Naslovna Novosti PVO Patriot odgovoran za misteriozni incident sa ruskim avionima A-50U i Il-22M...

PVO Patriot odgovoran za misteriozni incident sa ruskim avionima A-50U i Il-22M iznad Azovskog mora

5
a 50
a 50
google news

Uveče 14. januara na nebu iznad Azovskog mora desio se neobičan događaj, koji je privukao veliku pažnju ruskih i ukrajinskih medija.

Prema podacima sa Telegrama, ukrajinski izvori vesti su širili informacije da su avioni Il-22 i A-50U navodno oboreni od strane PVO sistema Patriot. Međutim, kasnije su se pojavile komunikacije koje ukazuju na prisustvo relejnog aviona Il-22 na nebu, koji je navodno na kraju sleteo u grad Anapa.

“Il je oštećen tokom izvesnog vazdušnog incidenta, ali je sleteo. Još nema podataka o A-50”, prenosi Telegram kanal “Operacija Z: Vojni dopisnici ruskog proleća”.

Detalji o ovom incidentu ostaju nejasni, a za sada nema zvaničnih izjava ruskog Ministarstva odbrane. Takođe, slične informacije objavljene su na Telegram kanalu Mihaila Zvinčuka, ali konkretni detalji nisu otkriveni.

S obzirom na to da Oružane snage Ukrajine koriste nomadske posade sistema Patriot, postoji mogućnost da dođe do ovakve situacije, posebno s obzirom na područje gde je incident prijavljen.

Il-22 uspešno sleteo na aerodrom nakon misterioznog incidenta

Il-22 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vratio se u bazu nepovređen nakon incidenta na nebu iznad Azovskog mora, tvrdi Telegram kanal „Donjeck DPR Nevs SVO”, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema informacijama sa Telegram kanala „War Histori Weapons” i „Vojvoda”, posada Il-22 uspela je da se vrati u bazu, uprkos poteškoćama koje su nastale tokom leta.

„Ja sam kod kuće. Bilo je teško, ali posada se vratila. Vojnici protivvazdušne odbrane…nemam reči. Komandant je heroj. Ja sam ga zatvorio sam!“, prenosi Telegram kanal „Ratna istorija oružja“.

Prema preliminarnim podacima, kritične posledice su izbegnute.

„Il-22 je sleteo. Svi su živi. Avion će prvo biti popravljen. Ilina posada. Muškarci, ljudi, vučete ovo čudo iz 50-ih u naručju. Dao bih svoja naređenja da ih ima dovoljno za sve“, prenosi Telegram kanal Vojvoda.

Za sada nema nikakvih zvaničnih komentara iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije, kao ni ukrajinske komande.

Šta kažu ukrajinski izvori?

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije zvanično komentarisalo tvrdnju, koja se ne može nezavisno proveriti. Gubitak makar jednog komandno-kontrolna aviona bio bi veliki udarac za Rusiju, jer je malo aviona ovog tipa.

Prema ukrajinskim medijima i zameniku koji je na čelu komiteta za odbranu, ruski avion A-50 za rano upozorenje i kontrolu vazduha i Il-22M uspešno su angažovani u nedelju od strane protivvazdušne odbrane Ukrajine iznad mora Azov.

„Ukrajinske jedinice su oko 21:00 pucale na dva aviona ruskog ratnog vazduhoplovstva, odnosno A-50 i Il-22, koji su se nalazili iznad voda Azovskog mora“ , napisao je potpredsednik na svom Telegram kanal, Jurij Misjagin.

A-50 je oboren, a IL-22 je „bio u vazduhu i pokušao da stigne do najbližeg aerodroma, ali je nestao sa radara nakon što je počeo da se spušta, u oblasti Kerčija “, rekao je Misijagin, ažurirajući kasnije svoju objavu.

„Izvori u Oružanim snagama Ukrajine otkrili su da je oboren vojni avion Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije A-50, a oštećen IL-22M11, registarskog broja 75106“, rekao je on u nedelju kasno uveče a prenosi Ukrajinska agencija RBC.

Prva upotreba ove taktike, gurajući baterije Patriot napred kako bi došle duboko u vazdušni prostor koji kontroliše Rusija, dogodila se u maju prošle godine, kada je nekoliko ruskih aviona oboreno iznad ruske teritorije koja se graniči sa severoistočnom Ukrajinom.

berijev a 50
berijev a 50

Prošlog decembra, slična taktika je korišćena protiv taktičkih aviona koji su leteli iznad severozapadnog Crnog mora. Ali oboriti taktički avion je jedno, uništiti A-50 je drugo.

A-50 su izuzetno retki aparati samim tim i veoma velike potražnje. U nivoima leta, daju sliku vazdušne situacije, koja seže duboko u teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

Oni mogu da igraju ključnu ulogu u otkrivanju napada krstarećih raketa i bespilotnih letelica, kao i izlaza niskoletećih lovaca i bombardera. Oni takođe obezbeđuju komandu, kontrolu i svest o situaciji za ruske lovce i baterije protivvazdušnih raketa.

Postoji samo desetak takvih letelica, a već su iste ranije bile na meti snaga savezničkih sa Ukrajinom. Dakle, obaranje takvog aviona bi predstavljalo solidan podvig. Slično važi i za IL-22M, kojih je takođe ograničen broj i koji pružaju kritične radio-relejne i komandno kontrolne funkcije za ruske trupe.

5 KOMENTARA

  1. Не зна се да ли је гора авијација или морнарица! Изгледа да најбоље ради пропаганда: све иде по плану! Жали Боже људи што изгинуше! Руси су се показали као дилетанти….

  2. Ово је типичан пример онога што ја зовем,вид ме мајко шта ја знам. Тај апарат треба да лети унутар Русије. Какво Азовско море. Али Руси су сила. Ево резултата.

  3. Rusi od svega imaju po par komada ali zato broj vila po zapadnim letovalistima i Londonu se ne moze izbrojati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version