NaslovnaNovostiCrni dan za Kijev: Ruski Iskander-M pogađa ukrajinsku vazduhoplovnu bazu, Su-27, obližnju...

Crni dan za Kijev: Ruski Iskander-M pogađa ukrajinsku vazduhoplovnu bazu, Su-27, obližnju lokaciju PVO S-300

Ruska vojska izvela je razorni raketni napad na ukrajinsku vazduhoplovnu bazu i obližnju lokaciju protivvazdušne odbrane u oblasti Poltava.

Video snimak napada, koji je navodno izveden taktičkim kvazibalističkim projektilima Iskander-M, objavljen je na društvenim mrežama 12. juna.

Tokom napada, jedna od raketa je pogodila vazduhoplovnu bazu Mirgorod, uništivši ono što se čini da je lovački avion sovjetske proizvodnje Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Još jedna raketa pogodila je sovjetski sistem PVO dugog dometa S-300 koji je bio raspoređen u obližnjem naselju Polivljane u Poltavskoj oblasti.

Uništena su dva radara za upravljanje vatrom sistema 5N63S, od kojih je jedan postavljen na polupokretni jarbol 40V6M, dva transportna lansera tipa 5P85D ili 5P85S i jedno komandno vozilo.

Prema ruskim izveštajima, poginulo je i 12 ukrajinskih oficira PVO.

Od značajnih gubitaka, ukrajinske oružane snage su u poslednjih 24 časa ostale bez još jednog američkog glavnog borbenog tenka Abrams, 15 video dokumentovanog po redu, jurišnika Suhoj Su-25, ali i bez borbenih vozila pešadije Bredli, kao i radara P-18.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je upravljao sa oko 34 Su-27UB, Su-27S1M i Su-27P1M pre početka ruske operacije u Ukrajini pre više od dve godine. Ruska vojska je već oborila mnoge od ovih lovaca ili ih uništila parkirane na pistama.

Ukrajinske snage su takođe imale u upotrebi oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1 pre početka specijalne vojne operacije.

Kijev je od Slovačke dobio jednu bateriju S-300PMU u prvih nekoliko meseci eskalacije sukoba. Mnogi od ovih sistema su takođe uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske.

Ruska vojska je poslednjih meseci intenzivirala udare na visoko vredne ukrajinske ciljeve iza linije fronta, a među najrazornijim i preciznijim ističu se taktičke kvazibalističke rakete Iskander-M.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Raketa može biti naoružana različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanim eksplozivom, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

iskander m
iskander

Manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljena optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati ovde.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave