NaslovnaNovostiUkrajinske obaveštajne službe tvrde da su uništile još jedan ruski brod u...

Ukrajinske obaveštajne službe tvrde da su uništile još jedan ruski brod u Crnom moru, tegljač Proteus

Ukrajinska vojna obaveštajna služba tvrdi da je sinoć još jedan ruski vojni brod uništen u Crnom moru, kod obala Krima.

Uništenje broda se dogodilo kao rezultat konkretne akcije ukrajinskih obaveštajnih službi, saopštio je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR), Andrij Jusov.

,Još jedan neprijateljski brod uništen je večeras u vodama Crnog mora. Detalji će biti dati malo kasnije. Sve je bilo precizno u delovanju specijalnih jedinica obaveštajnih službi Ukrajine, u pitanju je pomorski udar na neprijateljski brod… Ovo je još jedno „morsko imanje“ koje sada leži na dnu Crnog mora, na obali Krima. To je činjenica“, izjavio je Jusov.

Ukrajinski zvaničnik je naveo da je brod uništen na obali poluostrva Krim, koje je pod ruskom kontrolom.

“Ukrajinska vojska je u noći sa četvrtka na petak, 6. juna, uništila ruski vojni brod kod obale Krima”, stoji u saopštenju pres-službe Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR), koja je podelila video snimak.

Prema izveštajima ukrajinske obaveštajne službe, uspešno je pokrenut napad na ruski tegljač projekta 498 Saturn, takođe poznat kao Proteus.

Dronom koji je uništio ruski tegljač upravljali su vojnici 9. jedinice specijalnih snaga GUR-a. Ruski tegljač pogođen je u vodama Panskog jezera, zapadno od poluostrva Krim.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo da su snage PVO uništile ili presrele 13 ukrajinskih dronova kod teritorije Krima.

U noći 6. juna ukrajinski obaveštajni dronovi izveli su napad na skladište nafte u Belgorodskoj oblasti. Rusija je takođe prijavila napad dronom iste noći na rafineriju nafte Novošahtinsk u Rostovskoj oblasti.

Tokom sukoba, Ukrajina je znatno povećala proizvodnju dronova. Konkretno, počela je da proizvodi morske dronove i stvorila posebnu flotu.

U Ukrajini su se proizvodile pomorski dronovi Sea Baby i Magura V5, koje najčešće koriste ukrajinski obaveštajci. Nije rečeno kojim dronom je napad izveden.

Dron Morska beba (Sea Baby)

O ukrajinskim „Morskim bebama“ se do skoro malo znalo. Sve informacije o ovom dronu potiču iz izvora SBU. Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je na američkoj televizijskoj mreži CNN prikazala video snimak napada eksperimentalnog ukrajinskog pomorskog drona na Krimski most, izveden 17. jula 2023.

Tada je prvi put otvoreno prikazan uređaj koji se koristio za izvođenje napada – specijalni nadvodni dron „Sea Baby”. Do tada su masovni mediji pretpostavljali da su napadi na ruske vodene objekte izvođeni dronovima „Magura“.

No, načelnik SBU Vasil Maljuk je u intervjuu za CNN rekao da je dron korišćen za udar na most rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon početka sukoba širokih razmera. „Bespilotni čamci su razvijeni isključivo od strane SBU, bez učešća privatnih kompanija“, izjavio je tada Maljuk.

Iz istog intervjua saznali smo da se morski dronovi proizvode u jednoj od ukrajinskih podzemnih fabrika te da su na inicijativu osoblja nazvani „Sea Baby“. Pri tome, „sve taktičko-tehničke karakteristike „Morske bebe“ su navodno bile superiornije u odnosu na Maguru“.

Navedimo da „Magura” ima brzinu krstarenja od 22 čvora (40,7 km/h) i maksimalnu brzinu od 42 čvora (skoro 78 km/h). Domet delovanja je 450 nautičkih milja, što je oko 833 km. 

sea baby avdijevka
sea baby avdijevka

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) je video zapisom predstavila prvi od 35 modrnizovanih varijanti besposadnih čamaca Sea Baby – Sea Baby 24, u martu 2024. godine. Čitava serija je proizvedena zahvaljujući donacijama firmi i pojedinca iz Ukrajine i inostranstva.

Prvi dron iz ove serije, nazvan „Avdijevka (Avdiivka) u čast grada u Donjeckoj oblasti koji su ruske snage zauzele u februaru“, a u martu je bio na pomorskim ispitivanjima. Razvojni tim SBU će tokom procesa testiranja prilagoditi brodsko naoružanje, specijalno dizajnirano za višenamenske platforme.

Ukrajinski dronovi napali su rafineriju nafte u Novošahtinsku

Očevici su prijavili požar u rafineriji nafte u Novošahtinsku, koji su napali dronovi. Prvi izveštaji o požaru pojavili su se ujutru, kada su svedoci primetili stub dima koji se diže iznad postrojenja.

Prema preliminarnim podacima, požar je izazvao napad dronova, koji je mogao da ošteti opremu kompanije. Radovi na gašenju požara počeli su odmah, ali su ubrzo morali biti obustavljeni zbog drugog napada.

Šef regiona Vasilij Golubev rekao je da je osoblje koje je učestvovalo u gašenju odmah povučeno na bezbednu udaljenost. Ova odluka je doneta kako bi se sprečile moguće žrtve među vatrogascima i radnicima postrojenja.

Kasnije se saznalo da je požar lokalizovan. Rad na otklanjanju posledica se nastavlja, a sve ruske službe su u stanju pripravnosti.

15 KOMENTARA

  1. За вас који сте се одвојили од Срба и Србије: а кај више идете на наше портале? Ви за нас као да не постојите (а поготову после овог гласања о Сребреници). Мислите да нас ваше мишљење нервира? Можете да тртљате шта ‘оћете не занима нас то ни један једини промил – уобште не обраћамо пажњу на вас (изузев овог Веселина). А тако би било и да имате бар једног квалитетног коментатора ал немате, све гола простота! Ви сте обичне нуле – ништице! Личите на жене које су напустиле мужеве па кад виде да ови не пате за њима оне се враћају и опет по околини причају за њима из пакости лоше ствари.

    3
    0
    • Kako je NATO botu iz Zagreba, Podgorice, Tirane…
      Kuckate vidim.
      S obzirom da su se Ukrajinci borili na vašim stranama protiv Srba.
      Vi likujete što ste pogodili jedan tegljač?
      Mislim, Srbija nema more ali ima daleko napredniji optički Internet od svih vas zajedno.
      Tako mi lako možemo da saznamo da je dotični tegljač civilno plovilo.
      A baš su mi simpatični ovi Albanci sa Kosova i Metohije koji misle da znaju SRPSKI jezik…
      Raspale NATO botine…

    • Tesko ovo da su Ukro dronoi,proizvedeni u Ukrajini.Ovi dronovi proizvedeni negde na zapadu.U napadu koriste ,Nato izvidjacke satelite ,obavestajne podatke.Ukro vojnici samo operateri,na lansiranju,neznaju ni koji je cilj.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave