Naslovna Novosti Stiže modernizovani AWACS A-50U, sada sposoban da otkrije nove tipove aviona

Stiže modernizovani AWACS A-50U, sada sposoban da otkrije nove tipove aviona

4
a 50
a 50
google news

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su još jedan modernizovani radarski avion velikog dometa A-50U za osmatranje i navođenje, kompleks je već predat vojsci, saopštila je pres služba Rosteca.

Ujedinjena avio-kompanija i holding Ruselektronika modernizovali su avion A-50U AWACS, sada ažurirana oprema kompleksa može da otkriva nove tipove aviona, kao i da prati mnogo veći broj vazdušnih ciljeva, upućujući lovce na njih.

Navodno, u sklopu radova koji su u toku, na avionu je postavljena nova oprema sa mnogo većim performansama i brzinom, novi LCD monitori i poboljšani radni prostori za taktičku posadu.

Sama letelica je dobila novi sistem leta i navigacije. Upotreba novih tehnologija omogućila je smanjenje težine aviona, značajno povećavajući vreme provedeno u vazduhu. Prošle godine je objavljeno da će avion biti modernizovan uzimajući u obzir iskustvo upotrebe u sukobu u Ukrajini.

Avijacijski kompleks A-50U je dalja modernizacija aviona A-50 AWACS, opremu je razvio koncern Vega. Modernizacija aviona se vrši u pogonima TANTK po imenu. G. M. Berieva.

Novi paket digitalne avionike koji je instalirala Vega Radio Engineering Corporation u A-50U ubrzava obradu podataka i poboljšava praćenje ciljeva i signala. Više od 300 vazdušnih ciljeva može istovremeno da se prati pomoću A-50U zbog svojih moćnih računarskih mogućnosti. Dolazi sa štedljivim motorima koji omogućavaju veći domet.

Prema izveštajima, uređaj može da identifikuje ciljeve klase bombardera udaljene 650 kilometara i krstareće rakete na udaljenosti od 215 kilometara. Čak i male mete, poput dronova, mogu se pratiti.

Avion je projektovan i izgrađen na bazi teškog vojno-transportnog aviona Il-76MD. Prvi modernizovani A-50U ušao je u službu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 2011. godine.

Ukupno, od 2021. godine, ruske trupe su bile naoružane sa sedam avijacijskih kompleksa A-50U sa znatno lakšim radio-tehničkim kompleksom sa poboljšanim karakteristikama.

A-50U je u stanju da detektuje različite tipove kopnenih i vazdušnih ciljeva na udaljenostima do 300 i 650 km i obezbeđuje kontinuirano praćenje do 300 različitih ciljeva, usmeravajući na njih borbene avione.

A 50 BERIEV (Mainstay. NATO kodifikacija)
A 50 BERIEV (Mainstay. NATO kodifikacija)

Od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022, veliki izazov za Rusiju je bila ograničena dostupnost sposobnih AWACS platformi. Već u nedostatku platforme, VKS su se suočile sa određenim problemom kada je avion A-50U oštećen u napadu dronom na vazdušnu bazu Mačulišči u Belorusiji krajem februara.

Međutim, kasniji sateltski snimci su pokazali da štete nije bilo. Nakon toga su procureli papiri iz Pentagona potvrdili da su napad izvršile ukrajinske službe.

U ažuriranju britanske obaveštajne službe je navedeno da će A-50 verovatno obezbediti svest o situaciji borbenom avionu MiG-31K opremljenom za lansiranje balističke rakete Kindžal. Ovo naglašava koliko je značajna uloga koju avion ima u ratnim okruženjima generalno.

U ažuriranju se takođe navodi: „Gubitak A-50 bi bio značajan jer je za ruske vazdušne operacije od ključne važnosti da se obezbedi prikaz vazdušnog bojnog polja.”

mig-31 kinžal
MiG-31K Kinžal

Zbog toga su zvaničnici u Kremlju iznova naglašavali da flotu vazduhoplovnih kompleksa A-50U treba uskoro unaprediti kako bi se značajno poboljšala efikasnost formacija jedinica u izvršavanju njihovih misija.

Potreba postaje hitnija s obzirom na to da je NATO rasporedio američki avion E-3 AWACS u vazdušnom prostoru NATO-a na samim granicama sa Ukrajinom.

E-3 može istovremeno da otkrije i prati više ciljeva u vazduhu. U stvari, od početka sukoba, platforme E-3 su obezbeđivale vazdušni nadzor ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i unapređenu svest o situaciji veoma visokog kvaliteta, što je korišćeno u planiranju letova i misija protiv VKS.

boeing e 3b sentry
boeing e 3b sentry

E-3 može da identifikuje letelice, rakete i bespilotne letelice koje lete na ukrajinskoj i ruskoj teritoriji dok su u vazdušnom prostoru NATO-a u blizini ukrajinske granice. Još značajnije, može da identifikuje tipove neprijateljskih ciljeva i razlikuje prijateljske od neprijateljskih aviona u često zagušenom okruženju.

Zbog toga je apel ruskog ministra odbrane u julu primljen sa optimizmom, a blagovremena isporuka aviona VKS viđena je kao korak u pravom smeru koji će ojačati sposobnost uskog vazduhoplovstva, posebno kada se Ukrajina sprema da primi lovce F-16 od SAD i NATO-a.

4 KOMENTARA

  1. Kako ograničena?Imaju veću žilavost,naoružani su istim naoružanjem i sličnom opremom da djeluju danju i noću.Imaš dosta snimaka njihovog dejstva!

  2. Rusija od svakog oruzija ima po par primeraka. Znaju da naprave ali nemaju novca za vece kolicine ili je taj novac pokraden.

    • I meni je bio iznenađujući podatak o broju operativnih helikoptera Ka-50, koji su bili u sastavu VKS pre sukoba. Oni Mi-24/35 imaju koliko hoćeš, ali je njegova borbena upotrebljivost za uslove ukrajinskog ratišta izgleda prilično ograničena.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version