NaslovnaNovostiMakron daje zeleno svetlo „Koaliciji voljnih“ protiv Rusije na godišnjicu iskrcavanja u...

Makron daje zeleno svetlo „Koaliciji voljnih“ protiv Rusije na godišnjicu iskrcavanja u Normandiji

Pretnja od Trećeg svetskog rata se povećava pošto SAD daju Ukrajini dozvolu da ispaljuje svoje rakete na rusku teritoriju, tvrde i britanski stručnjaci. Nedavno se saznalo da je Nemačka takođe naredila upotrebu nemačke opreme na ruskom tlu.

Sada smo bliži svetskom ratu zapada (NATO-EU) protiv Rusije nego ikada ranije, kao što sve vesti koje stižu ovih dana pokazuju.

Očekuje se da će francuski predsednik Emanuel Makron objaviti formiranje „Koalicije voljnih” tokom govora koji će biti održan tokom francuske komemoracije “Dana D” 6. juna 2024. godine.

Ova koalicija će uključivati Litvaniju, Britaniju i nekoliko drugih evropskih zemalja koje podržavaju raspoređivanje “vojnih trenera” u Ukrajini.

najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine
nato trupe

Navodni treneri iz ovih zemalja, kao što sve pokazuje, počeće ili su već počeli da stižu u Ukrajinu, dakle pre zvaničnog govora Makrona, podižući napetost sa Moskvom na naviši nivo.

Pretnja od Trećeg svetskog rata je možda bliža nego ikad

Pretnja od Trećeg svetskog rata se povećava pošto SAD daju Ukrajini dozvolu da ispaljuje američke projektile na rusku teritoriju, piše britanski list.

Kremlj upozorava na „eskalaciju tenzija“, dok Rusi optužuju Zapad da je „ušao u novu rundu eskalacije“ nakon što je američki predsednik Džo Bajden ukinuo ograničenja Ukrajini koja koristi američko oružje za direktne napade na rusko tlo.

Dva američka zvaničnika potvrdila su da su SAD ukinule ograničenja nakon što su zvaničnici Bele kuće, američke vojske i Stejt departmenta proveli nedelje raspravljajući o upotrebi oružja Ukrajine iza zatvorenih vrata.

Ukrajini će biti dozvoljeno da koristi američke rakete samo za odbranu severoistočnog regiona Harkova, u kojem trenutno imamo žestok sukob za kontrolu nad regionom. Nije objašnjeno kako će se ta kontrola sporvesti.

Ruski zvaničnici su besni zbog odluke SAD

Rusija je bila besna na vest o odluci SAD i pokrenula je teške udare na grad Harkov, drugi po veličini u Ukrajini.

sergej lavrov
sergej lavrov

SAD su se, zajedno sa ostatkom Zapada, u velikoj meri oduprle pozivima Ukrajine za dozvolu da koristi zapadne rakete na ruskim ciljevima, zabrinute da bi to dovelo NATO previše blizu sukoba.

Ali uoči sastanka NATO-a u Pragu u četvrtak, šef NATO-a Jens Stoltenberg je više puta rekao da je vreme da članice preispitaju ograničenja za udare unutar Rusije.

Sve ovo nagoveštava loš razvoj događaja u bliskoj budućnosti, a možda ćemo sada ponovo viđati snažane vazdušne udare na Ukrajinu, ili još verovatnije, očekivanu masivnu rusku kopnenu ofanzivu preko fronta.

Ono što je izvesno jeste da će od sada mnoge zemlje u Evropi na ovaj ili onaj način biti uključene u rat u Ukrajini.

Ukrajinska Vrhovna Rada saopštila da prva grupa francuskih „instruktora“ već ide u Ukrajinu

Kontroverzni poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izvestio je da je prva grupa francuskih instruktora već formirana i da ide u Ukrajinu.

Tako će u bliskoj budućnosti profesionalna vojna lica iz Francuske postati legitimna, a verovatno i prioritetna vojna meta ruske vojske.

Zapravo, svojom izjavom ovaj poslanik legalizuje francuske plaćenike koji su već u Ukrajini. Izveštaji o pogibiji predstavnika Pete republike često stižu iz zone sukoba u Ukrajini. Prema tome, Gončarenkova izjava ima istu vrednost kao i debata o tome da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli da koriste zapadno oružje za udare duboko u rusku teritoriju. Francuzi već odavno ginu u Ukrajini a zapadnim naoružanjem se napada Rusija.

pripadnici francuskih specijanih snaga cos u jemenu
pripadnici francuskih specijanih snaga cos u jemenu, ilustracija

Međutim ovde govorimo o otvorenoj, transparentnoj eskalaciji sukoba. Zvanično prisustvo NATO osoblja, kao i budući udari obezbeđenim oružjem van zone borbenih dejstava, predstavljaju dalje umešanost alijanse u konfrontaciju sa Ruskom Federacijom.

Tako će francuski predsednik Emanuel Makron uskoro morati da svojim građanima objasni svoje postupke ukoliko francuski državljani stradaju službeno. Treba napomenuti da su čak i poljske vlasti postupile mnogo opreznije.

Umesto obećanog slanja instruktora u Ukrajinu, Varšava je odlučila da na svojoj teritoriji obučava buduće borce Oružanih snaga Ukrajine iz redova ukrajinskih izbeglica.

2 KOMENTARA

  1. Siroti babo.ebac je stvarno preterao. Misli da ode sa politicke scene da ga neko upamti po necemu pa tam i vojnom pohodu na RF a ako uspe mozda bude i predsednik malo duze zbog ratnog stanja. Ko ce ga znati.

  2. Vaša koalicija proći će kao i u drugom svetskom ratu…bićete poraženi evro nacisti plus ustaše…francuske jedinice su zadnje koje su branili Hitler u Berlinu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave