NaslovnaNovostiAmerički mediji: Bajden tajno dao Ukrajini dozvolu da udari Rusiju koristeći američko...

Američki mediji: Bajden tajno dao Ukrajini dozvolu da udari Rusiju koristeći američko oružje

Bajden je tiho dao Ukrajini dozvolu da udari na rusku teritoriju, navodno, isključivo u oblasti Harkova, koristeći oružje koje su obezbedile Sjedinjene Države, piše Politiko.

„Predsednik je nedavno naložio svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi oružje koje je isporučilo SAD u svrhe protivvatre u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih udaraju ili se spremaju da ih pogode“, rekao je jedan od zvaničnika američkom glasilu Si-En-En.

“Popuštanje ograničenja označava prekid od dugogodišnje politike i dolazi usred sve većeg međunarodnog pritiska bliskih američkih saveznika. Ali to je ograničeno na područje oko Harkova, a Ukrajina nije tražila dozvolu dalje od toga, rekao je zvaničnik, dodajući da ne očekuju da će SAD proširiti to područje”, pokušava da umanji značaj ove odluke CNN.

Sjedinjene Države su dozvolile Ukrajini da koristi prebačene sisteme protivvazdušne odbrane za presretanje raketa iznad ruske teritorije ako predstavljaju pretnju, izjavio je predstavnik američkog Stejt departmenta, ističući da nema ograničenja u korišćenju ovih sistema.

Predstavnik Stejt departmenta je napomenuo da Ukrajina ima pravo da se brani od bilo kakvih pretnji, uključujući i rakete usmerene na njenu teritoriju iz drugih država.

Predstavnik Stejt departmenta nije izneo nikakve detalje, međutim, ruski izvori tvrde da je reč o još jednoj eskalaciji usmerenoj protiv Rusije.

Sistemi PVO koji su prebačeni u Ukrajinu, poput Patriot i NASAMS, dizajnirani su za presretanje i uništavanje različitih tipova projektila i letelica.

Međutim, ova vest ne bi ni trebala da bude naročita novost jer je još u februaru, upravo uz pomoć Patriota, Kijev već oborio avion sa svojim ratnim zarobljenicima iznad Belgorodske oblasti.

Soltenberg: Ukrajina treba da ima „slobodne ruke“ za udar na rusku teritoriju

Pre ovih direktiva iz SAD, uvertiru je izveo kao što vidite, zasluženo desetogodišnji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je ponovio još u četvrtak da bi saveznici Ukrajine trebalo da joj dozvole da napadne rusku teritoriju oružjem koje joj isporučuju saveznici.

Saopštenje je dato skoro nedelju dana nakon sličnog poziva, koji je izazvao agitaciju među državama članicama Alijanse, ali su je u međuvremenu neke od njih prihvatile, prema francuskom glasilu AFP.

„Mislim da je došlo vreme da se preispita neka ograničenja kako bi se Ukrajincima omogućilo da se zaista brane“, rekao je Stoltenberg u Pragu, uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

On je istakao važnost ove mere u kontekstu nedavnih napretka ruskih trupa, koje su otvorile novi front u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine.

volas i stoltenberg
volas i stoltenberg

Nekoliko država članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Poljsku, Češku, Holandiju, Estoniju, Letoniju, Dansku i Norvešku, već su zvanično saopštile da su se pokorile Stoltenbergovom zahtevu.

Kao odgovor, Kremlj je optužio NATO da provocira Ukrajinu da produži rat. Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je u utorak evropskim zemljama članicama NATO „ozbiljnim posledicama“ ako dozvole Ukrajini da upotrebi zapadno oružje za napad na rusku teritoriju.

PrekoCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave