NaslovnaNovostiDok Iskander udara po Harkovu, Rusija preti da će pobiti francuske vojne...

Dok Iskander udara po Harkovu, Rusija preti da će pobiti francuske vojne instruktore koji budu došli u Ukrajinu

Kremlj je u utorak saopštio da ne isključuje mogućnost da ruske snage udare na francuske instruktore o kojima Kijev i Pariz trenutno razgovaraju o slanju u Ukrajinu, prenosi AFP.

Nijedan instruktor koji će biti uključen u obuku ukrajinske vojske nije zaštićen od (ruskih) udara“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Nije važno da li je Francuz ili ne“, dodao je on.

Prošle nedelje je glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski napomenuo da će Francuska „uskoro” poslati instruktore za obuku ukrajinskih trupa koje se od februara 2022. suočavaju sa ruskom ofanzivom.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je kasnije saopštilo da se o slanju instruktora „još uvek razgovora” sa Francuskom i drugim zemljama.

Zvanično, Francuska nema vojsku koja bi pomagala ili obučavala ukrajinske snage u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron je više puta raspravljao o mogućnosti slanja zapadnih trupa da podrže Kijev, što je izazvalo kontroverzu među saveznicima i razbesnelo Rusiju.

da li su raketirani francuzi u harkovu bili pripadnici regularne francuske armije a ne placenici
francuske trupe

Pre nekoliko dana smo pisali kako se očekuje da će francuski predsednik Emanuel Makron objaviti formiranje „Koalicije voljnih” tokom govora koji će biti održan tokom francuske komemoracije “Dana D” 6. juna 2024. godine.

Projekat takozvane “evropske koalicije vojnih instruktora za obuku ukrajinskih trupa” je u toku diskusije, ali izgleda da je daleko od finalizacije, jer su mnoge države zabrinute zbog mogućih reakcija Moskve.

Ruski udari uništavaju ukrajinske rezerve u Harkovskoj oblasti

Dok se Makron premišlja, ruski projektili udaraju po ukrajinskim pozadinama u oblasti Harkova, gde ukrajinska vojna komanda šalje sve više rezervi u pokušaju da odbije tekuću rusku ofanzivu.

Prema tvrdnjama ruskih izvora, oružane snage Ukrajine su akumulirale velike snage u ovom regionu, uključujući sisteme NATO-a koji već gađaju ruske pogranične regione.

Zajedno sa nekoliko jedinica preuzetih iz drugih pravaca, ukrajinska komanda je rasporedila brojne profesionalne jedinice, uključujući iskusne borce Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i njenih kontroverznih bataljona.

Međutim, rusko izviđanje i naknadni precizni udari udaraju po ukrajinskim pozadinskim položajima sa ciljem da ometaju vojne zalihe i uništavaju rezerve spremne za ulazak u bitke.

Ruske rakete i teške bombe nanose stalne udare na grad Harkov, kao i na položaje ukrajinske vojske u drugim naseljima, pretvorenim u vojna uporišta u severnom pravcu.

Nedavno objavljeni snimak pokazuje udar ruske rakete Iskander na civilni objekat u gradu Isjumu. Meta je, prema ruskim izvorima, bio lokalni centar za tuberkulozu koji je, kako tvrde, korišćen za smeštaj 95. odvojene desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine su navodno izgubil nekoliko desetina poginulih i ranjenih vojnika.

Još jedan snimak koji je nedavno objavljen pokazao je rezultat razornih udara ruskih teških bombi KAB-250 i FAB-500 na zgrade u Kupjansku.

Kao rezultat napada, snage ukrajinske teritorijalne odbrane i 44. brigade OSU pretrpele su velike gubitke, u kojima je navodno bilo oko 80 vojnika.

4 KOMENTARA

  1. 😂😂😂 али фотографија француза и назив испод..свака част редакцији!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave