NaslovnaNovostiUkrajinska odbrana šalje trenažne avione Jak-52 za presretanje ruskih dronova dok traže...

Ukrajinska odbrana šalje trenažne avione Jak-52 za presretanje ruskih dronova dok traže brazilski Super Tucano

Ruske snage objavile su snimak izviđačkog drona ZALA na kojem se vidi kako trenažni avion obojen u ukrajinske maskirne boje izvodi manevre presretanja.

Ukrajinske snage su koristile avion Jak-52 da presreću ruski izviđački dron Zala (Orlan-10).

Avion, koji je imao ulogu protivvazdušne odbrane, presreo je ruski izviđački dron iznad rejona Mikolajeva.

Snimak sa drona, koji je snimio ukrajinski trenažni avion Jak-52, objavljeni su na ruskom Telegram kanalu, a preuzeli su ukrajinski mediji.

„Treba nam nešto ozbiljnije od Jak-52, na primer, Super Tucano“

Pošto ukrajinski trenažni avion Jak-52 nema ugrađeno naoružanje, ulogu nišandžije imao je drugi pilot na mestu instruktora (nalik Prvom svetskom ratu).

Vojni i politički analitičar Oleksandar Kovalenko podsetio je da Jak-52 presreće ruske izviđačke bespilotne letelice („Orlan-10“, Zala, Superkam), delujući posebno u Odeskoj oblasti. Kovalenko primećuje dva aspekta.

Prvo, ta mera nije primenjena u nekoliko regiona Ukrajine. „Ovaj koncept „lovaca“ koji presreću bespilotne letelice poznat mi je od 2022. godine . Međutim, u Dnjepru, uprkos svim raspoloživim mogućnostima, to nije sprovedeno.

Zato, kada vam u Dnjepru (nalazi se oko 70-80 km od linije fronta) dođe nešto balističko, zahvaljujući prepoznavanju dronova Orlan-10, prestanite da kukate, već pitajte zašto nemate takve avione“, analitičar naglašava.

jak 52
jak 52

Drugo, Kovalenko poziva na uvođenje drugih tipova aviona sličnih karakteristika, ali vojne namene.

Redovno sam se zalagao za popunu flote Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine nečim ozbiljnijim od Jak-52, na primer, letelicom Super Tucano i sličnom“, zaključuje analitičar.

Jednomotorni dvosed Jak-52 se masovno proizvodio između 1979. i 1998. i ima malu brzinu krstarenja od 100-140 kilometara na sat, što mu omogućava da prati bespilotne letelice dok manevrišu pri relativno malim brzinama.

Letelica ima maksimalnu brzinu od 470 kilometara na sat, domet leta do 500 kilometara i vreme leta 2,5 sata.

Okršaj iznad Odese

Ovo nije prvi zabeležen slučaj da se ova letelica koristi za PVO. Krajem aprila, sličan avion je oborio ruski izviđački dron u Odesi.

Događaj se, prema ukrajinskim izvorima, odvijao na sledeći način: kada su na nebu iznad  Odese uočeni ruski dronovi, njima u susret je poleteo dvosed sportsko-trenažni avion JaK-52M.

Na mestu putnika/instruktora sedeo je vojnik naoružan streljačkim oružjem. Zahvaljujući veštom pilotiranju i preciznoj rafalnoj vatri iz automata, Ukrajinci tvrde da su oborili čak dve ruske bespilotne letilice Orlan-10.

Sa ruske strane, neki izvori, istina pomalo nejasno, vazdušni dvoboj su prikazali dijametralno drugačije. Prema njima, Ukrajinci su zaista na Orlan-10 uputili jedan Jakovljev JaK-52 obojen tipičnom vojnom kamuflažom.

Kopilot je sa zadnjeg sedišta po UAV počeo da dejstvuje iz automata. No, na ruske izviđačke letilice vatru su otvorili i ukrajinski vojnici sa zemlje.

Prema Rusima, Orlani-10 mirno su se udaljili sa poprišta a Ukrajinci su „uspešno“ oborili sopstvenu bespilotnu letilicu Ukrjet UJ-22 Airborne! Pri tome, niko ne pojašnjava otkud se tu našao UJ-22.

Super Tucano, brazilski trenažni avion koji ukrajinski analitičar traži

EMB 314 Super Tucano, poznat i kao A-29, je brazilski laki jurišni avion i trener razvijen od strane Embraera. Ovaj višenamenski avion je dizajniran za obuku, blisku vazdušnu podršku, protivpobunjeničke operacije, i izviđanje.

Zahvaljujući svojoj robusnosti, svestranosti i niskim operativnim troškovima, Super Tucano je postao popularan izbor za mnoge vazduhoplovne snage širom sveta.

EMB 314 Super Tucano je razvijen na osnovu prethodnog EMB 312 Tucano, ali sa značajnim unapređenjima kako bi zadovoljio modernije zahteve.

Super Tucano je izgrađen sa ojačanom strukturom i oklopom za zaštitu pilota i kritičnih komponenti, čime se povećava njegova izdržljivost u borbenim uslovima. Opremljen je naprednim avioničkim sistemima uključujući HUD (head-up display), HOTAS (hands on throttle and stick) kontrolama i integrisanim sistemima za kontrolu vatre.

Pogonjen je jednim turboprop motorom Pratt & Whitney PT6A-68C, koji mu omogućava maksimalnu brzinu od oko 590 km/h i operativnu maksimalnu visinu leta od 10,670 metara.

Avion je opremljen sa dva ugrađena mitraljeza M3P kalibra .50 (12.7 mm) u krilima, i može nositi različite vrste spoljnih naoružanja uključujući bombe, rakete, i vođene projektile na svojih pet podvesnih tačaka.

Dizajniran je da izdrži grube uslove, sa mogućnošću poletanja i sletanja na nepripremljene piste. Super Tucano poseduje sisteme za elektronsko ratovanje, GPS navigaciju, infracrvene senzore i mogućnost nošenja opreme za izviđanje.

embraer super tucano
embraer super tucano

Super Tucano je poznat po svojoj svestranosti i sposobnosti da obavlja različite misije sa visokom efikasnošću. Od svog uvođenja, Super Tucano je postao ključni alat za mnoge vojske širom sveta.

Kao prvi korisnik, Brazilsko vazduhoplovstvo je koristilo Super Tucano za protivpobunjeničke operacije i nadzor Amazonije. Više od 15 zemalja, uključujući Kolumbiju, Avganistan, Filipine i Sjedinjene Američke Države, koriste Super Tucano za razne vojne zadatke, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da efikasno deluje u različitim okruženjima.

Što se operativne istorije tiče, Super Tucano pravi rat video nije ali je zato pokazao svoju vrednost u borbi protiv narko-kartela, pobunjeničkih grupa i u operacijama protiv terorizma.

8 KOMENTARA

  1. Па, Украина ће ускоро остсти без ичега. Још мало па неће имати машиние за млевење меса а ни ораса! Шта ће да раде када остану и без кашичица за белу кафу??

    6
    1
  2. 🤣🤣🤣 kao u prvom svetakom ratu jedan pilotira drugi puca mitraljezom😂😂 jada i tuga je postala ta Ukrajna!!

    7
    3
  3. Haha…gledaj ukronacista ko u prvom svetskom ratu vide im se njuške u avionu ..mozda dobiju željezni križ ako obore neki dron…haha..

    7
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave