NaslovnaNovostiRusi objavili akcione snimke na kojima prikazuju kako lovcima Su-30SM presreću ukrajinske...

Rusi objavili akcione snimke na kojima prikazuju kako lovcima Su-30SM presreću ukrajinske dronove

Ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) su navodno počele da igraju veću ulogu u presretanju ukrajinskih bespilotnih letelica i iznad zone sukoba u Ukrajini ali i iznad Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 9. juna video snimak na kojem se vidi kako Su-30SM raketom vazduh-vazduh presreće dron iznad zone sukoba u Ukrajini.

Ministarstvo je tada saopštilo da je dron oboren iznad zone odgovornosti Grupe snaga Vostok, ne navodeći više detalja.

„Primili smo vazdušni signal. Taksirali smo i poleteli. Po komandi sa komandnog mesta otišli ​​smo na dežurstvo. Vazdušni cilj je otkriven u vazduhu i identifikovan kao strani. Uspešno smo ga lansirali i uništili. Završili smo protivraketni manevar i vratili se na aerodrom“, navodi se u saopštenju posade lovačkog aviona.

Nekoliko dana kasnije, 13. juna se na mreži pojavio još jedan video koji prikazuje Su-30SM VKS kako ispaljuje raketu vazduh-vazduh na drugu ukrajinsku bespilotnu letelicu, ovog puta iznad neodređene oblasti u Rusiji. Presretanje je navodno bilo uspešno.

    Dok su ukrajinske dronove verovatno i ranije presretali ruski lovci, nedavni video snimci pokazuju da su ruske vazdušno kosmičke snage počele da igraju veću ulogu u suprotstavljanju ovom tipu pretnji.

    Izviđački i borbeni dronovi ukrajinskih snaga predstavljali su stvarnu pretnju ruskim trupama u prvim mesecima eskalacije sukoba u Ukrajini. Nakon toga, činilo se da je ova pretnja izbledela tokom protekle godine, uglavnom zahvaljujući naporima ruske protivvazdušne odbrane.

    U međuvremenu, Ukrajinci napadi kamikaza dronovima na rusku teritoriju značajno su porasli od prošle godine. U poslednjih nekoliko meseci presretnute su na stotine dronova, a neki su stizali do ciljeva ili oboreni pravili štetu.

    Lovački avioni, posebno tipovi poput Su-30SM, mogu poslužiti veoma efikasno protiv bespilotnih letelica jer se mogu brzo rasporediti da zatvore praznine u protivvazdušnoj odbrani.

    Pored obaranja mogu i da posluže koristeći svoje radare i infracrvene tragače za otkrivanje niskoletećih vazdušnih objekata bolje od zemaljskih sistema protivvazduhoplovne odbrane.

    Koje još zadatke Su-30SM ima u Ukrajini

    Su-30SM najčešće vrši vazdušne patrole zajedno sa borbenim avionom blizancem. U Ukrajini je to najčešće upareni par Su-30SM i Su-35. Uparene patrole izvode vojne operacije dan i noć.

    Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta objavljivalo podatke o uspešno obavljenim zadacima para, gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve.

    Ruski stručnjak Roman Gusarov tvrdi da je Su-30SM univerzalno prilagodljiva mašina. Ova vrsta avijacije je, kaže u svom komentaru Gurasov, najtraženija u Ukrajini.

    Gusarov je takođe otkrio da ruska komanda veoma često koristi Su-30SM u Ukrajini za izviđačke misije. „Mašina je zaista veoma pogodna i fleksibilna za obavljanje univerzalnih borbenih zadataka“, kaže stručnjak.

    su 30sm2
    su 30sm2

    Gusarov takođe tvrdi da se Su-30SM ne može koristiti u Ukrajini kao strateški bombarder, iako bi, kako je rekao, autonomno oružje moglo biti pričvršćeno za krila i teretni prostor aviona. 

    Zato, prema ekspertu, Su-30SM pokriva bombardere u Ukrajini privlačeći ukrajinsku pažnju dok visokoleteći bombarderi izvode bombardovanje. Gusarov je podsetio da je Su-30SM imao istu ulogu u Siriji, što pokazuje da se Rusi u velikoj meri oslanjaju na brzinu i manevarsku sposobnost lovca.

    Nikolaj Bodrihin, istoričar vazduhoplovstva, kaže da se Su-30SM pokazao veoma dobrim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. On smatra da je jedan od glavnih razloga za to što su ruski piloti odlično savladali tehniku, ali gospodin Bodrihin iskreno kaže i da „za njih sada nema pravih protivnika u vazduhu“.

    Lovci Su-30SM su dizajnirani da uništavaju vazdušne, površinske i kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima PVO. Avioni su opremljeni širokim spektrom naoružanja i veoma su upravljivi.

    Su-30SM rusko vazduhoplovstvo često koristi za obuku novih pilota koji će kasnije leteti ili na Su-30 ili na Su-35. Iako Su-30 i Su-35 imaju prilično sličan dizajn, neke stvari se razlikuju. Su-35 ima bolju avioniku, bolji radar i bolje sisteme za ometanje.

    Poslednjih godina Rusija je uspela da unapredi lovce do nivoa Su-30SM2. Prema Rostecu, borbene sposobnosti Su-30SM2 su povećane, što znači da je Rusija zadržala glavni zadatak lovca – vazdušnu patrolu, pokrivanje i izviđanje.

    su 30sm kabina
    su 30sm kabina

    Su-30SM2 ima integrisani poboljšani kompleks ugrađene radio-elektronske opreme. „Naročito se povećao domet otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva“, kaže Rostec.

    Letelica je naoružana topom GŠ-301 kalibra 30 mm, a takođe ima 12 tačaka gde može da se smeste navođene rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i jedinice sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ali i avionske familije KAB-250, KAB-500 i KAB-1500 bombe i druga municija.

    7 KOMENTARA

      • Чак и да је тако а није, једино што овде није спорно је твоја неписменост.

      • Полако брате немој да користиш те велике џонгле види се да су око тебе све бели мишеви.

    1. Pogledaj koliko nisko lete krstareće rakete. Šta misliš zašto? Što su na manjoj visini, teže se i kasnije otkrivaju u letu prema cilju. Najbolje da lete na 5000 metara, pa da ih radari uoče na par stotina kilometara.

        • Glava ti je kanta i to prazna.I SU 30Sm i SU 35 su mnogo,ALI mnogo bolji aparati, a sta tek reci o raketi R37….pricas nebuloze,ali ti si od onih kojima i g…..zapadna mirisu dok ruska smrde….nema ti pomoci

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave