NaslovnaNovostiSAD poučene debaklom u Ukrajini nastoje da buduće verzije tenkova Abrams i...

SAD poučene debaklom u Ukrajini nastoje da buduće verzije tenkova Abrams i oklopnih vozila Bredli ne budu „mrtvi” na frontu

Američki vojni specijalisti stacionirani u istočnoj Evropi su u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vojnicima koji upravljaju tenkovima Abrams i uče sve lekcije koje nudi pravi rat posebno protiv dostojnog protivnika, koga SAD do pre dve godine nisu osetile.

Rukovodstvo vojske Sjedinjenih Država uzima u obzir lekcije iz bitaka na liniji fronta u Ukrajini, koje su pokazale kako se navodno napredni tenkovi kao od šale uništavaju malim, jeftinim i jednostavnim bespilotnim letelicama.

Iste pouke pokušavaju da implementiraju u dva ključna projekta za razvoj oklopnih vozila. U pitanju su budući naslednici glavnog borbenog tenka M1 Abrams i borbenog vozila pešadije M2 Bredli,.

„Ako vojska to ne uradi, mogla bi da baci milijarde dolara u sisteme koji su mrtvi odmah po dolasku na moderno bojno polje“, primećuje američko glasilo Breaking Defense u članku posvećenom ovoj temi.

Brigadni general Džefri Norman, direktor funkcionalnog tima borbenih vozila nove generacije, rekao je novinarima na ovom sajtu šta američka vojska vidi kao ključnu novu pretnju arsenalu kopnenih vozila.

od 23. novembra do danas u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1sa
od 23. novembra do danas u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1 sa abrams

Nasuprot utisku da zapadne vojske generalno imaju tendenciju da potcenjuju pretnju koju predstavljaju improvizovane eksplozivne bespilotne letelice, američki general priznaje da su FPV dronovi sada „pravi problem“, dok grupa tehničkih stručnjaka trenutno stacioniranih negde u istočnoj Evropi pokušava da razmisli kakav bi bio potencijalni odgovori na široku upotrebu kamikaza dronova na savremenom bojnom polju.

U pomoć su im pritekli ukrajinski operateri Abrams i Bredli koji dele „informacije“ o tome kako se ova oklopna vozila ponašaju na terenu, u realnim borbenim uslovima, sa mnoštvom pretnji okolo, od kojih su FPV dronovi trenutno aktuelni.

Breaking Defence takođe povlači istorijsku paralelu i naglašava da je pre više od dve decenije, američka vojska takođe bila nespremna za pojavu improvizovanih eksplozivnih naprava koje su zasule puteve Iraka i Avganistana, što je tada bio problem koji je zahtevao hitna rešenja.

2 leopard 2a6 i m2a2 ods bradley
uništena NATO oprema u službi oružanih snaga Ukrajine, 2023 su dominiralli Bredli i Leopard, a 2024 abrams

Sada su napadi iz vazduha postali ozbiljan problem, toliki da američki komandanti dronove za napad nazivaju „improvizovanim eksplozivnim napravama bačenim sa neba“.

Norman tvrdi da “iako Abrams ima dobru zaštitu od direktnih napada vatre iz drugih kopnenih vozila, isto se ne može reći za zaštitu od napada sa visine”.

„Abrams, i svaki glavni borbeni tenk, je najefikasniji kada se može koristiti u ofanzivi ili u situaciji u kojoj se može stalno kretati“, rekao je Norman, kasnije dodajući da, „kada ostanu nepomični, postaju ranjivi na veliki broj pretnji“.

General nije otkrio nikakve konkretne detalje o planovima za smenu Abramsa i Bredlija, ali je rekao da su prioriteti i ciljevi u osnovi navedeni, pre svega potrebna im je efikasna zaštita, sistemi aktivne zaštite, laserski uređaji itd.

Može se slobodno postaviti pitanje da li su uopšte došli do konkretnih rešenja. Treba naglasiti da je pametan potez Američke vojska ali i konkurenata da poslednjih godina forsiraju modularnu arhitekturu otvorenog dizajna tako da se vozila mogu brzo prilagoditi pretnjama koje se stalno menjaju i razvijaju.

Poslednji zabeleženi uništeni Abrams i Bredli pojavili su se pre samo nekoliko dana, a uništeno ih je toliko da više nema svrhe ni brojati. Još goru situaciju zadesila je borbena vozila drugih zemalja NATO, poput Nemačke.

13 KOMENTARA

  1. Koji debakl?
    Kakav debakl?
    Ako je neko doziveo taj… de, kako rekoste… de… onda su to Rusi.
    Tri godine ratuju po nekim njivama i livadama i zabranima!!!

    1
    4
    • Ma da samo drže trećinu najveće države u Evropi. Totalni debakl, Ukrajinci uz stotine milijardi dolara, a uskoro i hiljade, vojne pomoći, stranim plaćenicima, nenormalno uspješnom proljećnom ofanzivom, napreduju na svim linijama frontova. Nisu samo jednu mobilizaciju od 100 hiljada ljudi napravili, narod im ne bježi na zapad glavom bez obzira. E Tutmesi prozapadnjački, satanisti su vam baš oprali mozak vidim.

      4
      1
      • ajde bre komunjaro, idi leci se

        idi na dunav cekaj ruske tenkove, idi sechi vrbe, rasiccavaj granje i lisce, nasipaj tucanik…
        kako vas nije sramota da podrzavate onog zlocinca iz Moskve koji tri godine ubija sopstveni narod

        1
        3
        • Ко ти даде докторску титулу, будало. Прво треба да једеш пасуљ са ребарца сува, пуно година, да се опаметиш.

          1
          1
        • Koliko ti je opran mozak ne možeš da shvatiš ni da ti na glavu padne, ljutiš se ko dijete, podsjećaš me na one feministe, lgbt i klimatske aktiviste, klasične sataniste. Izbriši bar to doktor da se ne provaljuješ kad ne možeš da prihvatiš činjenice. Ja ću čekati Ruje na dunavu, a zapadnjačke simpatizere (shvati nacističko-satanističke kolaboratore i izdajnike) ćemo tjerati motkama njihovim gospodarima da zajedno vršite liberalne obrede.

    • Da da vrlo nerealno pricas ne volim rat ne volim ubijanje ali je ovo cinjenica da protiv rusije ratuje citava evropa i genocidna amerika ali joj ne mogu nista sem sto su nas evropljane zaduzilu 500 milijardi da nam i unucad ne mogu se oporaviti od dugova i inflacije

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave