NaslovnaNovostiBivši šef Centralne komande SAD: Ukrajincima omogućiti da udaraju gde god hoće...

Bivši šef Centralne komande SAD: Ukrajincima omogućiti da udaraju gde god hoće po Rusiji, sem nuklearnih objekata

“Ukrajinci bi trebalo da budu u mogućnosti da otvaraju vatru bilo gde na ruskoj teritoriji, ali uz određena ograničenja u oblastima gde se nalaze ruska nuklearna postrojenja”, rekao je za državni američki medij Glas Amerike (VOA), penzionisani šef Centralne komande SAD general Frenk Mekenzi.

„Ne razmišljam nužno o geografskoj udaljenosti. Ne bih rekao: ne pucajte dalje od 16 km unutar Rusije.. Ali rekao bih im da budu veoma oprezni da ne napadaju ruske nuklearne objekte, ruske nuklearne komandne punktove, itd.“, rekao je penzioner Mekenzi.

general ben hodzis himars atacms
general ben hodzis i himars kako lansira atacms

On naglašava da Rusima ne treba dozvoliti “da se sklone, jer je to štetno za sposobnost Ukrajine da vodi rat”.

„Moramo Ukrajini dati određenu fleksibilnost u pogledu toga gde napadaju unutar Rusije. Ne možemo Rusima dati sigurnu zonu. Konvencionalna (verovatno misli nenuklearna) ruska komandna mesta, logistika i druge formacije su zaista van opasnosti.

Mislim da je to značajno uticalo na sposobnost Ukrajine da odgovori na ovu najnoviju ofanzivu“, analizirao je američki general u penziji.

Što se tiče potrebe za lovačkim avionima F-16 koji su potrebni ukrajinskoj vojsci, Mekenzi je uveren da oni mogu da naprave razliku na bojnom polju.

„To bi moglo imati značajan uticaj, posebno ako se dopuste napadi na rusku teritoriju. Verovatno bi bilo dozvoljeno da gađaju ruske avione koji lansiraju vođene bombe i druge stvari duboko u Ukrajini“, rekao je nekadašnji general, sada udaljen oko 9200 kilometara od sukoba u Ukrajini na Floridi.

Međutim, ovaj bivši visoki zvaničnik dodaje da da bi operacije bile uspešne, F-16 moraju delovati kao deo koherentne infrastrukture sa lovačkim avionom. U suprotnom će, kaže, jednostavno biti oboreni.

“F-16 je mnogo više od aviona”

„Kada vidite sliku američkog F-16, to nije samo avion, to je pilot koji je prošao godine obuke da bude za komandama tog aviona i ima godine letačkog iskustva. To je takođe sistem upravljanja vazdušnom borbom Sjedinjenih Država.”

„Dakle, kada ovaj avion poleti, kontroliše ga međusobno povezana komandna i kontrolna mreža koja osigurava da je avion u najboljoj mogućoj poziciji za borbu. Moramo da vidimo i osetimo bojno polje, a F-16 je deo te velike slike. Suzbijanje protivvazdušne odbrane neprijatelja sprečava da se avion obori. Dakle, to je mnogo više od obične letelice“, ističe u pesničkom maniru Kenet Frenklin Mekenzi junior.

U obuci ukrajinskih pilota i tehničara za F-16, „moraju se uzeti u obzir sve komponente neophodne za uspeh ovog aviona“, kaže on.

f 16 i zelenski
f 16 i zelenski

„U Sjedinjenim Državama to je složena, duboka i međusobno povezana mreža objekata koji su jedinstveni za nas i naše NATO partnere. Mislim da ćemo nešto od toga podeliti sa Ukrajincima. To je više od aviona. Tako da zaista moramo, i mislim da hoćemo, da obezbedimo specifičnu obuku i sposobnosti da efikasno koristimo ovaj avion. Ako to ne učinimo, ove letelice će biti oborene prilično brzo“, rekao je nekadašnji šef američke Centralne komande (CENTCOM).

Mekenzi nije zaboravio da izrazi zabrinutost zbog iransko-ruske saradnje, odnosno da se ne zna “šta je Rusija ponudila Iranu u zamenu za iranske bespilotne letelice i rakete koje će biti upotrebljene protiv Ukrajine”.

Treba naglasiti da izjave i stavovi penzionera američke vojske, poput generala Mekenzija ili primera radi nekadašanjeg komandanta američke vojske u Evropi, Bena Hodzisa, ali i svih onih koji više nemaju službenu odgovornost, uglavnom služe kao uvertira ili napipavanje reakcije javnosti na ono što će se zapravo i dogoditi.

IzvorVOA

17 KOMENTARA

 1. Čovek je vojnik i tako komentariše. Nesvesno je otkrio važnu činjenicu a to je da ako Ukrajina bude koristila F-16 to znači direktno mešanje NATO, jer je lepo objašnjeno da F-16 nije samo letilica i pilot već je to ceo sistem koji treba da omogući efikasnost upotrebe. Sve to nas dovodi do direktnog sukoba NATO – Rusija.

  • Ovaj ludak sad pred kraj zivota u obliku svinjskog umisljeno salje u smrt milione ukrainaca i evropljana.Smatram da Rusi prvo trebanu gadjati Jelouston.Obicna bagra.

 2. Kakav je dripac bio na tako visokom rukovodecem mestu. A kada dobije dripac asimetricni odgovor, bice Ooo maj gath😂😂😂

  3
  2
 3. Bićete i vi udareni i to jako i nećete uopšte proći jeftino ma koliko da ste daleko. Veliko jato Burevesnika se sprema da uskoro poleti ka Zapadu

  5
  2
 4. Mora ce Ukri pojacaju napade na teritoriji Rusije sa Atamcs,Scalp po radarima ,Pvo sistemima ,dok ne stignu F16.

  4
  11
  • I sta kad stignu glumice mete za Ruske R-37m Vimpel, glupane ovi tvoji indijanci su naucili da ratuju ko sakali protiv zemlja koje ne mogu da se brane,i nemaj sa cim, ova se brani i to kako a i ima sa cim.

   9
   2
 5. Henerale generale vi sa Hytima i Talibanima niste mogli na kraj a ne sa Rusima, nije zivot TopGun generale, kad budu kante picele da padaju bice plakanja.

  15
  1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave