NaslovnaNovostiRusija upozorava SAD: Prestanite sa video igricama – ne pravite greške koje...

Rusija upozorava SAD: Prestanite sa video igricama – ne pravite greške koje će imati fatalne posledice

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u ponedeljak da bi se SAD mogle suočiti sa „fatalnim posledicama“ ako ignorišu upozorenje Moskve da ne dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje isporučuje za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Rjabkov je govorio o prošlonedeljnoj odluci američkog predsednika Džoa Bajdena da ovlasti Kijev da koristi američko oružje za gađanje ciljeva u Rusiji ako su deo napada na ukrajinsku oblast Harkov.

„Želeo bih da upozorim američke lidere na pogrešne procene koje mogu imati fatalne posledice. Iz nepoznatih razloga, oni potcenjuju ozbiljnost odgovora koji bi mogli da dobiju“, rekao je Rjabkov ruskoj novinskoj agenciji RIA.

„Apelujemo na te ličnosti u Americi da odvoje malo vremena, koje, sudeći po lakoći pristupa, sada troše na neku vrstu video igrica, da detaljno prouče šta je Putin izneo“, rekao je Rjabkov. Ruski predsednik je dao „veoma značajno upozorenje i to se mora shvatiti ozbiljno“, tvrdi on.

On je mislio na izjavu Vladimira Putina, koji je prošle nedelje upozorio članice NATO da se igraju vatrom i rizikuju širi globalni sukob.

Sa druge strane, na zapadu tvrde da osim što Ukrajina ima legitimno pravo da brani svoju teritoriju od napada koji ugrožavaju njen integritet, Rusija primenjuje politiku dvostrukih standarda. Tačnije, na zapadu tvrde da “ruska vojska nema ograničenja za udare na ukrajinsku teritoriju dronovima iranske proizvodnje ili severnokorejskim projektilima”.

atacms 1
atacms 1

Putin je rekao da će se Zapad direktno uključiti u sukob u Ukrajini ako se njihovo oružje upotrebi na ruskom tlu, jer bi Ukrajini bili potrebni američki sateliti, obaveštajni podaci i vojna pomoć.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošle nedelje da NATO ima pravo da pomogne Ukrajini da održi sopstveno pravo na samoodbranu i da to ne čini NATO stranom u sukobu.

Tokom vikenda, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Vašingtonu što je dozvolio upotrebu američkih raketnih sistema HIMARS u regionu Harkova, ali je rekao da to nije dovoljno za odbijanje ruskih napada.

Ukrajina već dugo tvrdi da ograničenja u pogledu načina na koji može da koristi oružje koje isporučuje Zapad ozbiljno ograničavaju njenu sposobnost da se brani.

Međutim, Bela kuća ostaje izuzetno oprezna i ne želi odluku o upotrebi američkog oružja na ruskoj teritoriji za eskalaciju sukoba.

„Predsednik je rekao da ne želi da bude odgovoran za početak Trećeg svetskog rata. Ne tražimo sukob sa Rusijom i drugim nuklearnim silama“, rekao je Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, u intervjuu datom američkoj televiziji ABC.

Sa druge strane, kjevske obaveštajne službe saopštile su još prošle nedelje da je njihov dron gađao radar dugog dometa duboko unutar ruske teritorije koji je deo ruskog sistema ranog nuklearnog upozorenja. U pitanju je bio Tekever AR3, protugalsko britanske proizvodnje.

tekever ar3 ciljao voronjez
tekever ar3 ciljao voronjez

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da razgovori o tome da li da se dozvoli Ukrajini da koristi sisteme protivvazdušne odbrane „Patriot“ iznad ruske teritorije pokazuju da je Zapad na putu eskalacije, prenosi agencija TASS.

9 KOMENTARA

  1. @ anonimni . Čovječe ti si baš bolestan. Mrziš i to ne kriješ. Ovaj rat je katastrofa za slovenske narode, a najveća za Ruse i Ukrajince, koji su uvučeni u rat sa bratskom državim za račun Amerike i njihovog ratnog lobija. Koliko je zaradila američka vojna industrija u ovom ratu. Patrioti, Abramsi, F35, Himarsi, svi se utrkuju ko će više kupiti. Ameri trljaju ruke i uzimaju pare. Inače ovaj Anglo- saksonski dio svijeta sa svojim modernim kolonijama koje zavise od dolara i njihovog oružja je odavno izgubio kompas. Teorije o zlatnoj milijardi se obistinjuju, a ti Anonimni zapitaj se da li si i ti u toj milijardi. Teško da će iko u Evropi to biti. Ameri, Kanađani, Australija , Japan i Južna Amerika jer će u toj zlatnoj milijardi neko morati i raditi, a mnogi drugi, uključujući i tebe prah i pepeo. Svijet je ozbiljno bolestan.

    • Misliš da je Rusima baš tako lako dejstwowowati nuklearkama po Slavenima kao Amerima po Japancima. Nuklearni arsenal to je prije svega odgovornost prema čovječanstvu kojega oni satanisti iza Okeana nemaju.Svjesni su kraja svoje dominacije nad svetom i povući će ga u ambis.

  2. niko vas se ne boji, koruptivno lopovska i plutokratdka bando, što brže vas zapad dkine to bolje po rusiju i svet..

    2
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave