NaslovnaNovostiDa li će Zapad posle lovaca F-16 i Miraž 2000 poslati Eurofajter...

Da li će Zapad posle lovaca F-16 i Miraž 2000 poslati Eurofajter Tajfune u Ukrajinu?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predviđa budućnost u kojoj lovački avioni Eurofighter Typhoon lete iznad Ukrajine.

On je tokom svog govora 6. juna ove godine izrazio zahvalnost Francuskoj na odluci da pošalju lovce Dassault Mirage 2000 u Kijev, ali je nagovestio i da se nada „nečemu novom“.

„Uveren sam da će doći dan kada će Ukrajina moći da vidi na svom nebu istu letelicu koju smo videli juče na nebu Normandije (misleći na Eurofighter Typhoon)“, rekao je Zelenski.

Zelenski želi Eurofighter

S obzirom na ovu izjavu, stručnjaci smatraju da je ukrajinski predsednik indirektno i javno tražio avione ovog tipa iz Evrope, tačnije iz Pariza. Naravno, ostaje nepoznato da li će Makronova vlada udovoljiti ovom ukrajinskom zahtevu.

raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu

Malopre se saznalo da će Francuzi ove ili sledeće godine poslati u Ukrajinu 5 lovaca Mirage 2000-5. Uskoro počinje obuka ukrajinskih pilota koja će trajati oko 6 meseci.

Što se tiče evropskih lovaca Eurofighter Typhoon, da podsetimo, oni su bili u centru pažnje Kijeva od prvih razgovora o snabdevanju zapadnih lovaca od evropskih partnera zemlje.

Uz F-16, oni su bili prioritetni avioni koje je ukrajinsko vazduhoplovstvo želelo da nabavi. Međutim, godinu dana ranije, smatralo se da su francuski Mirage 2000 realniji za nabavku za Ukrajinu nego Eurofighter.

U aprilu ove godine, međutim, Zelenski je ponovo izrazio interesovanje za ove letelice, sugerišući, međutim, da ih ne treba pokloniti ukrajinskom vazduhoplovstvu, već da britanski Tajfuni treba da izvode operacije iznad Ukrajine.

Zelenski je istakao da zapadna avijacija treba da poveća svoje prisustvo u vazdušnom prostoru Ukrajine, kao što to čini sa Izraelom, gde su ih odbranili od masivnog udara Irana.

Međutim, zapadni eksperti su komentarisali da je malo verovatno da će se ovaj scenario desiti, jer bi za zapadne lovce bilo previše opasno da gađaju ruske ciljeve na ukrajinskom ratištu.

„Rusija nisu ni Huti ni ostali zastupnici Irana. Rusija je nuklearna sila i to čini angažovanje protiv nje potpuno drugačijim scenarijem. Takođe, ruska vojska ima ogromne sposobnosti da se nosi sa zapadnim avionima“, rekao je ekspert.

Dakle, ukoliko se odluče, verovatnije je da će Zapad u nekom trenutku u budućnosti jednostavno donirati lovce Eurofighter Typhoon ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Makron otvara pandorinu kutiju! Najavio transfer Mirage 2000-5 Kijevu

Lovci Mirage su specijalno dizajnirani za vazdušnu borbu, pa se očekuje da će pokušati da ugroze ruske lovce, krstareće rakete i bespilotne letelice kamikaze.

Francuski predsednik Emanuel Makron otkrio je planove za transfer lovaca Miraž 2000-5 u Ukrajinu. Ovaj razvoj događaja postao usledio je ubrzo nakon iznenađujuće objave ukrajinskog vazduhoplovstva o prijemu 2 ispravna aviona za upozorenje i kontrolu (AWACS) tipa Saab 340 iz Švedske.

„Sutra ćemo započeti novu saradnju i objavićemo transfer lovaca Miraž 2000-5 u Ukrajinu od francuskog proizvođača Dassault, ali i najavićemo početak obuke ukrajinskih pilota u Francuskoj“, rekao je Makron u intervju juče tokom televizijske emisije, prema France 24. Francuski predsednik je govorio tokom 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji tokom Drugog svetskog rata (Dan D).

„Predsednik Makron je najavio pokretanje novog programa saradnje sa Ukrajinom, koji uključuje obuku 4.500 ukrajinskih vojnika, obuku pilota i prebacivanje lovaca Miraž 2000-5 u zemlju“, navodi se u saopštenju ambasade Francuske u Vašingtonu, SAD.

Danas, francusko vazduhoplovstvo ima oko 30 lovaca Mirage 2000-5F, od kojih je prvi ušao u službu početkom 2000-ih. Verzija Mirage 2000-5F je u suštini nadogradnja starije verzije Mirage 2000-5.

Francuski lovci Mirage 2000-5F imaju radare tipa RDI, odnosno iste radare kao i starija verzija 2000-5. Ovi radari su naravno znatno bolji od prethodnih radara koji se nalaze u ranijim verzijama Mirage 20000, jer omogućavaju pilotima aviona da prate više ciljeva istovremeno. Ovo bi se moglo pokazati kao ključna sposobnost i za ukrajinske pilote, koji su često mete ruskih krstarećih raketa ali i dronova kamikaza.

mirage 2000
mirage 2000

Iako ne znamo detalje ove teme, stručnjaci procenjuju da se očekuje da će Pariz Kijevu poslati naprednu municiju zajedno sa Mirage 2000-5F.

Moguća opcija su verzije rakete MICA vazduh-vazduh koje dejstvuju van vizuelnog dometa, pošto je verzija Miraž 2000-5F posebno dizajnirana za vazduhoplovnu borbu. Naravno, ova činjenica ne znači da Francuska ne može da šalje i municiju vazduh-zemlja za ukrajinske aparate Mirage.

Zanimljivo je da su Mirage 2000-5F koji će biti poslati u Ukrajinu trenutno u aktivnoj upotrebi u francuskom vazduhoplovstvu, dakle brane vazdušni prostor države. Međutim, Pariz je planirao da ih narednih godina povuče zbog zastarelosti.

Eurofighter Typhoon ukratko

Eurofighter Typhoon je višenamenski lovac četvrte generacije, razvijen i proizveden od strane Eurofighter GmbH, preduzeća osnovanog 1986. godine od strane konzorcijuma Alenia Aeronautica, BAE Systems i EADS.

Dizajnerske karakteristike lovca odražavaju želju konstruktora da koriste najnovija svetska dostignuća u oblasti konstrukcije aviona i elektronike.

Da bi se obezbedio potreban nivo manevrisanja, posebno pri velikim napadnim uglovima, avion je projektovan sa niskim delta krilom i negativnom marginom stabilnosti, dvodelnim zakrilcima i letvicama, okretnim prednjim horizontalnim repom, vertikalnom kobilicom sa kormilom bez stabilizatora.

Takav dizajn ima niz prednosti, od kojih je glavna smanjenje otpora aviona pri nadzvučnim brzinama.

eurofighter typhoon ce stititi svetsko prvenstvo u fudbalu

Dovod goriva se nalazi u trupu i krilnim rezervoarima za gorivo, koji u potpunosti zauzimaju kesone krilnih konzola. Ovaj lovac koristi četvorostruko redundantni digitalni sistem kontrole leta, kombinovan sa sistemom kontrole motora.

Obezbeđuje veštačku stabilnost i visoku upravljivost, kao i devijaciju komandi za postizanje maksimalnog aerodinamičkog kvaliteta u svim režimima i u čitavom opsegu brzina i visina leta.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2125 km/h
Domet:1390 km
Maksimalna visina leta:19.800 m
Projektili:Miks raketa AIM-120B AMRAAM
Meteor FMRAAM, ASRAAM
IRIS-T vazduh-vazduh,
ALARM anti-radar,
Penguin protiv-brodska,
Brimstone protiv-oklopna

Lovac Mirage 2000 ukratko

Dassault Mirage 2000 je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je 1970-ih razvio Dassault. U službi u Francuskoj od 1984. godine, kao glavni borbeni avion francuskog ratnog vazduhoplovstva do 2010. godine.

U upotrebi je u nekoliko zemalja Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Linija za sklapanje Miraž 2000 zaustavljena je 2007. godine nakon isporuke poslednjeg aviona (poslednji Mirage 2000 isporučen je Grčkom ratnom vazduhoplovstvu 23. novembra 2007. godine).

dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva
dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva

Francusko vazduhoplovstvo zamenilo je avion Miraž 2000 višenamenskim lovcem Dassault Rafale, koji je ušao u službu 2006. godine.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2335 km/h
Domet:1445 km
Maksimalna visina leta:18.300 m

Varijante:

  • Miraž 2000C – lovac-presretač jednosed, osnovna modifikacija;
  • Miraž 2000B – dvosed za borbenu obuku modifikacije 2000C;
  • Mirage 2000D – udarni lovac-bombarder koji nosi konvencionalno oružje;
  • Miraž 2000E – višenamenski lovac dizajniran za izvoz;
  • Mirage 2000ED – dvosedna verzija za borbenu obuku modifikacije 2000 E;
  • Mirage 2000N – udarni lovac-bombarder, nosilac nuklearnog oružja;
  • Miraž 2000R – izviđački avion sa jednim sedištem;
  • Mirage 2000S – izvozna verzija 2000D, koja se proizvodi od 1994. godine;
  • Mirage 2000-5 – unapređena verzija za izvoz;
  • Mirage 2000-5F – unapređena verzija za francusko ratno vazduhoplovstvo, može da nosi MICA-EM vođene rakete sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje koja primenjuje princip “fire-and-forget/ispali i ne razmišljaj”;

13 KOMENTARA

  1. Zelenski nije tu mislio na Eurofighter nego na francuske Rafale jer Francuska nema u svojoj vojnoj avijaciji Eurofighter ! Navodno se pojedini ukrajinski piloti već školuju na simulatorima za Rafal avion ! U Zagrebu će uskoro biti otvoren veliki školski centar za školovanje pilota francuskih vojnih aviona sa brojnim simulatorima , pa se očekuje dolazak većeg broja ukrajinskih pilota u Hrvatsku !

  2. Годишњица искрцавања у Нормандији? Заједно су јуришали против шваба, гинули, остављали кости ко зна где све не. До 82 милиона жртава због бркатог злочинца који је напалио Немце да су нација изнад свих. Њега нема али је Успео у томе, посејао са својим истомишљеницима семе, које је отприлике било у дужој хибернацији, а сада је мало заливено, па почело да пуста клицу.
    Време да се поприлично забринемо.
    Заједно са швабама, јуриш на Русе који су имали 27 милиона жртава, исти ти Руси стигли у Берлин, па црвену заставу на врх Рајхстага. “мали Наполеон” би требао да зађе по гробљима широм света и поприча са онима који леже испод споменика и проба да им објасни због чега су гинули и пуцали на швабе!
    А дефинитивно је циркус са пилотима из Украјине који се шаљу на ко зна колико типова за обуку. Руски пилоти са друге стране, рат 850 дана, нека је пилот налетео пола рата на борбеним летовима, и по један дневно то је цифра за вееелики респект. Бомбардовања земаљских циљева, ваздушне борбе, електронска ометања, избегавање ПВО дејстава, ноћ, дан, повратак у базу. Неки се нису вратили, оставили су кости ко зна где. На црту да им стану пилоти са 60, 70 сати налета на тотално другом концепту машине? Од тога само прича за пољуљани морал.
    Те машине ће да лете неки други. Можда се отеже из разлога, размишљања шта ако се после дејства и контра дејства руске ПВО или авијације а сигурно ће и тога да буде, деси обарање изнад Пољске,Летоније, Словачке,Естоније,Румуније, ракета не зна за границуи при томе се падне на неки густо насељени град. Шта тада? Утренирати пилоте да беже у Молдавију, Естонију, Летонију, Латвију где нема у толикој мери мржње према свему што је руско, као на пример Пољска. Да ли ће пресија за пилота да у том тренутку буде превелика? Слушати навођење Авакса или спасавати главу?

  3. Zelembać je jedno opasno govedo. Kad dobije sve igračke koje voli, Ukrajine neće biti. Jedino ako ti super avioni mogu da poleću sa livade. Rusija će krvariti, to je neminovno, ali šta će ostati od Ukrajine, to komičara ne interesuje. Lako je mahati tudjim po koprivama.

    10
    1
  4. Rat se mnogo oduzio,ce dodje vreme ce Ukri dobiju F-35.Rusi nisu osvojili jos ni Casov jar,proslo 6,7 meseci borbe oko njega,pat pozicija.O osvajanju Harkova nema govora a 30,40 kilometara od Ruske granice.Mi laici mislili smo Harkov stotine kilometara od Rusije.SAD unistile ceo Vietnam,pa morale da se povuku,tako i ovde ,NCe vidi,se kraj ratu.

    5
    3
  5. Je*ga! Zaboravio je da zahteva i traži i od Putina SU35 i SU57, a trebalo bi Putin da mu isporuči i “Jars”, radi raketiranja nuklearnim megatonskim bojevim glavama, svih mogućih i nemogućih ciljeva po Rusiji! Uglavnom po ruskim milionskim gradovima!

    8
    2
  6. vidite auto put!!..lepši i bolji je od ruskih aerodromskih pista, ruske zamlate nisu u stanju ni jedan aerodrom da naprave kako treba sa sve hangare i kaponire…užas!!..i oni će da menjaju svet?!?..svašta!!

    3
    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave