NaslovnaNovostiSAD šalju još jedan paket naoružanja Kijevu: Ovoga puta dominiraju artiljerijska municija...

SAD šalju još jedan paket naoružanja Kijevu: Ovoga puta dominiraju artiljerijska municija i rakete presretači

Bajdenova administracija priprema novi, ko zna koji po redu, paket vojne pomoći Ukrajini vredan 225 miliona dolara, prenosi Asošiejted pres, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi u državnoj poseti Francuskoj povodom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, javlja Rojters.

Zelenski će ovom prilikom imati sastanke sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i njegovim francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Očekuje se da će konačna odluka biti doneta nakon pregovora Džoa Bajdena i Vladimira Zelenskog u Francuskoj.

Za sada, detalji o sastavu paketa nisu objavljeni, ali je preliminarno poznato da će se u njemu nalaziti municija za višestruke raketne sisteme HIMARS, protivvazdušne rakete za PVO sisteme Hawk, prenosive PVO sisteme Stinger, protivtenkovske sisteme Javelin i AT-4, kao i oklopna vozila, prikolice, patrolne čamce i drugu opremu.

markon solc i zelenski
markon solc i zelenski

Zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner primetio je da su ove vrste oružja od suštinskog značaja za Ukrajinu, ali je proizvodnja ograničena. Rat u Ukrajini se takođe posmatra kao takmičenje između američkih, evropskih i ukrajinskih fabrika oružja.

Uprkos relativno maloj količini, ovaj paket uključuje značajan broj različitih vrsta naoružanja i opreme, koji će, prema mišljenju stručnjaka, pomoći Oružanim snagama Ukrajine da odbiju ofanzivu ruskih trupa u Harkovskoj oblasti i udare po ruskoj teritoriji.

Posebna pažnja posvećena je municiji za HIMARS, artiljerijskim i minobacačkim granatama. Štaviše, izvori tvrde da će paket uključivati nekoliko desetina projektila ATACMS.

Nedavno je Bajden preokrenuo svoju poziciju i dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji koji podržavaju rusku ofanzivu u oblasti Harkova.

Sledeći sastanak Bajdena i Zelenskog održaće se u Italiji na samitu G7 sledeće nedelje, gde će se razgovarati o mogućnosti presedana da Ukrajina dobije 50 milijardi dolara ruske imovine koja je zamrznuta nakon ruske akcije u Ukrajini.

Emanuel Makron je najavio da će tokom posete Zelenskog razgovarati o mogućnosti upućivanja francuskih “vojnih instruktora” u Ukrajinu.

atacms 1
atacms

Zvanično, navodno ne postoje zapadne misije za obuku ukrajinskih snaga u Ukrajini, a inicijativa Francuske mogla bi najblaže rečeno izazvati intenzivnu debatu unutar NATO-a, a najgrublje rečeno Treći svetski rat.

6 KOMENTARA

  1. Samo liferuju Sile Zapadne Demokratije šta više oružja da Heroji Ukrajine masovno tamane ruske pacove , neprocenjivo !🤗🇺🇸🇪🇺🇺🇦💪😄 Rat će još dugo da traje , pa da vidimo ko će duže da izdrži troškove rata !

    3
    2
    • Liferuju liferuju, Rakete Hawk su starije od tvog oca, djubre koje ce Ukrainci morati da plate punu cenu a ameri prazne magacine.

      2
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave