NaslovnaNovostiAmerički general Ben Hodžis: Napadi na Krim oduzimaju Rusima ključnu teritoriju za...

Američki general Ben Hodžis: Napadi na Krim oduzimaju Rusima ključnu teritoriju za nastavak rata

Ukrajina nastavlja da nanosi udare na ruske vojne ciljeve na Krimu. Kijev je izvestio o uništenju ruskog minolovca u noći 19. maja. „Oružane snage Ukrajine uništile su minolovac Kovrovec projekta 266-M Crnomorske flote Rusije“, saopštila je ukrajinska mornarica.

Prvobitno se, kako smo ranije preneli, verovalo da je u pitanju minolovac Kovrovec. Međutim, centri moći u Kijevu su se predomislili, pa u novom saopštenju navode da je meta ipak bio potpuno nepovezani, drugi brod ruske Crnomorske flote, korveta Ciklon.

“Brod-nosač raketa bi mogao biti ozbiljno oštećen ili potopljen”, pisale su juče ukrajinske publikacije, pozivajući se na ukrajinski kanal „Vetar Krima”. Mi smo sa naše strane, u oba izveštaja uneli dozu sumnje s obzirom da ukrajinske tvrdnje nisu potrepljene nikakvim dokazima niti satelitsko-obaveštajnim snimcima američkih službi na kakve smo prethodno navikli.

Par dana pre ovih tvrdnji, napadi 14. maja na aerodrom Belbek na Krimu navodno su uništili elemente baterije protivvazdušne odbrane SA-21, uključujući radare i lansere, tvrdila je britanska obaveštajna služba u svom izveštaju od 18. maja.

U britanskom izveštaju se ide još dalje pa se tvrde čak i uništenja dva aviona MiG-31BM.

Bili navodi i tvrdnje istiniti ili ne, ovo je četvrti put za mesec dana da je ciljana protivvazdušna/raketna odbrana na Krimu, a britanski obaveštajci tvrde da to je značajno uticalo na sposobnost Rusije da brani vazdušni prostor iznad Krima.

Već smo pisali da su Rusi izgubili elemente sistema protivvazdušne odbrane S-300 ili S-400 nakon ukrajinskih napada na Belbek, uključujući ono što je izgledalo kao radarski sistem 92N6. Međutim, čini se da se ništa od ovoga ne može zasigurno prepoznati na slikama koje pruža Maxar Technologies sa sedištem u Koloradu, SAD.

Kao što je američki časopis Drajv ranije primetio, čini se da su prošlonedeljni napadi na bazu Belbek delo, barem dobrim delom, balističkih raketa većeg dometa (ATACMS) koje je isporučio američki vojni taktički raketni sistem, a koje su tajno isporučene u Ukrajinske snage tek ranije ove godine.

Ruska vazdušna baza na Krimu, koja je posebno dobro pozicionirana da pomogne u obezbeđivanju protivvazdušne odbrane sevastopoljskoj pomorskoj bazi na jugu, bila je van domašaja starijih raketa ATACMS kraćeg dometa koje je Ukrajina prethodno primila.

S obzirom na moguć uspeh prošlonedeljnih napada na Belbek, ali i neiscrpnu podršku zapada u naoružavanju, možemo zasigurno očekivati da će ukrajinske snage nastaiti da gađaju bazu, uključujući i raketama ATACMS.

Najverovatnije će Rusija morati da rasprši svoja avijaciona sredstva kako bi izbegla gubitak više aviona i povećala udaljenosti letova, što će zahtevati više radova i ulaganja, navodi se u izveštaju.

Napadi Ukrajine oduzimaju Rusima ključnu teritoriju za rat i čine Krim neupotrebljivim za ruske snage. Ovako je general Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, komentarisao izveštaje o novim napadima na Krim.

„Ukrajina je učinila Krim nedostupnim ruskim snagama, sprečavajući Rusiju da koristi ovu vitalnu teritoriju za rat. Rusi nemaju gde da sakriju svoj štab, logistiku, avione, pomorske objekte na ovom poluostrvu koje je veličine Masačusetsa“, rekao je penzioner, general Ben Hodžis.

Ukrajina je uništila ili oštetila trećinu brodova ruske Crnomorske flote, tvrdi je ukrajinska mornarica.

5 KOMENTARA

  1. Umesto da je Krim ,ko Nosac aviona.Postao je najnebezbednije mesto u Rusiji,skoro stalno pod udarima.Verovatno Krim ce kasnije ostane bez ljudi i tehnike,mrtva zona Svi ce se evakuisu,ostaci Crn.flote ,mozda na daleki istok,ni Baltik vise nije bezbedan u mogucem ratu.

    17
    13
      • gde god odes na komentare svuda copy-paste istih ljudi….niko vise ih ne uzima za ozbiljno…gadjaju Ruse svuda gde ne treba…a na frontu ovi ih pobise…objavljuju gubite Ruska a ovi imaju problema sa ljudstvom, Krim vise nije kljucna tacka za ovaj sukob…jer je daleko od fronta…to sto oni gadjaju i ne kazem pogode nesto i nanesu stetu to ne utice na front uopste…citas i milis da su Rusi na kolenima…a oni i dalje idu napred istina polako sto se kaze puzajuci ali kud su prosli nije ostao kamen na kamenu…jednom kad stane rat a stace brzo ce se obnoviti crnomorska flota i ovako je zastarela…a i pokazalo se u ovom ratu da stare doktrine pomorstva nisu vise funkcionalne da su sva povrsinska plovila velikih gabartita veoma lako neutralisu jeftinim besposadnim plovilima….pogotvu na unutrasanjim morima….ali bice isto tako ranjiva i na otvorenim vodenim povrsina jer besposadna plovila su sve manja a dometi im se povecava….jedino su jos tihe podmornice jos funkcionalne a tu su Rusi daleko ispred svih….a ovi zapadni botovi nek sami sebe tese….nisam ni ja iskreno nesto srecan sto se menja globani svet i sto je Kinezi biti broj jedan ali Zapad je postao alav i bezobrazan nametanjem svojih pricipa…od koji nekih pogotovu ovi oko LGBT prava ne ogovara vecini zemalja na svetu, a zapad nije vecina jedva cini 1/4 sveta..i dalje vecina planete je za tradiconalne odnose…meni to najvise smeta i postalo je sve gadnije ne smeta mi ko sta voli meni smeta ta njihova agresivno nametanje misljenja da je to ispravno…to za mene nije ispravno i OTAC je otac a Majka je majka i nema roditelj jedan ili roditelj dva….dva muskaraca ne mogu da imaju decu….niti dve zene jer ljudska rasa nisu hemafroditi….a ceo svet se zasniva na produzetku vrste….zapadna evropa je nakaradna i meni se gadi kad moram da odem u zadnje vreme izbegavam i mahom idem u Tursku inace se bavim turizmom i radio sam Francusku najvise ali ne mogu strasno je, od prosle sezone sam se prebacio na Tursku, bilo je logicnije Tunis ali sam ipak izabrao Tursku….svaka im cast….inace Francuska vise nije Francuska jer je ostalo malo autentino po manjim ili seoskim sredinama. gradovi uzas….prvo bezbednost pogotovu u Parizu veoma losa cim padne mrak u pojednine kvartove ni policija ne sme da udje bez dugih cevi…Autohtoni Fracuzi su manjima u Francuskoj, tako je svuda po evropi…uskoro ce poceti da traze kalifate pazi sta vam rekao…i to ce prvo poceti u Nemackoj, pa onda sirom evrope Francuka, Svedska..Nemci i Francuzi setaju kucice dosljaci setaju po 5 i vise dece….Autohtona Evropa nestaje i taj proces ne moze vise da se zaustavi….

        16
        18
  2. Еееее генерале, кључно је да Украјина остаје и без народа а и без територија. Ја толико а паметнима доста.

    38
    42

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave