NaslovnaNovostiNeverovatni kadrovi ukrajinskog groblja gde leži preko 50 uništenih američkih oklopnih vozila...

Neverovatni kadrovi ukrajinskog groblja gde leži preko 50 uništenih američkih oklopnih vozila M1124 MaxxPro

Ukrajinska vojska prikazala je snimak nataloženih uništenih američkih oklopnih vozila M1124 MaxxPro evakuisanih u pozadinu.

Na snimku koji su distribuirali ukrajinski mediji vidi se na desetine oštećenih i uništenih oklopnih vozila nagomilanih u jednoj od baza. Prema rečima izvora, na ovom objektu ima oko 50 uništenih oklopnih vozila.

Koliko ovakvih vozila ostaje zauvek na poljima Zaporožja, Donbasa i Hersonske oblasti, vrlo verovatno ne znaju ni iz same ukrajinske vojske.

Treba napomenuti da su zapadni novinari ranije snimili slične snimke direktno u regionu Zaporožja, koji se prošlog leta pretvorio u groblje nemačkih tenkova i američkih oklopnih transportera. Istovremeno, činjenica je da se svakodnevno nastavlja uništavanje zapadne vojne opreme.

Podsetimo, od početka maja meseca, neki od oštećenih uzoraka se već demonstriraju stanovnicima i gostima ruske prestonice na Poklonnoj gori, na provokativnoj izložbi. Tamo možete videti tenkove Leopard, Abrams, borbena vozila pešadije Bredli ali i slične ovima International MaxxPro.

abrams na izlozbi u moskvi
abrams na izlozbi u moskvi

M1124 MaxxPro proizveden u SAD isporučuje se Ukrajini kao deo vojne pomoći i koristi se za zaštitu osoblja od mina i zaseda. Uprkos izjavama da su se ova oklopna vozila pokazala kao pouzdano sredstvo prevoza i borbenih zadataka, intenzivna borbena dejstva dovode do značajnih gubitaka opreme.

Video je izazvao široku rezonanciju na ukrajinskim društvenim mrežama, demonstrirajući razmere gubitaka među oklopnim vozilima. Stručnjaci napominju da takvi gubici mogu biti rezultat nekvalitetne opreme, međutim, vrlo je verovatno da iako uništena, ova vozila su spasla mnoge živote.

Dodajmo da je pre izvesnog vremena američki televizijski kanal Si-En-En snimio veliki prilog o problemima sa kojima se ukrajinska vojska suočava kada upravlja tenkovima Abrams.

CNN je naveo za kritičnu ranjivost američkih glavnih borbenih tenkova vrednih više od 10 miliona dolara kao slab oklop koji ne može da zaštiti posadu čak ni od napada FPV drona. Štaviše, dodaju da ako se Abrams pojavi na bojnom polju, on odmah postaje prioritetna meta za ruske snage.

International M1224 MaxxPro ukratko

International M1224 MaxxPro je vozilo otporno na mine i zasede (MRAP), dizajnirano da izdrži pretnje koje predstavljaju improvizovane eksplozivne naprave, malokalibarsko oružje i zasede.

Razvijen od strane Navistar Defense-a u saradnji sa Plasan Sasa, izraelskom kompanijom specijalizovanom za oklop vozila, MaxxPro je postao ključni resurs za vojne snage širom zapada.

MaxxPro je razvijen kao odgovor na sve veću pretnju eksplozivnih naprava sa kojom su se suočavale američke snage tokom svojih invazija Iraka i Avganistana. Njegov dizajn je fokusiran na pružanje zaštite i mobilnosti kako bi se osigurala bezbednost putnika.

MaxxPro je opremljen trupom u obliku slova V, koji pomaže da se eksplozija skrene od vozila. Oklop, koji pruža Plasan, uključuje čelik i kompozitne materijale dizajnirane da izdrže vatru streljačkog oružja, mine i bombe.

Pokreće ga MaxxForce D9.3I6 dizel motor, MaxxPro može dostići brzine do 105 km/h. Ima robustan sistem vešanja i pogon na svim točkovima, što mu omogućava da se kreće po teškim terenima i održava mobilnost pod vatrom.

m1224 maxxpro u ukrajini
M1224 MaxxPro u Ukrajini

Vozilo obično ima posadu od dva člana (vozač i komandir) i može prevoziti do četiri putnika u svom zaštićenom unutrašnjem prostoru. Opremljen naprednim komunikacionim sistemima, MaxxPro omogućava efikasnu koordinaciju i komandu na terenu.

Vozilo može biti opremljeno raznim oružanim sistemima, uključujući mitraljeze i bacače granata, za ofanzivne i defanzivne operacije.

Od svog uvođenja 2007. godine, MaxxPro je bio široko korišćen u raznim vojnim operacijama širom sveta. Osim američke vojske, MaxxPro su koristile razne druge zemlje, uključujući Poljsku, Gruziju i Rumuniju, za mirovne i borbene misije.

Porodica MaxxPro uključuje nekoliko varijanti dizajniranih za specifične uloge, kao što su MaxxPro Plus, MaxxPro Dash i MaxxPro Recovery Vehicle, svaka prilagođena različitim operativnim zahtevima.

12 KOMENTARA

  1. Za 2+ godine rata nije strasno ono sto je prikazano. Nego, sta sa onim koje nije prikazano? Ako nema ovakvih bar jos 5 ili 6 deponija onda nista. Na svakih 200 km fronta po 1 deponija, zato 5 ili 6.

  2. RUSKI TENKOVI SU NEUNIŠTIVI SVEMIRSKA TEHNOLOGIJA LAJKA DONJELA UZORKE SA MJESECA OD ČEGA JE SKLEPAN U KOVAČNICI PIH CAR JE GOL

    3
    10
  3. evo dokaza da je zapadni oklop vrhunski, vozila su u jednom komadu, što znači da su vojnici preživeli, neka pokažu ruske konzerve, sve to spaljeno rastureno i razvaljeno na param parčad…

    3
    21
  4. Ово су евакуисани а колико ли их има који нису евакуисани?! Машала!

    16
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave