NaslovnaNovostiRuski mali raketni brod Ciklon, klase Karakut, uništen od strane projektila ATACMS...

Ruski mali raketni brod Ciklon, klase Karakut, uništen od strane projektila ATACMS sinoć u Sevastopolju?

U noći 19. maja, Oružane snage Ukrajine pokušale su još jedan masovni napad na ruske pozadinske regione. Jedna od meta ukrajinskih dronova i NATO projektila ponovo je bilo poluostrvo Krim.

Prema lokalnim izveštajima, zapadna obala Krima je prvo bila na meti bespilotnih letelica koje su lansirane iz više pravaca iz južnih oblasti pod ukrajinskom kontrolom. Ruske snage PVO bile su aktivne u oblastima rta Tarhankut i grada Jevpatorije.

Udari dronova imali su za cilj da odvuku pažnju ruskih snaga protivvazdušne odbrane. Ubrzo nakon što su presretnuti, ukrajinska vojska je pokrenula još jedan masivan napad raketama ATACMS američke proizvodnje. Glavni cilj napada je verovatno bio Sevastopoljski zaliv u kojem se nalaze neki brodovi ruske Crnomorske flote.

Prema nepotvrđenim lokalnim izveštajima, ukupno 12 ATACMS projektila gađalo je poluostrvo Krim. Kako zvanično tvrdi rusko Ministarstvo odbrane, devet njih uništile su ruske PVO snage raspoređene na području Sevastopolja. Tri projektila su navodno pogodile jedan od vezova u zalivu, gde se nalazio jedan od brodova.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Nepotvrđeni izveštaji tvrde da je kao posledica napada mali raketni brod Ciklon potonuo u morskoj luci Sevastopolj. Pretpostavlja se da su ga pogodile dve rakete ATACMS. Kako se navodi, poginulo je 6 vojnika Crnomorske flote, a 11 je ranjeno. Ove izveštaje tek treba da potvrde snimci sa lica mesta ili satelitski snimci.

Napad na Krim i ruske pozadinske regione koordinirao je RQ-4B Global Hawk, izviđački dron američkog ratnog vazduhoplovstva.

Šta kaže rusko ministarstvo odbrane

Ruska protivvazdušna odbrana osujetila je preko noći veliki ukrajinski napad balističkim raketama i samoubilačkim dronovima koji su gađali poluostrvo Krim, kao i regione Belgoroda i Krasnodara.

Napad je počeo u kasnim satima 18. maja kada su kijevske snage lansirale taktičku balističku raketu sovjetske proizvodnje Točka-U na Belgorod. Međutim, raketa je presretnuta, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

U ranim satima 19. maja, ministarstvo je prijavilo presretanje nekoliko američkih raketa MGM-140 ATACMS i desetine dronova iznad ruske teritorije.

„Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su devet taktičkih projektila ATACMS i jednu bespilotnu letelicu (bespilotna letelica) iznad teritorije Republike Krim“, navodi se u saopštenju Ministarstva. „Nad teritorijom Belgorodske oblasti uništene su tri bespilotne letelice, nad teritorijom Krasnodarskog kraja uništeno je i presretnuto 57 bespilotnih letelica“, saopštilo je ministarstvo.

Još jedan dron koji su lansirale kijevske snage presretnut je kasnije u Belgorodu, navodi ministarstvo u odvojenom saopštenju.

Na Krimu i u Belgorodu prijavljeni su samo manji materijalni gubici. Međutim, lokalni zvaničnici u Krasnodaru saopštili su da se šest dronova srušilo na rafineriju nafte u Slavjansku. Kasnije je novinska agencija Interfaks saopštila da je rafinerija obustavila rad nakon napada dronom.

Prošle nedelje Ukrajina je pojačala napade na rusku teritoriju ispalivši više od deset balističkih projektila, kao i više od stotinu vazdušnih i morskih kamikaza dronova na mete Krim i nekoliko drugih regiona. Većinu projektila presrela je ruska PVO, međutim ne sve.

Ova eskalacija ukrajinskih snaga dolazi na pozadini serije poraza na bojnom polju, uglavnom u pravcu Donjecka i Hakova.

Rusija će sigurno odgovoriti na nedavne ukrajinske napade. Najverovatniji scenario je masovni raketni i dronovski napad na vojnu i energetsku infrastrukturu.

Ciklon – brod opremljen raketnim sistemom Pancir-M

Krajem 2022 godine Rusija je u rad pustila novi raketni brod. Reč je o brodu projekta 22800 poznatom pod imenom Karakurt. Ovaj brod je prvi u ruskoj floti naoružan protivvazdušnim raketnim kompleksom Pancer-M. Brod se zove upravo Ciklon.

Projekat 22800 Karakut
Projekat 22800 Karakut

Informacije o projektu dolaze od brodograditeljske korporacije Ak Bars. Rusija pored ovog ima tri projekta 22800 brodova. Međutim, oni su naoružani postoljem za protivavionski top AK-630.

Rukovodstvo ruskog brodogradilišta se nada da gradnja brodova po projektu 22800 neće stati. Izrazili su nadu da će, pored Ciklona i naredni brodovi dobiti i protivvazdušni raketni sistem Pancir-M. Prema rečima Mistahova, šefa Ak Barsa, još jedan brod iste klase je porinut 2023. godine.

Rusija ima tradiciju pretvaranja nekih od svojih kopnenih sistema naoružanja u mornaričke verzije. Na primer, godinama unazad, tatarstanski brod projekta 11661 bio je naoružan pomorskom verzijom raketa Uran. Nekoliko godina kasnije, jedna od najpoznatijih ruskih krstarećih raketa, Kalibar, takođe je dobila svoj pomorski ekvivalent i naoružala je dagestanski brod.

„Sada će se prvi brod sa protivvazdušnim raketnim sistemom Pancir pojaviti u ruskoj floti“, rekao je 2022. godine generalni direktor „Ak Barsa“.

Moskva planira da izgradi ukupno 18 brodova projekta 22800 

Prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, kompanija Ak Bars trebalo bi da izgradi ukupno pet raketnih brodova po klasi 22800. Ciklon, koji je nabavljen 2022. godine, je četvrti po redu.

Međutim, druga ruska brodogradilišta će morati da izgrade još 13 brodova ove klase. 

pancir m sistem na odinsovo korveti projekta 22800
pancir m sistem na odinsovo korveti projekta 22800

Brodovi ove klase imaju deplasman do 870 tona. Dugi su 67 metara a široki 11 metara sa deplasmanom od 800 tona. Domet krstarenja iznosi do 2500 milja dok je autonomija 15 dana. Brodove pokreću tri dizel motora M507D-1 Zvezda.

Maksimalna brzina je 30 čvorova, dok posadu čini 39 mornara. Glavno naoružanje čine jedan UKKSK (univerzalni brodski kompleks) 3X14 raketni bacač, jedan topovski nosač 76 mm AK-176MA, ZRAK Panzir-M, dva mitraljeza 14,5 mm ili 12,7 mm MTTPU.

11 KOMENTARA

  1. U ove gluposti može povjerovati samo idiot,čak i njihovi navodno satelitski snimci otkrivaju prevare i bezbroj retuširanih i grafički nadograđen ih slika!Pad rakete koju je udarni talas skrenuo sa kursa ne znači i uništenje nekog broda ili objekta,a i 15 od navodno 20 uništenih brodova se i dalje redovno uočavaju u lukama Krima i novorosijska.

  2. Intersantan podatak, ne znam da li je istinit ali procitah da u RF vrednost jahti od oligarha iznosi oko 18 milijardi USD a vrednost mornarice Crnomorske oko 4 milijarde USD.

  3. Jesu li ovo putnički brodovi i jahte ili vojni brodovi?Imaju li oni ikakve PVO sisteme na ovim brodovima?Pa ovi brodovi bi trebali da budu opasnost čak i za nosače aviona sa svojim cirkonima i kinžalima,a ovo ispade kao da si gomilu najskupljih raketa stavio na jednu lošiju jahtu bez ikakve PVO zaštite.Pa onda bolje i da ih ne prave,neka ulože pare u podmornice,rakete i avione,a ove smiješne brodove svih klasa neka zaborave.Kad god su Ukrajinci na frontu u govnima,oni iz dosade potope neki Ruski brod ili podmornicu koja stoji na vezu u luci…U sred rata,podmornica stoji izronjena na vezu u luci? Pa za ovo bi trebalo strijeljati gomilu oficira koji su odgovorni…Ali, nema veze,potopili ste nam komandni brod,potopili ste nam podmornicu,potopili ste minolovac,pa sad ajde da vam u luci vežemo još neki brod koji još niste potopili,pa da ga potopite…

    7
    22
    • Izgleda da nemaju neki poseban odgovor. Usa cilja a Ukri ispaljuju i izgleda pogadjaju.
      Jedino moguce resenje je apsolutna integracija pvo sistema da se ne poklapaju mete sa vise baterija ili da brodove pomeraju cim avax ili soko poleti. Ovako u lukama kao mete da stoje je apsurdno. Izgradnja sklonista bi trajala godinama.
      Mozda bi bilo resenje da naprave ogromne balone camce koji bi obuhvatili brod i da premestas tamo ovamo pa da ne znaju u kom je. Kao ova kineska skladista kao sator. Ne znam. Samo ideja. 🙂

      15
  4. Rusi dok se zavrsi rat,kako pocelo ce izgube Crnomorsku flotu,bolje da su je odmah izmestili iz Crnog mora.Crno more se pretvara u Nato jezero ,ko Baltik.Cudo Rusima avioni poredjani po aerodromima ,bez hangara,sklonista na izvolte ,tako i brodovi.Vecina manji brodovi i podmornice,mogu da se smeste u podzemna sklonista ,ko Nemci u WW2. na Atlantiku,za podmornice.Kod Rusa tezak javasluk .

    8
    26
  5. Rusi kao da su nezainteresovani da zaštite svoje brodove, baze, sisteme i td. Kada bi se samo malo potrudili sve bi se ovo moglo izbeći. Prosto iznenađuje da nakon svega oni nemaju nikakvu zaštitu njihovim rafinerijama, da nemaju hangare za avione i da nisu premestili brodove. Ukrajina bi bila naivna da ih ne potopi. I pored toga što sve to neće uticati na ishod rata, ipak jedan po jedan nestaju a zapad trlja ruke.

    21
    1
    • Kao sto vidis prijatelju i jedni i drugi koriste apsolutno istu tehniku preopterecivanja PVO, je koliko sam citao Pansir mozes unistiti jedino ako ostane bez municije, zato i jedni i drugi salju masu jeftinif dronova pa onda rakete. Sto se tice rafinerija to su ogromna postrojenja velicine manjih gradova i verovatno se moze odbraniti ali kad to budu postigli Ukrainci ce gadjati elektrane, kad zastite elktrane, gadjace brane, kad zastite brane gadjace fabrike i tako u krug.Zato Rusi i forsiraju prema Harkovu i Odesi o da ce mnogo umanjiti mogucnosti raketiranja Rusije.

      33
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave