedavna istraga Istražnog komiteta Rusije i vojne kontraobaveštajne službe FSB saopštila je da su identifikovali krivca za uništenje jedinstvenog aviona A-50U za radarsku detekciju i kontrolu dugog dometa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

“Kao rezultat terorističkog napada oboren je avion vredan više od 300 miliona dolara”, zaključak je ruskih službi, što je izazvalo širok odjek u javnosti i vojnim krugovima.

Ove podatke izneo je ruski list Komersant.

Krivični slučaj terorističkog napada i pretresa

Prema objašnjenju pomenutog lista, pošto se napad na A-50U dogodio na nebu iznad Rusije, a letelica nije direktno učestvovala u neprijateljstvima, pokrenut je krivični postupak za teroristički napad.

Detaljnom istragom utvrđeno je da odgovornost za ovaj zločin snosi komandant 138. protivvazdušne raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine (OSU) pukovnik Nikola Džamana. Prema istrazi ruskih službi, njegovi podređeni su ispalili kobnu raketu na ruski avion.

Hamovničeski okružni sud Moskve usvojio je zahtev Glavnog vojno-istražnog odeljenja Istražnog komiteta Rusije (GVSU ICR) i u odsustvu uhapsio pukovnika Nikolaja Džamana iz Oružanih snaga Ukrajine.

Optužen je da je izvršio krivično delo iz st. „b” dela 3 čl. 205 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (teroristički akt koji je rezultirao smrću osobe). Pukovnik Džaman je na saveznoj poternici RF.

a 50
a 50

Ono što je prilično iznenađujuće je da rusko Ministarstvo odbrane još nije zvanično komentarisalo informaciju o uništenju letelice.

Napad na A-50U: stradalo deset članova posade

Prema tvrdnjama pomenutog sajta, dana 23. februara 2024. godine, avion A-50U Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije patrolirao je vazdušnim prostorom iznad Krasnodarske teritorije.

Pukovnik Džaman, shvatajući da ova letelica nije namenjena za borbena dejstva i da nema naoružanje, a njen let prolazi isključivo iznad ruske teritorije, dao je svojim potčinjenima nezakonito naređenje da ga unište.

    Raketni udar doveo je do uništenja aviona i smrti deset članova posade u njemu. Ovaj incident izazvao je širok odjek i zahtevao je hitnu intervenciju viših organa za sprovođenje zakona i vojne kontraobaveštajne službe.

    Avion A-50 i njegove modifikacije su zasnovane na avionu Il-76 i poznati su kao „leteći radari“. Oprema ugrađena u svaki od ovih aviona može istovremeno da prati nekoliko desetina ciljeva na nebu i na zemlji, uključujući lansiranje raketa i poletanja aviona.

    Ove jedinstvene sposobnosti čine A-50U nezamenljivim u sistemu za kontrolu vazduha i upozoravanje na raketni napad.

    Advokat koji je branio pukovnika Dziamana po službenoj dužnosti odbio je da komentariše. Međutim, istražni organi nastavljaju sa radom na privođenju pravdi svih umešanih u ovaj kako kažu teroristički napad.

    Ovaj incident naglašava važnost stroge kontrole i odgovornosti u ruskoj vojnoj sferi. Takođe naglašava potrebu da se ojačaju odbrambeni kapaciteti i poboljšaju sistemi protivvazdušne odbrane kako bi se sprečile slični propusti u budućnosti, zaključuju iz ruskih medija.

    Šta su rekli Ukrajinci?

    Ukrajinci su odmah nakon događaja potvrdili da su oborili drugi avion A-50 AWACS, što su prvobitno tvrdili i pojedini ruski kanali na telegramu. Kasnije je, prema ukrajinskim medijima, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Nikolaj Oleščuk izašao je sa tvrdnjom da je ruski A-50 oborila ukrajinska protivvazdušna raketa.

    A 50 BERIEV (Mainstay. NATO kodifikacija)
    A 50 BERIEV (Mainstay. NATO kodifikacija)

    Napad se dogodio oko 20 časova po lokalnom vremenu u okrugu Kanevski. Snimci iz regiona potvrdili su da je olupina aviona pala u blizini sela Trudovaja Jermenija.

    Lokalne vlasti su potvrdile da je u tom području pala letelica. Usled incidenta izbio je požar u blizini sela. Nijedan civilni objekat nije oštećen. Civilne žrtve su izbegnute. Tip aviona nije odmah zvanično otkriven.

    Više snimaka koje su snimili lokalni stanovnici pokazuju da je avion oboren projektilom i da je posada dala sve od sebe da izbegne napad, ispaljivanjem toplotnih mamaca. Razni ruski vojni izvori potvrdili su uništenje ruskog A-50U AWACS. U blizini su otkriveni fragmenti repnog dela oborenog A-50U Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

    Rusija je izgubila tada drugi A-50 za samo nekoliko nedelja. Praktično u istoriji vazduhoplovstva, samo dva aviona tipa AWACS su oborena i oba ova ruska.

    A-50 ima nadimak “Bumbar”, a NATO izveštajno ime “Mainstay”, funkcioniše kao vazdušni sistem upozorenja i kontrole (AWACS) za nadzor. Berijev A-50 je AWACS avion iz ere sovjetskog saveza, zasnovan na avionu Iljušin Il-76, a prvi put je poleteo 1978.

    U službu je ušao 1985. godine, sa oko 40 proizvedenih do 1992. godine. Najnovija modernizacija jednog A-50 obaveljena je nedavno, u novembru 2023. godine.

    Drugim rečima, kada je A-50 u vazduhu, Rusi „vide“ teritoriju Ukrajine kao na dlanu i znaju skoro sve šta se tamo dešava, gde poleće letelica ili se lansira rakete itd. Takvi avioni su ne samo izuzetno važni, već su i veoma skupi.

    Rusi imaju malo aviona ovog tipa. Ruska vojska navodno ima u skladištu 13 aviona A-50 i osam A-50U, kao i nekoliko aviona A-50.

    Prvi A-50 AWACS oboren u januaru

    Dana 15. januara oboren je prvi ruski A-50 i oštećen Il-22 iznad Azovskog mora. Tada je, kako se navodi, to bio jednako važan udarac za Ruse kao primera radi i potonuće krstarice Moskva.

    Američka vojska je saopštila nedavno da je ruski AWACS avion A-50 iznad Azovskog mora oborio PVO sistem Patriot.

    Reč je o izuzetno vrednim aparatima koje ruskoj vojsci omogućavaju da otkrije ciljeve na velikoj udaljenosti i da odredi cilj sistemima protivvazdušne odbrane velikog dometa poput S-400 i lovaca sa dalekometnim raketama. Tada smo pisali da je A-50 najverovatnije oboren raketom Patriot.

    berijev a 50
    berijev a 50

    Podsetimo, jedan A-50 je takođe blaže oštećen u Belorusiji, na aerodromu Mačulišči od strane diverzanata u službi SBU. Sada, zvaničnim gubitkom dva aviona, njihov broj je postao opasno nizak za potrebe ruskih oružanih snaga. Vrednost ovih aviona se procenjuje na 330 miliona dolara.

    14 KOMENTARA

    1. Koje se gluposti pišu, takve avione obično prati nekiliko borbenih aviona tako da je do njega nemoguce doci, ali što je babi milo to joj se i snilo. Znači sad ameri mogu da razbiju Rusiju nema izviđačke avione i ne može da otkrije nuklearni napad, koji ste vi debili

    2. Obicno lupanje gluposti,ko uvek .Ispada potapanje krstarice Moskva ,teroristicki napad,ili ostecenja aviona SU 57,poredjani na pisti ,na izvolte i mnogo drugih primera.

      3
      1
    3. Нем да верујем, ратно стање а они толико важан авион не штите другим авионима. Па наравно да ће Укри оборити, и сад кукају и тамо неке налоге за хапшење. Тако не делује одговорна држава. У шта су се уздали ако су те авионе оставили саме? Јесам русофил ал нек су их Укри опалили, за памет.

      7
      2
    4. Rusi prolupali,teroristicki napad oboriti avaks,sto navodi avione da gadja mete u Ukrajini ,i osmatra Ukro.vazdusni prostor.A nije terorizam zgrade ,elektrane u sred zime da se gadjaju i terorisu gradjani,bilo koje nacionalnosti,tu ima i dosta Rusa u unistenim objektima.Ko onaj IL 76,sa navodnim Ukro .zarobljenicima leteo uz Ukr granicu kod Belgoroda,u zoni dejstva Ukr.Patriota,cist javasluk,po Rusima terorizam.

      3
      7
    5. Ne znam što se rusi blamiraju? Rat je…ćiti i udri gde možeš. Po meni, to bez NATO podrške nije bilo moguće. Skinite im neki AWACS i birna Bačka. Ja jesam rusofil, ali ovo kukanje im ne treba.

      13
    6. Svaki put sa zadovoljstvom pročitam tekst o uspesima ZSU. Teroristički napad, kakva glupost. Ono što Rusi rade je čist fašizam.

      5
      33
    7. Neko ovde lud,napad na vojni avion teroristicki napad? A razaranje Ukro energetske,stambene infrastrukture nije.Rusi nesposobni da dobiju rat pa im sve smeta.Mislili rat ce traje 3 dana.Cak im Crn.flota neutralisana,ostaci se kriju po uvalama,ne predstavljaju realnu borbenu pretnju drugim brodovima,samo zgradama ,elektranama itd.

      12
      19

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version