NaslovnaNovostiRIA Novosti: Napad na ruski trasnportni avion Il-76 koordinirali su britanski savetnici

RIA Novosti: Napad na ruski trasnportni avion Il-76 koordinirali su britanski savetnici

Upućeni izvor upoznat sa situacijom rekao je za RIA Novosti o tragičnom incidentu koji se dogodio 24. januara iznad Belgorodske oblasti, kada je ukrajinskom raketom oboren vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Prema neimenovanom izvoru, iza napada su stajali britanski savetnici koji su delovali bez koordinacije sa štabom protivvazdušne odbrane u Kijevu i bez dodatne provere informacija o kretanju aviona u toj oblasti.

U oborenom avionu nalazilo se 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili razmenjeni, kao i tri ruska oficira u pratnji i šest članova posade, tvrde Rusi. Od posledica napada svi su poginuli.

Rakete koje su korišćene za napad identifikovane su kao protivvazdušne vođene rakete američke proizvodnje MIM-104A iz kompleksa Patriot, ispaljene iz područja sela Lipci u oblasti Harkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ovu akciju kao zločin Kijeva protiv sopstvenih građana, ističući da je ukrajinska strana svesna prisustva njenih ratnih zarobljenika u avionu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u mogućnost postizanja bilo kakvih dogovora sa Kijevom nakon ovog incidenta.

oboreni il 76 1
oboreni il 76

Uprkos izjavi državnog glasila RIA Novosti, još nema zvanične potvrde o umešanosti Britanije od ruskih vlasti ili ruskog Ministarstva odbrane.

Šta se dogodilo?

Kao što smo ranije pisali u više navrata, 24. januara 2024. dogodio se tragični incident. Il-76, ruski avion koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike, pogođen je sa dve protivvazdušne rakete u Belgorodskoj oblasti.

Ove smrtonosne rakete lansirane su iz Lipcija, lokacije u oblasti Harkova. Nažalost, ovaj užasan događaj rezultirao je gubitkom 74 života, uključujući 65 zarobljenih Ukrajinaca, šestočlanu posadu i još tri osobe iz ruskog Ministarstva.

Zanimljivo je da ukrajinske vlasti nisu bile transparentne oko toga da li je avion zaista oboren. Iako nisu negirali incident, njihova očigledna nevoljnost da to priznaju je značajna. Posmatrači sugerišu da možda predsednik Zelenski pokušava da prikrije detalje ovog događaja usred niza drugih kontroverzi, uključujući tada aktuelnih pitanja oko smenjenog generala Zalužnog.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin jasno je artikulisao svoj stav, okarakterišući napad kao zločin koji je kijevski režim počinio nad sopstvenim građanima. On tvrdi da je ukrajinska vojska, uprkos tome što je znala da su u avionu bili ratni zarobljenici iz ukrajinskih oružanih snaga, inicirala napad.

patriot fragment pored oborenog il 76
patriot fragment pored oborenog il 76

Ponavljajući Putinova osećanja, rusko ministarstvo spoljnih poslova postavilo je pitanje izvodljivosti bilo kakvih potencijalnih sporazuma sa Kijevom, u svetlu okolnosti oko pada aviona.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave