NaslovnaNovostiUz pomoć FPV dronova ruska vojska uklonila sa fronta još jedan ukrajinski...

Uz pomoć FPV dronova ruska vojska uklonila sa fronta još jedan ukrajinski tenk M1A1 SA Abrams [VIDEO]

Ruska vojska gađala je i uništila još jedan glavni borbeni tenk ukrajinskih snaga, a američke proizvodnje, M1A1 SA Abrams.

Video snimak koji prikazuje tenk koji je pogodio FPV dron samoubica pojavio se na mreži 6. maja. Udar je zapalio municiju uskladištenu u zadnjem delu kupole tenka, efikasno je uništivši.

Tenk je vrlo verovatno onesposobljen prethodnim pogdotkom drona. Još uvek nije jasno gde je tenk uništen. Međutim, kako je praksa pokazala, ukrajinske snage uglavnom koriste tenkove Abrams severozapadno od grada Avdijevke u pravcu Donjecka.

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je više od trećine tenkova već uništeno ili oštećeno, a mi smo odavno prestali da brojimo. Minimum dva od ovih tenkova je odvukla ruska vojska i odvukla na izložbu zarobljene NATO opreme u Moskvu.

Kada je reč o tenku Abrams, svi gubici su zabeleženi u blizini Avdejevke.

Ranije ove godine, Ukrajina je povukla sve tenkove Abrams sa fronta kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo rad tenkova bez otkrivanja ili napada, pisao je i Asošiejted pres.

Međutim, brzo napredovanje ruske vojske severozapadno od Avdijevke primoralo je kijevske snage, kojima je ponestalo opreme, da ponovo prerasporede ove tenkove.

U nedavnom izveštaju CNN-a je otvoreno priznato da se tenk pokazao lošim u Ukrajini. Takođe je otkriveno da se kijevske snage trude samo kako bi održali svoje preostale Abramse operativnim.

CNN je, nakon komunikacije sa ukrajinskim tenkovskim posadama u blizini linije fronta, izvestio o problemima američkih tenkova M1A1 Abrams u zoni sukoba u Ukrajini. Kako su saznali novinari, ova vozila nemaju dovoljnu zaštitu od savremenog naoružanja.

CNN je naveo za kritičnu ranjivost američkih glavnih borbenih tenkova vrednih više od 10 miliona dolara kao slab oklop koji ne može da zaštiti posadu čak ni od napada FPV drona. Štaviše, dodaju da ako se Abrams pojavi na bojnom polju, on odmah postaje prioritetna meta za ruske snage.

Njegov oklop trenutno nije dovoljan. On ne štiti posadu. U stvarnosti, danas je to rat dronova. Dakle, sada, čim tenk izađe na bojno polje, momentalno pokušavaju da ga onesposobe, citira CNN ukrajinskog tenkistu.

Pored toga, vojska se žalila na slabu elektroniku tenka, koja strada na kiši i jakoj magli. Novinari su pronašli jednog od Abramova kako nepomično stoji ispod drveta. Kako se ispostavilo, ovaj uzorak je imao problema sa pogonom.

Bio je skoro nepokretan zbog problema sa motorom, iako je upravo isporučen iz Poljske, prenosi CNN.

Publikacija takođe ukazuje na nedostatak municije za američke tenkove. Intervjuisani ukrajinski vojnici posebno su se žalili na činjenicu da su obučeni da koriste Abrams po standardima NATO-a. 

simbolican insert iz cnn intervjua
simbolican insert iz cnn intervjua

Na zapadnim poligonima su obavešteni da će tenk izaći na bojno polje nakon što avijacija i artiljerija izvedu vatrenu obuku. Međutim, na ukrajinskom pozorištu operacija takva taktika je nemoguća.

Nemamo avijaciju i artiljeriju. Imamo samo tenk. I to je problem, požalio se ukrajinski tenkista.

8 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave