NaslovnaNovostiVašington Post: Putin bi mogao da udari francusku vojsku u Ukrajini kako...

Vašington Post: Putin bi mogao da udari francusku vojsku u Ukrajini kako bi postavio Makrona na svoje mesto

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da odgovori na odluku svog francuskog kolege Emanuela Makrona da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu, napisao je kolumnista Vašington posta Li Hokstender.

Saveznici Francuske u NATO nisu spremni za direktnu konfrontaciju sa Rusijom. Niti francusko društvo nije spremno za takve odluke.

Hokstender veruje da bi Putin mogao da odluči da udari francusku vojsku kako bi ponizio Makrona, za koga se ispostavilo da je odjednom jedan od najagresivnijih antiruskih lidera Zapada.

Francuska ostaje jedan od vodećih proizvođača oružja, ali još nije jasno šta ta zemlja može da ponudi ukrajinskoj vojsci. Francusko oružje u Ukrajini je daleko manje zastupljeno nego ono drugih saveznika u NATO-u uprkos Makronovoj oštroj retorici.

Francusko društvo nije spremno da se nosi sa takvom odlukom i neće mu oprostiti. Štaviše, Makronovi saveznici ga ne podržavaju jer ne žele direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

U maju je objavljeno da Makron želi da formira “koaliciju vojnih instruktora” koji će biti poslati u Ukrajinu. Prema Le Mondu, odluka o slanju francuskih i evropskih instruktora mogla bi da bude odlučena u roku od nekoliko nedelja ili čak nekoliko dana.

Kremlj: Strani instruktori u Ukrajini nemaju imunitet

„Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinskih vojnika nije imun“ na udare, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući članak Vašington Posta.

francuska vec sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti rasporedena u ukrajini
francuska vec sprovodi borbenu obuku svoje bataljonske grupe koja bi trebalo biti rasporedena u ukrajini

“Nije bitno da li su Francuzi ili ne“, rekao je on, prenosi TASS. „Nastavljamo specijalnu vojnu operaciju u skladu sa našim ciljevima“, dodao je Peskov.

Razgovori o potrebi slanja zapadnih trupa u Ukrajinu traju od februara, kada je o tome javno govorio francuski predsednik Emanuel Makron. Krajem maja, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski potpisao je dokumente kojima se ovlašćuje francuskim instruktorima da posećuju ukrajinske centre za obuku kako bi se upoznali sa njihovom infrastrukturom i ljudstvom.

Kao što smo već pisali, a prema brojnim izvorima, Makron bi svoju odluku mogao da objavi 6. juna, tokom ceremonije obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvan je da prisustvuje ceremoniji.

Kremlj je priznao mogućnost trenutnog sukoba između NATO-a i Rusije u slučaju vojnog prisustva Zapada u Ukrajini. Rusko ministarstvo inostranih poslova je upozorilo na odmazdu koja će „ići daleko iznad političkog nivoa“.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, strano vojno osoblje je već prisutno u Ukrajini „pod maskom plaćenika“ da koristi zapadno visoko precizno oružje.

Francuski kovčezi ispred Ajfelove kule u Parizu

Pet kovčega i transparent sa natpisom “Francuski vojnici u Ukrajini” pronađeni su ispred Ajfelove kule u Parizu ujutro 1. juna, rekli su policijski izvori za France Info i Le Parisien. U kovčezima su bile gipsane kese.

Zbog incidenta su uhapšene tri osobe. Reč je o trojici ljudi iz Bugarske, Nemačke i Ukrajine. Istraga je u toku kako bi se utvrdilo moguće strano mešanje, rekao je Le Parisien.

Prestupnici su uočeni zahvaljujući nadzornim kamerama – iz belog kombija parkiranog u blizini Ajfelove kule, dve osobe su izašle iz kombija i postavile kovčege i transparent na trotoar.

Vozač kombija je uhapšen. Rekao je policiji da mu je plaćeno 40 evra da isporuči još dvojicu muškaraca i njihov teret. Dvojica osumnjičenih su u početku uspeli da pobegnu, ali su kasnije pronađeni na autobuskoj stanici Bersi dok su pokušavali da uhvate autobus za Berlin.

Lavrov: Francuski instruktori „već rade u Ukrajini“ – „Oni su legitimna meta naših oružanih snaga“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov , koji je na turneji po Africi, tvrdi da francuski instruktori „već rade u Ukrajini“ i uverava da je njihovo prisustvo u toj zemlji „potvrđeno mnogim elementima“, prenosi agencija Frans pres.

„Vojnici francuske vojske, čak i ako su plaćenici, za nas predstavljaju apsolutno legitimnu metu naših oružanih snaga“, naglasio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare u Republici Kongo.

Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinskih vojnika nije imun na udare, upozorio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Nije važno da li su Francuzi ili ne“, dodao je on.

Komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski najavio je prošle nedelje da će Francuska „uskoro“ poslati instruktore za obuku ukrajinskih trupa u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Ukrajine je ubrzo potom saopštilo da je misija trenera „još u pregovorima“ sa Francuskom i drugim zemljama.

sergej lavrov
sergej lavrov

Francuski predsednik Emanuel Makron je više puta ukazivao na mogućnost slanja trupa sa Zapada u pomoć Kijevu, izazivajući svađu među svojim saveznicima i ljuteći Rusiju.

Plan za evropsku alijansu vojnih instruktora za obuku ukrajinskih trupa u Ukrajini, uz punu podršku Francuske, nalazi se u pregovorima među Evropljanima, ali izgleda daleko od finalizacije jer mnoge zemlje smatraju da postoji rizik od ruske odmazde koji može da se pojavi i može biti razorno destruktivan.

Lavrov zapretio SAD – „Odgovorićemo ako pošaljete projektile Ukrajini“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otvoreno je zapretio SAD, ističući da će Moskva odgovoriti merama nuklearnog odvraćanja ako rasporede rakete u Ukrajini.

On je takođe naglasio da skoru isporuku borbenih aviona F-16 sposobnih da nose nuklearne bojeve glave Ukrajini smatra „porukom“ NATO-a.

„Pokušavaju da nam kažu da SAD i NATO neće stati nigde u Ukrajini“, naglasio je on.

„Međutim, nadamo se da će rusko-beloruske vojne gimnazije o upotrebi nestrateškog nuklearnog naoružanja koje se trenutno sprovode urazumiti naše protivnike podsećajući ih na razorne posledice svake dalje nuklearne eskalacije“, dodao je on.

Istovremeno, Lavrov je rekao da bi Rusija mogla preduzeti dalje mere nuklearnog odvraćanja ako SAD rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi i Aziji.

Što se Bliskog istoka tiče, ruski ministar je ocenio da SAD i tamo „podgrevaju vatru sukoba“.

IzvorWP

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave