NaslovnaNovostiAirbus neće da čeka avione 6 generacije već razvija dron koji će...

Airbus neće da čeka avione 6 generacije već razvija dron koji će se boriti zajedno sa postojećim avionima – Wingman

Evropski gigant odbrambene industrije Airbus predstaviće svoj novi koncept Wingman na Međunarodnoj izložbi vazduhoplovstva ILA u Berlinu.

U ratnom vazduhoplovstvu, ‘Wingman’ je pilot u drugom avionu koji štiti i podržava vođu leta, pruža više taktičkih opcija i tako doprinosi uspehu misije. U Airbus konceptu, Wingman će funkcionisati na isti način – osim što u njemu nema ljudskog pilota.

“Reč je o borbenom dronu kojim će upravljati pilot u aktuelnom lovačkom aparatu kao što je Eurofighter. Bespilotna letelica će preuzeti zadatke misije visokog rizika koji bi predstavljali veću pretnju za avione sa posadom“, rezimirao je Airbus ulogu svog budućeg borbenog drona koji će pratiti sadašnje višenamenske taktičke avione četvrte generacije.

Erbas će prikazati model u punoj veličini od 5. do 9. juna na statičkom displeju na sajmu ILA.

Model Wingman ima sve predviđene mogućnosti kao što su niska uočljivost (stelt karakteristika), integraciju različitog naoružanja, napredne senzore, povezivanje i timska rešenja.

Nova platforma Wingman će leteti od 2030-ih zajedno sa današnjim lovačkim avionima. Prvi korisnik biće nemačko ratno vazduhoplovstvo.

„Nemačko ratno vazduhoplovstvo izrazilo je jasnu potrebu za bespilotnom letelicom kojom će upravljati svojim lovcima i misijama podrške prije nego što će budući borbeni vazdušni sistem (FCAS), šeste generacije biti operativan 2040. godine “, rekao je Michael Schoellhorn, izvršni direktor Airbus Defence and Space.

„Naš Wingman koncept je odgovor. Dalje ćemo pokretati i fino podešavati ovu inovaciju nemačke proizvodnje kako bismo na kraju mogli da obezbedimo nemačkom ratnom vazduhoplovstvu pristupačno rešenje sa performansama koje su im potrebne da maksimiziraju efekte i umnože snagu svoje lovačke flote u godinama koje dolaze”.

Za sada, Erbas ne koristi termin “kolaborativni borbeni avion” (CCA) za svoje buduće bespilotne letelice Wingman, čime američko vazduhoplovstvo označava njihovu sposobnost timskog rada sličnu ljudskom pilotu. Ali misije i upotreba Airbusovog drona Wingman sugerišu da bi mogao da spada u sličnu visokotehnološku kategoriju koju predstavlja CCA.

„Zadaci Wingman-a mogu se kretati od izviđanja do ometanja i gađanja ciljeva na zemlji ili u vazduhu municijom ili navođenim projektilima. Ljudski piloti u avionu, koji deluju kao “komandanti lovaca” uvek će imati kontrolu nad misijom.

Oni su uvek autoritet za donošenje konačnih odluka, dok imaju koristi od bezbednosti i manje izloženosti riziku koje sa druge strane delegiranje taktičkih zadataka sistemima bez posade pružaju.

Dodatni akcenat je stavljen sa povećanja ukupne borbene mase na pristupačan (ekonomski i tehnološki) način, kako bi vazduhoplovstvo moglo da parira broju protivničkih snaga u sukobima sa jednakim ili donekle jednakim neprijateljima“, navodi Airbus u saopštenju za javnost.

7 KOMENTARA

  1. Nacisti imaju bujnu maštu…pa kad maštaju onda se uspale njihove podguzne muve…Litvanija letonija estonija poljska Češka ..ndh naravno…al džaba vam sve..

    9
    3
  2. Znači se Evropa nakon Američkog prekida NS2 mora sama da krene po jeftine energente na Siberiju ali boje se da ginu

    6
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave